Bursa a continuat si ieri sa scada pe fondul unei lichiditati scazute, de data acesta corectiile fiind mai ample, indicele BET pierzand 2,8%.
Actiunile producatorilor de ingrasaminte chimice Azomures Tg. Mures (AZO) au fost printre putinele titluri care au inregistrat ieri cresteri, in timp ce titlurile Amonil Slobozia (AMO) au inchis ziua pe minus, dupa ce pe parcursul sedintei fluctuatiile mari le-au dus in sus cu peste 8%.
"In continuare este presiune la vanzare, pe piata existand mai multi investitori speculativi decat investitori pe termen mediu si lung. Tocmai din aceasta cauza si volatilitatea pietei este extrem de ridicata", a declarat Rares Nilas, directorul general al societatii de brokeraj BT Securieties.
Scaderea de la Bucuresti a fost in ton cu cele consemnate si de bursele din regiune. Majoritatea indicilor bursieri occidentali au inregistrat ieri pierderi spre sfarsitul zilei, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicele francez CAC 40, de 1,73%, in timp ce indicele britanic FTSE 100 a coborat cu 1,23% iar cel german DAX, a coborat cu 1,57%.
"Bursa reationeaza in ton cu evolutiile bursiere internationale, in special cu cele vest- europene si cea americana. Cum pe piata americana exista in continuare temeri cu privire la situatia economica interna, majoritatea investitorilor prefera sa nu intre pe piata si sa astepte", a adaugat Nilas.
Titlurile principalelor companii petroliere de pe piata Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinarie (RRC) au inregistrat scaderi de 3,23% si respectiv de 4,18%. Indicele BET-NG, a coborat ieri cu 2,58%, atingand nivelul de 822,36 puncte.
Societatile de investitii au continuat sa scada, apropiindu-se chiar de pragul minim al acestui an, de 34.300 puncte. Ieri BET-FI, indicele care reda evolutia societatilor de investitii, a inregistrat o scadere de 1,35%, pana la nivelul de 34.853 puncte. Cu toate acestea actiunile SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai tranzactionate titluri pe piata, atingand o valoare de 3 mil. lei.
"Este greu de apreciat daca societatile de investitii vor pastra acest trend descendent, intrucat piata este dominata de un sentiment de panica, iar evolutiile bursiere nu redau un pret exact", a continuat Nilas.
Evolutia negativa a fost accentuata si de scaderea actiunilor Banca Transilvania (TLV) si BRD (BRD) . Titlurile Bancii Transilvania au coborat cu 3,61%, inchizand sedinta la nivelul de 0,320 lei/actiune, in timp ce actiunile BRD au consemnat o scadere de 2,62%, pana la nivelul de 18,6 lei/actiune.
Cea mai insemnata tranzactie de ieri a fost consemnata pe piata RASDAQ, prin transferul unui pachet de actiuni reprezentand 2% din capitalul Unirea Shopping Center, companie care administreaza cele doua centre comerciale cu acelasi nume in Bucuresti si Brasov. Tranzactia s-a ridicat la suma de 7,4 mil. lei
(2,1 mil. euro).
Actiunile au fost transferate la pretul de 125 lei/actiune, cu 24,62% mai mult decat pretul la care aceste titluri s-au tranzactionat ultima data.
Cea mai mare scadere din timpul sedintei de ieri a consemnat-o producatorul de echipamente pentru protectia mediului Comelf Bistrita (CMF). Titlurile Comelf au inregistrat o scadere de 13,21% pana la nivelul de
4,6 lei/actiune.