Capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) ar putea depasi in cativa ani nivelul de 100 mld. euro, iar valoarea lunara a tranzactiilor ar putea depasi 5 mld. euro daca BVB ar urma o evolutie similara cu cea a Bursei din Viena.
Cu o capitalizare care a depasit ieri 30 mld. euro si o valoare medie lunara a tranzactiilor de circa 0,35 mld. euro, BVB se afla in prezent la un nivel apropiat de cel la care Bursa din Viena se afla in urma cu cinci ani.
In 2002, Bursa din Viena avea o capitalizare de 32 mld. euro, iar valoarea medie a tranzactiilor lunare era de circa un miliard de euro. In prezent, piata austriaca de actiuni a ajuns la o capitalizare de circa 166 mld. euro si o valoare a tranzactiilor zilnice de 726 mil. euro, de doua ori mai mult decat valoarea tranzactiilor de la BVB dintr-o luna.
Brokerii sustin insa ca este destul de greu de crezut ca BVB va parcurge in urmatorii cinci ani evolutia pe care a avut-o Bursa din Viena din 2002 pana in prezent.
"Ma astept la o crestere semnificativa a indicatorilor pietei de capital de la noi, dar mi se pare greu de crezut ca vom ajunge in cinci ani la nivelul de acum al pietei din Austria. Pentru a atinge acest nivel mai trebuie parcursi niste pasi importanti, cum ar fi listarea de companii noi si introducerea de instrumente de tranzactionare noi", a explicat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Listarea Fondului Proprietatea si a companiilor din energie controlate de stat, introducerea de proceduri de tranzactionare noi, cum sunt tranzactionarea in marja si vanzarea in lipsa (short selling), precum si introducerea de instrumente derivate, ar putea contribui semnificativ la cresterea BVB. De asemenea, bursa RASDAQ reprezinta o sursa importanta de emitenti noi din domenii atractive.
Bursa de Valori Bucuresti este in prezent a sasea din regiune din punctul de vedere al capitalizarii si a opta din punctul de vedere al valorii tranzactiilor, potrivit datelor Bursei din Viena.
Capitalizarea pietei reglementate de actiuni de la Bucuresti era la finele lunii mai de 21,7 mld. euro, fata de 148,5 mld. euro in cazul Bursei din Varsovia, 38,7 mld. euro pe Bursa din Praga si 33 mld. euro pe cea din Budapesta.
Statistica Bursei din Viena ia in calcul doar companiile listate pe BVB, cu exceptia SIF-urilor care sunt considerate ca facand parte din categoria fondurilor de investitii. De asemenea, nu este luata in calcul bursa RASDAQ, care prezinta un potential de crestere ridicat si reprezinta o sursa importanta de emitenti noi pentru BVB.
De altfel, capitalizarea totala a BVB si RASDAQ se ridica in prezent la aproape 39 mld. euro, iar valoarea lunara a tranzactiilor se apropie de 500 mil. lei.
Astfel, Bursa de la Bucuresti este comparabila din punctul de vedere al capitalizarii cu vecinele din Ungaria si Cehia si mult peste pietele din Bulgaria, Serbia sau Slovenia.
Din punctul de vedere al lichiditatii, insa, Bursa de la Bucuresti este mult in urma pietelor din Ungaria si Cehia, unde valoarea lunara a tranzactiilor se situeaza intre 4 si 5 miliarde de euro, sau a celei din Polonia, unde tranzactiile lunare ajung la 9 mld. euro. BVB este intrecuta la capitolul lichiditate si de piete mai mici, cum ar fi cele din Serbia si Bulgaria, potrivit datelor Bursei din Viena.
La capitolul numar de emitenti, piata de capital din Romania se afla insa pe primul loc in regiune. Pe BVB sunt listate in prezent 58 de companii, dar pe bursa RASDAQ sunt aproape 2.300 de companii, din care sunt tranzactionate aproape 600.
Bursa de la Bucuresti este urmata de cea de la Belgrad, unde sunt listate 1.577 de companii si de cea de la Banja Luka, din Bosnia-Hertegovina, unde figureaza 818 companii listate.
La Viena sunt listate 116 companii austriece, in timp ce la Varsovia numarul de companii listate depaseste 300.
BVB iese in lume prin Bursa de la Viena
Clientii serviciilor de date ale Bursei de la Viena au de ieri acces in timp real la datele de pe Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB), in urma unui acord de diseminare a datelor semnat intre cele doua institutii. "Prin acest acord vrem sa ajungem la cat mai multi investitori din afara. Va fi un castig atat pentru ei, cat si pentru emitentii de pe Bursa", spune Stere Farmache, directorul general al BVB. Bursa de la Viena are 100 de clienti, majoritatea in Regatul Unit si Statele Unite, iar datele oferite de institutie sunt afisate pe 23.000 de terminale. "Cooperarea cu Bursa de la Bucuresti este de departe cea mai stransa din zona Europei Centrale si de Est", a declarat Michael Buhl, CEO al Bursei de la Viena, facand referire la relatiile dintre cele doua institutii. Buhl a mai spus ca sistemul de diseminare a datelor va permite si arbitraje pe cele doua piete, in conditiile in care este probabila o listare in toamna a Erste Bank la Bucuresti. Alte actiuni comparabile sunt cele ale Petrom, listate la Bucuresti, cu cele ale grupului din care face parte, OMV, cotat la Bursa de la Viena. Apropierea Bursei de la Bucuresti de sora mai mare de la Viena a inceput in martie 2005 cand cele doua au dezvoltat in comun indicele ROTX, care reflecta evolutia celor mai lichide zece actiuni de pe piata romaneasca de capital. (Dragos Prioteasa)