joi, 18 decembrie 2008

Bancile pompeaza milioane de euro in municipalitati

Piata finantarilor pentru municipalitati devine tot mai atractiva pentru bancheri, dupa ce pe sectoarele traditionale - corporatiile si clientii individuali - concurenta puternica lasa putin loc pentru miscari semnificative.
Doua banci - Raiffeisen Bank si Dexia Kommunalkredit Bank (Dexia-Kom) - au anuntat ieri finalizarea a doua proiecte de finantare pentru muncipalitati in valoare cumulata de 85 de milioane de lei (peste 24 de milioane de euro).

Raiffeisen Bank, in parteneriat cu divizia sa de investitii, Raiffeisen Capital&Investment, a acordat un imprumut de 35 de milioane de lei (aproape 10 milioane de euro) pentru Primaria Bistrita. Fondurile vor putea fi trase in transe succesive, pana cel mai tarziu in iunie 2009.
Dexia Kommunalkredit, divizia din Austria a acordat prin biroul sau din Romania o finantare de 50 de milioane de lei pentru Consiliul Judetean Alba. La aceasta finantare a participat si societatea de brokeraj a Bancii Transilvania, BT Securities. Imprumutul este de tip "bridge-loan", fiind acordat pe o perioada de doi ani.
Ambele finantari vor fi inchise prin emisiuni de obligatiuni ale muncipalitatilor, ceea ce va permite autoritatilor locale sa-si esaloneze efortul de rambursare pe o perioada mai lunga. CJ Alba va emite obligatiuni care vor ajunge la maturitate in 2026. Primaria Bistrita va emite, in trimestrul trei 2009, o emisiune de obligatiuni pentru rambursarea celor 35 de milioane de contractate de la Raiffeisen. Obligatiunile vor avea o maturitate de 20 de ani, cu plata trimestriala a cuponului.
Ambele municipalitati au primit consultanta financiara din partea VMB Parteners, structura finantarilor (credit de tip "bridge-loan" refinantat prin emisiune de obligatiuni) fiind aproape identica. Cuponul obligatiunilor va fi calculat in functie de BUBOR la trei luni (dobanda de pe piata monetara), iar dupa trecerea la euro reperul de calcul va fi EURIBOR la trei luni.
Consultanta pe probleme juridice a municipalitatilor a fost asigurata, la ambele licitatii, de casa de avocatura Tuca, Zbarcea & Asociatii.
Consortiul Dexia-Kom si BT Securities a castigat finantarea pentru CJ Alba in defavoarea BCR&BCR Securities (celalalt finalist) si a pierdut imprumutul pentru Bistrita in fata celor de la Raiffeisen. Grupul BCR este de asemenea, unul dintre cei mai activi jucatori pe piata finantarilor pentru municipalitati.
De la deschiderea biroului din Romania, Dexia a finantat proiecte municipale de 245 de milioane de euro (din care 100 de milioane participare la emisiunea de obligatiuni a Primariei Bucuresti). In prezent, biroul local mai are in pregatire 20 de proiecte. Grupul Raiffeisen are in derulare programe de finantare a municipalitatilor de 125 de milioane de euro.
Bancherii anticipau inca de anii trecuti potentialul pietei creditului acordat comunitatilor locale. Odata cu ieftinirea sensibila a finantarilor in lei, municipalitatile au devenit tot mai interesate de credite, dupa ce in anii trecuti au fost preferate emisiunile de obligatiuni pe Bursa.
In prezent, 9 municipalitati au obligatiuni municipale listate la Bursa. Valoarea obligatiunilor municipale listate la Bursa este de aproximativ 18,4 mil. euro. Cele mai mari emisiuni apartin municipiului Timisoara, cu obligatiuni de 5,67 mil. euro scadente in 2011, si municipiului Oradea, care a lansat obligatiuni in valoare de 4,25 mil. euro cu scadenta in 2010.
Municipiul Hunedoara a anuntat la inceputul anului ca va lansa o emisiune de obligatiuni in valoare de 17 milioane de euro, obligatiunile urmand sa fie listate si la Bursa. Valoarea obligatiunilor emise de companii si tranzactionate la Bursa depaseste 68 de milioane de euro.