joi, 18 decembrie 2008
Afaceri cu 10% mai mari pentru Mecanica Ceahlau
CA al Somes Dej cere inlocuirea lui Stefan Vuza
Petrom mareste productia in Kazahstan
"Intentionam ca pana in anul 2010 sa atingem o productie zilnica de 30.000 bep (n.red.- barili echivalent petrol) in Regiunea Caspica", a declarat Werner Ladwein, membru al Comitetului Executiv, responsabil de activitatile de explorare si productie. Petrom deruleaza operatiuni de explorare si productie in patru zone din Kazahstan.
Cresterea pretului aluminiului a umflat profitul Alro
Cifra de afaceri s-a ridicat in primele sase luni la 318,5 milioane de euro (peste 1,12 miliarde de lei), fata de un nivel de 197,8 milioane de euro (724,2 milioane de lei) in prima jumatate a lui 2005. Cresterea cifrei de afaceri s-a datorat majorarii productiei fizice vandute, dar mai ales cresterii pretului aluminiului pe piata internationala.
Bancile pompeaza milioane de euro in municipalitati
Doua banci - Raiffeisen Bank si Dexia Kommunalkredit Bank (Dexia-Kom) - au anuntat ieri finalizarea a doua proiecte de finantare pentru muncipalitati in valoare cumulata de 85 de milioane de lei (peste 24 de milioane de euro).
Raiffeisen Bank, in parteneriat cu divizia sa de investitii, Raiffeisen Capital&Investment, a acordat un imprumut de 35 de milioane de lei (aproape 10 milioane de euro) pentru Primaria Bistrita. Fondurile vor putea fi trase in transe succesive, pana cel mai tarziu in iunie 2009.
Dexia Kommunalkredit, divizia din Austria a acordat prin biroul sau din Romania o finantare de 50 de milioane de lei pentru Consiliul Judetean Alba. La aceasta finantare a participat si societatea de brokeraj a Bancii Transilvania, BT Securities. Imprumutul este de tip "bridge-loan", fiind acordat pe o perioada de doi ani.
Ambele finantari vor fi inchise prin emisiuni de obligatiuni ale muncipalitatilor, ceea ce va permite autoritatilor locale sa-si esaloneze efortul de rambursare pe o perioada mai lunga. CJ Alba va emite obligatiuni care vor ajunge la maturitate in 2026. Primaria Bistrita va emite, in trimestrul trei 2009, o emisiune de obligatiuni pentru rambursarea celor 35 de milioane de contractate de la Raiffeisen. Obligatiunile vor avea o maturitate de 20 de ani, cu plata trimestriala a cuponului.
Ambele municipalitati au primit consultanta financiara din partea VMB Parteners, structura finantarilor (credit de tip "bridge-loan" refinantat prin emisiune de obligatiuni) fiind aproape identica. Cuponul obligatiunilor va fi calculat in functie de BUBOR la trei luni (dobanda de pe piata monetara), iar dupa trecerea la euro reperul de calcul va fi EURIBOR la trei luni.
Consultanta pe probleme juridice a municipalitatilor a fost asigurata, la ambele licitatii, de casa de avocatura Tuca, Zbarcea & Asociatii.
Consortiul Dexia-Kom si BT Securities a castigat finantarea pentru CJ Alba in defavoarea BCR&BCR Securities (celalalt finalist) si a pierdut imprumutul pentru Bistrita in fata celor de la Raiffeisen. Grupul BCR este de asemenea, unul dintre cei mai activi jucatori pe piata finantarilor pentru municipalitati.
De la deschiderea biroului din Romania, Dexia a finantat proiecte municipale de 245 de milioane de euro (din care 100 de milioane participare la emisiunea de obligatiuni a Primariei Bucuresti). In prezent, biroul local mai are in pregatire 20 de proiecte. Grupul Raiffeisen are in derulare programe de finantare a municipalitatilor de 125 de milioane de euro.
Bancherii anticipau inca de anii trecuti potentialul pietei creditului acordat comunitatilor locale. Odata cu ieftinirea sensibila a finantarilor in lei, municipalitatile au devenit tot mai interesate de credite, dupa ce in anii trecuti au fost preferate emisiunile de obligatiuni pe Bursa.
In prezent, 9 municipalitati au obligatiuni municipale listate la Bursa. Valoarea obligatiunilor municipale listate la Bursa este de aproximativ 18,4 mil. euro. Cele mai mari emisiuni apartin municipiului Timisoara, cu obligatiuni de 5,67 mil. euro scadente in 2011, si municipiului Oradea, care a lansat obligatiuni in valoare de 4,25 mil. euro cu scadenta in 2010.
Municipiul Hunedoara a anuntat la inceputul anului ca va lansa o emisiune de obligatiuni in valoare de 17 milioane de euro, obligatiunile urmand sa fie listate si la Bursa. Valoarea obligatiunilor emise de companii si tranzactionate la Bursa depaseste 68 de milioane de euro.
Investitorii nu au fost multumiti de rezultatele Petrom
Cursul Petrom a scazut ieri cu peste 3,5%, brokerii fiind de parere ca rezultatele raportate de companie la sase luni, desi bune, nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor investitorilor. Astfel, compania a obtinut pe al doilea trimestru un profit mai mic decat cel din primele trei luni ale anului curent.
Uzuc vrea sa stranga bani de la actionari pentru Iasitex
AVAS a schimbat conducerea Aversa
sâmbătă, 13 decembrie 2008
Un director al SIF Oltenia a vandut actiuni de 140.000 euro
Albalact mai cere 12,4 mil. euro de la actionari
Topul celor mai valoroase 100 de companii de pe Bursa
Cresterea puternica a Bursei de Valori in acest an a facut ca valoarea celor mai mari 100 de companii listate sa ajunga la 36 mld. euro, dintr-un total de 37,1 mld. euro cat reprezenta capitalizarea totala a celor doua piete bursiere la finele sedintei de vineri.
De la inceputul anului, capitalizarea BVB si RASDAQ a crescut cu 12,5 mld. euro, cea mai mare parte a acestei cresteri regasindu-se in valoarea actuala a celor mai mari 100 de companii listate.
Pe Bursa de Valori si Bursa RASDAQ sunt listate in prezent peste 2.300 de companii, din care se tranzactioneaza peste 500, piata de capital romaneasca fiind printre primele din Europa din punctul de vedere al numarului de emitenti. Primele 100 de companii ca marime concentreaza insa peste 95% din capitalizarea pietei, acestea fiind totodata si cele mai tranzactionate companii de la Bursa.
Primele trei companii de la BVB, Petrom Bucuresti (SNP), BRD si Alro Slatina (ALR), reunesc aproape jumatate din capitalizarea totala a pietei. Alro Slatina a urcat pe locul al treilea in ultimele luni, dupa ce capitalizarea companiei a crescut cu aproape 1,5 mld. euro.
Intre companiile de peste 1 miliard de euro au intrat in acest an si Transelectrica Bucuresti (TEL) si Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), numarul acestora crescand astfel la sase, fata de trei la inceputul anului. Desi companiile de pe Bursa de Valori domina primele 20 de pozitii ale topului, din punct de vedere numeric companiile de pe RASDAQ sunt mai bine reprezentate. Din cele 100 de companii cuprinse in top, 58 sunt de pe RASDAQ si 42 sunt de pe BVB.
Multe dintre companiile care se regasesc in Top 100 capitalizare au beneficiat de cresteri puternice ale actiunilor in prima parte a acestui an, multe dintre ele dublandu-si valoarea, in timp ce altele au crescut chiar de cinci sau zece ori. Aceste cresteri spectaculoase au venit pe fondul cresterii lichiditatii, dar si in urma majorarilor de capital derulate de companii.
Cresterile cele mai mari s-au produs pe bursa RASDAQ, unde 23 de companii au depasit pana in prezent pragul de 100 de milioane de euro capitalizare, fata de inceputul anului cand exista o singura astfel de companie pe RASDAQ, respectiv Asirom.
Printre companiile de pe RASDAQ de peste 100 mil. euro se numara multe dintre vedetele pietei in ultimele luni, cum ar fi Dafora Medias (DAFR), cu o capitalizare de aproape 300 mil. euro, care a derulat una dintre cele mai mari majorari de capital de pe piata RASDAQ, adunand circa 38 de milioane de euro de la investitori.
Automobile Craiova (AUCS) a ajuns la 247 de milioane de euro, in asteptarea privatizarii, in timp ce Prospectiuni Bucuresti (PRSN) a urcat la 232 de milioane de euro, dupa ce actionarul majoritar, omul de afaceri Ovidiu Tender, a vandut circa 12% din companie pentru a-i creste lichiditatea.
Printre "starurile" de pe RASDAQ se mai numara companii din domeniul petrolului si gazelor naturale, cum ar fi Condmag Brasov (COMI), cu o capitalizare de 128 de milioane de euro, si Armax Gaz Medias (ARAX), cu 126 mil. euro, producatori de echipamente electrice ca Iproeb Bistrita (IPRU), care a ajuns la 116 mil. euro) si Electromagnetica Bucuresti (ELMA), cu o capitalizare de 106 milioane de euro), dar si companii cu importante proprietati imobiliare, cum ar fi Metav Bucuresti (METV), evaluata la 150 mil. euro, Romaero Bucuresti (RORX), cu 145 mil. euro, si Imotrust Arad (ARCV), evaluata la 120 mil. euro.
Aceste companii au fost printre cele mai tranzactionate in ultimele luni, aducand investitorilor castiguri spectaculoase, care au ajuns la chiar de zece ori suma investita, cum ar fi cazul Imotrust Arad sau Automobile Craiova.
Pe de alta parte, exista si companii care au crescut foarte mult insa pe fondul unei lichiditati foarte reduse, cum e cazul TMK Resita (SROY), care este in acest moment cea mai valoroasa companie de pe RASDAQ, cu o capitalizare de 334 mil. euro si o crestere de aproape 700% de la inceputul anului. Alte exemple de acest gen sunt Astra Bucuresti (ATRA), cu o capitalizare de 194 mil. euro si un castig de 121% fata de finele anului trecut, si Comnord Bucuresti (COSC), cu o valoare de 185 mil. euro si o crestere de 557%.
Si pe Bursa de Valori se regasesc companii cu cresteri importante ale capitalizarii, numarul companiilor de peste 100 de milioane de euro urcand de la 17 la finele anului trecut la 25 in prezent.
Printre companiile care au depasit in ultimele luni nivelul de 100 mil. euro se numara Biofarm Bucuresti (BIO), care a ajuns la aproape 150 mil. euro in urma majorarii de capital cu actiuni gratuite derulata in acest an, Broker Cluj (BRK), a carei capitalizare a crescut de 2,2 ori la 139 mil. euro, si Compa Sibiu (CMP), care a atins nivelul de 127 mil. euro capitalizare tot in urma unei majorari de capital cu aporturi in numerar.
Cele mai spectaculoase urcari le-au inregistrat insa producatorul de tevi TMK Artrom Slatina (ART), care a ajuns la 249 mil. euro capitalizare, dupa o crestere de 290% in acest an, si operatorul portuar Oil Terminal Constanta (OIL), cu o valoare de 195% si o urcare de 239%.
Domeniile cel mai bine reprezentate in topul celor mai mari 100 de companii de pe Bursa sunt industria de masini si echipamente, cu 26 de companii si o capitalizare de 1,91 mld. euro, urmata de sectorul imobiliar si de constructii, cu 15 companii in valoare totala de 1,57 mld. euro. Cele doua sectoare, care au fost printre cele mai dinamice de la Bursa in ultimul an, sunt reprezentate de companii mici, dar cu lichiditate ridicata, investitorii privindu-le, in general, ca sectoare cu un potential ridicat de crestere. Cel mai mare producator de masini si echipamente este Automobile Craiova, cu o capitalizare de 247 mil. euro, iar pe segmentul imobiliar, topul este dominat de Impact Bucuresti (IMP), cu o valoare de piata de 418 mil. euro.
Sectorul cel mai bine reprezentat din punctul de vedere al ponderii in capitalizarea totala este sectorul de petrol si gaze naturale, cu 12 companii si o capitalizare de 12,2 mld. euro, in conditiile in care Petrom, cea mai mare companie din Romania, are o capitalizare de peste 10 mld. euro. Urmeaza sectorul financiar-bancar, care este reprezentat de 12 companii, in valoare totala de aproape 11,8 mld. euro, si sectorul metalurgic, cu 9 companii si 3,9 mld. euro capitalizare.
Sectorul serviciilor, care are cea mai mare pondere in economia nationala, este printre cele mai slab reprezentate pe Bursa, in top regasindu-se un singur retailer, Flamingo International Bucuresti (FLA), si patru companii din turism, cea mai mare fiind Turism Felix Baile Felix (TUFE).
Statistica
Petrom este singura companie cu o capitalizare de peste 10 mld. euro. Sase companii au valori de peste 1 mld. euro, iar 48 de companii depasesc 100 mil. euro.
Domeniile cel mai bine reprezentate in top sunt industria de masini si echipamente, cu 26 de companii, imobiliarele si constructiile, cu 15 companii, petrol si gaze si financiar-bancar, cu cate 12 companii.
58 din primele 100 de companii sunt de pe RASDAQ si 42 sunt de pe BVB
13 companii din Top 100 au derulat sau au in derulare majorari de capital social
Publicarea in Monitorul Oficial a majorarii de capital Asirom, discutata de instanta la 19 iulie
Cresterea furioasa continua la Bursa cu noi maxime absolute
Societatile de investitii financiare se apropie rapid de valorile de 5-6 lei/actiune pe care mai multe rapoarte de analiza le dadeau ca posibile tinte de preturi, daca se tine seama si de detinerile pe care le au la BCR. Investitorii asteapta in toamna listarea BCR sau a unei parti din Erste la Bursa de Valori Bucuresti. In ambele cazuri portofoliul SIF-urilor ar avea de castigat in conditiile in care actiunile la BCR sunt trecute in activul acestora la valoarea contabila, cu mult sub pretul obtinut de angajatii bancii in schimbul titlurilor cedate catre Erste.
Lectia vieneza pentru BVB: capitalizarea poate creste de cinci ori in cinci ani
Cu o capitalizare care a depasit ieri 30 mld. euro si o valoare medie lunara a tranzactiilor de circa 0,35 mld. euro, BVB se afla in prezent la un nivel apropiat de cel la care Bursa din Viena se afla in urma cu cinci ani.
In 2002, Bursa din Viena avea o capitalizare de 32 mld. euro, iar valoarea medie a tranzactiilor lunare era de circa un miliard de euro. In prezent, piata austriaca de actiuni a ajuns la o capitalizare de circa 166 mld. euro si o valoare a tranzactiilor zilnice de 726 mil. euro, de doua ori mai mult decat valoarea tranzactiilor de la BVB dintr-o luna.
Brokerii sustin insa ca este destul de greu de crezut ca BVB va parcurge in urmatorii cinci ani evolutia pe care a avut-o Bursa din Viena din 2002 pana in prezent.
"Ma astept la o crestere semnificativa a indicatorilor pietei de capital de la noi, dar mi se pare greu de crezut ca vom ajunge in cinci ani la nivelul de acum al pietei din Austria. Pentru a atinge acest nivel mai trebuie parcursi niste pasi importanti, cum ar fi listarea de companii noi si introducerea de instrumente de tranzactionare noi", a explicat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Listarea Fondului Proprietatea si a companiilor din energie controlate de stat, introducerea de proceduri de tranzactionare noi, cum sunt tranzactionarea in marja si vanzarea in lipsa (short selling), precum si introducerea de instrumente derivate, ar putea contribui semnificativ la cresterea BVB. De asemenea, bursa RASDAQ reprezinta o sursa importanta de emitenti noi din domenii atractive.
Bursa de Valori Bucuresti este in prezent a sasea din regiune din punctul de vedere al capitalizarii si a opta din punctul de vedere al valorii tranzactiilor, potrivit datelor Bursei din Viena.
Capitalizarea pietei reglementate de actiuni de la Bucuresti era la finele lunii mai de 21,7 mld. euro, fata de 148,5 mld. euro in cazul Bursei din Varsovia, 38,7 mld. euro pe Bursa din Praga si 33 mld. euro pe cea din Budapesta.
Statistica Bursei din Viena ia in calcul doar companiile listate pe BVB, cu exceptia SIF-urilor care sunt considerate ca facand parte din categoria fondurilor de investitii. De asemenea, nu este luata in calcul bursa RASDAQ, care prezinta un potential de crestere ridicat si reprezinta o sursa importanta de emitenti noi pentru BVB.
De altfel, capitalizarea totala a BVB si RASDAQ se ridica in prezent la aproape 39 mld. euro, iar valoarea lunara a tranzactiilor se apropie de 500 mil. lei.
Astfel, Bursa de la Bucuresti este comparabila din punctul de vedere al capitalizarii cu vecinele din Ungaria si Cehia si mult peste pietele din Bulgaria, Serbia sau Slovenia.
Din punctul de vedere al lichiditatii, insa, Bursa de la Bucuresti este mult in urma pietelor din Ungaria si Cehia, unde valoarea lunara a tranzactiilor se situeaza intre 4 si 5 miliarde de euro, sau a celei din Polonia, unde tranzactiile lunare ajung la 9 mld. euro. BVB este intrecuta la capitolul lichiditate si de piete mai mici, cum ar fi cele din Serbia si Bulgaria, potrivit datelor Bursei din Viena.
La capitolul numar de emitenti, piata de capital din Romania se afla insa pe primul loc in regiune. Pe BVB sunt listate in prezent 58 de companii, dar pe bursa RASDAQ sunt aproape 2.300 de companii, din care sunt tranzactionate aproape 600.
Bursa de la Bucuresti este urmata de cea de la Belgrad, unde sunt listate 1.577 de companii si de cea de la Banja Luka, din Bosnia-Hertegovina, unde figureaza 818 companii listate.
La Viena sunt listate 116 companii austriece, in timp ce la Varsovia numarul de companii listate depaseste 300.
BVB iese in lume prin Bursa de la Viena
Clientii serviciilor de date ale Bursei de la Viena au de ieri acces in timp real la datele de pe Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB), in urma unui acord de diseminare a datelor semnat intre cele doua institutii. "Prin acest acord vrem sa ajungem la cat mai multi investitori din afara. Va fi un castig atat pentru ei, cat si pentru emitentii de pe Bursa", spune Stere Farmache, directorul general al BVB. Bursa de la Viena are 100 de clienti, majoritatea in Regatul Unit si Statele Unite, iar datele oferite de institutie sunt afisate pe 23.000 de terminale. "Cooperarea cu Bursa de la Bucuresti este de departe cea mai stransa din zona Europei Centrale si de Est", a declarat Michael Buhl, CEO al Bursei de la Viena, facand referire la relatiile dintre cele doua institutii. Buhl a mai spus ca sistemul de diseminare a datelor va permite si arbitraje pe cele doua piete, in conditiile in care este probabila o listare in toamna a Erste Bank la Bucuresti. Alte actiuni comparabile sunt cele ale Petrom, listate la Bucuresti, cu cele ale grupului din care face parte, OMV, cotat la Bursa de la Viena. Apropierea Bursei de la Bucuresti de sora mai mare de la Viena a inceput in martie 2005 cand cele doua au dezvoltat in comun indicele ROTX, care reflecta evolutia celor mai lichide zece actiuni de pe piata romaneasca de capital. (Dragos Prioteasa)
SIF-urile: castiguri la sase luni cat intr-un an
SIF Oltenia si Transilvania si-au dublat in iunie profiturile fata de luna precedenta, ca urmare a dividendelor primite de la banci, o crestere substantiala a profitului fiind asteptata si in cazul SIF Muntenia. Celelalte doua SIF-uri, Banat-Crisana si Moldova, inregistrasera dividendele in mai, potrivit informatiilor disponibile pe piata. SIF Muntenia nu raportase pana ieri rezultatele pe primele sase luni.
Profitul Broker Cluj, de 3,5 ori mai mare in S1
Rezultatul raportat este cu mult peste previziunile pe acest an ale Broker si reprezinta 78,6% din cel prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli pe 2007, de 9,3 mil. euro (30,8 mil. lei).
Ieri actiunile Broker au urcat cu 6,5%, iar in ultima luna cotatia actiunii a urcat cu 67% dupa ce societatea a venit cu rezultate in crestere la sfarsitul fiecarei luni.
Dinamica accelerata a profitului vine pe fondul unei piete optimiste care a adus randamente bune, dar si atentiei cu care au fost pregatite portofoliile societatii inca de la sfarsitul anului trecut, conform unor afirmatii de luna aceasta ale conducerii Broker Cluj.
Venituri importante au ajuns la companie dinspre piata RASDAQ pe care Broker mizeaza in ultima perioada, dar si de pe Bursa. Numai din vanzarea unui pachet de 11% din Mecanica Cehlau societatea a inregistrat un profit de un milion de euro. Luna aceasta Broker a cumparat 12,6% din producatorul de scaune Anteco Ploiesti si 6,46% din fabricantul de materiale plastice Napochim, companii listate pe piata RASDAQ.
Broker avea la jumatatea anului active totale in valoare de 44,2 mil. euro (138,76 mil. lei), in timp ce portofoliul de actiuni se ridica la 27,8 mil. euro (87,29 mil. lei). Broker este un jucator activ si pe Bursa Monetar Financiara si de Marfuri de la Sibiu, unde avea la sase luni 1.224 de pozitii deschise. De altfel in primul semestru al lui 2007 Broker a fost cea mai activa societate de brokeraj pe aceasta piata cu peste 700.000 de contracte incheiate, in timp ce la Bucuresti ocupa locul sase in topul anual al brokerilor, dupa valoarea tranzactiilor.
sâmbătă, 29 noiembrie 2008
SIF Transilvania si-a redus castigurile cu 18% in primul semestru
Profitul net al Remedia Deva a scazut aproape de zero
Cerealcom Alexandria vrea sa se imprumute cu 4,3 mil. euro
Rares Nilas: Investitorii speculativi sunt predominanti in piata
Actiunile producatorilor de ingrasaminte chimice Azomures Tg. Mures (AZO) au fost printre putinele titluri care au inregistrat ieri cresteri, in timp ce titlurile Amonil Slobozia (AMO) au inchis ziua pe minus, dupa ce pe parcursul sedintei fluctuatiile mari le-au dus in sus cu peste 8%.
"In continuare este presiune la vanzare, pe piata existand mai multi investitori speculativi decat investitori pe termen mediu si lung. Tocmai din aceasta cauza si volatilitatea pietei este extrem de ridicata", a declarat Rares Nilas, directorul general al societatii de brokeraj BT Securieties.
Scaderea de la Bucuresti a fost in ton cu cele consemnate si de bursele din regiune. Majoritatea indicilor bursieri occidentali au inregistrat ieri pierderi spre sfarsitul zilei, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicele francez CAC 40, de 1,73%, in timp ce indicele britanic FTSE 100 a coborat cu 1,23% iar cel german DAX, a coborat cu 1,57%.
"Bursa reationeaza in ton cu evolutiile bursiere internationale, in special cu cele vest- europene si cea americana. Cum pe piata americana exista in continuare temeri cu privire la situatia economica interna, majoritatea investitorilor prefera sa nu intre pe piata si sa astepte", a adaugat Nilas.
Titlurile principalelor companii petroliere de pe piata Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinarie (RRC) au inregistrat scaderi de 3,23% si respectiv de 4,18%. Indicele BET-NG, a coborat ieri cu 2,58%, atingand nivelul de 822,36 puncte.
Societatile de investitii au continuat sa scada, apropiindu-se chiar de pragul minim al acestui an, de 34.300 puncte. Ieri BET-FI, indicele care reda evolutia societatilor de investitii, a inregistrat o scadere de 1,35%, pana la nivelul de 34.853 puncte. Cu toate acestea actiunile SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai tranzactionate titluri pe piata, atingand o valoare de 3 mil. lei.
"Este greu de apreciat daca societatile de investitii vor pastra acest trend descendent, intrucat piata este dominata de un sentiment de panica, iar evolutiile bursiere nu redau un pret exact", a continuat Nilas.
Evolutia negativa a fost accentuata si de scaderea actiunilor Banca Transilvania (TLV) si BRD (BRD) . Titlurile Bancii Transilvania au coborat cu 3,61%, inchizand sedinta la nivelul de 0,320 lei/actiune, in timp ce actiunile BRD au consemnat o scadere de 2,62%, pana la nivelul de 18,6 lei/actiune.
Cea mai insemnata tranzactie de ieri a fost consemnata pe piata RASDAQ, prin transferul unui pachet de actiuni reprezentand 2% din capitalul Unirea Shopping Center, companie care administreaza cele doua centre comerciale cu acelasi nume in Bucuresti si Brasov. Tranzactia s-a ridicat la suma de 7,4 mil. lei
(2,1 mil. euro).
Actiunile au fost transferate la pretul de 125 lei/actiune, cu 24,62% mai mult decat pretul la care aceste titluri s-au tranzactionat ultima data.
Cea mai mare scadere din timpul sedintei de ieri a consemnat-o producatorul de echipamente pentru protectia mediului Comelf Bistrita (CMF). Titlurile Comelf au inregistrat o scadere de 13,21% pana la nivelul de
4,6 lei/actiune.
Flamingo a vandut cu 54% mai mult, dar tot e pe pierderi
"Ne mentinem estimarile privind o cifra de afaceri de 210 milioane de euro pentru finalul anului. In prima jumatate a anului am mai deschis inca cinci locatii, iar pana la finalul anului vom mai deschide inca zece", a declarat presedintele Flamingo, Dragos Simion.
In anii trecuti Flamingo a mers pe pierdere in primele trei trimeste, iar trimestrul al patrulea a fost profitabil datorita cresterii vanzarilor in perioada sarbatorilor de iarna.
Grupul a avut o evolutie pozitiva pentru toate cele trei retele proprii de retail, respectiv Flanco World, Flanco si Flamingo Computers.
Astfel, pentru magazinele cu suprafete mari Flanco World, compania a inregistrat vanzari in crestere cu 60% in primul semestru din 2008 fata de 2007, in timp ce pentru magazinele Flanco si Flamingo Computers reprezentantii companiei au raportat cresteri de 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In primele trei luni, Flamingo a inregistrat vanzari de peste 170 milioane lei, in crestere cu 38% fata de perioada similara a anului trecut, Compania incheiase primul trimestru cu pierderi de 3,9 mil. lei, cu 64% mai reduse fata de cele din intervalul similar al anului trecut.
Tot ieri, fondul american de investitii QVT Fund a anuntat ca a vandut, la Bursa 4,47% din actiunile companiei pentru 6,9 milioane lei (1,9 milioane euro), diminuandu-si participatia de la 17,4% la 12,9%.
In actionariatul Flamingo se mai regasesc Dragos Cinca, unul din fondatorii companiei cu 25,2% din titluri, Flanco Holding - 10,59%, iar fondurile de investitii Hansa Ida Europa Aktsia Fond din Estonia si Gustavia Capital Management AB din Stockholm detin 5,71% si respectiv 5,13% din capital.
SIF-urile si fondurile, posibile victime in conflictul Bursa - CNVM
Tender si-a triplat afacerile la Vulcan Bucuresti
Ca urmare a avansului sustinut al afacerilor, compania a revenit pe profit in primul semestru, cu un castig de 0,85 mil. lei (circa 233.000 de euro), de la pierderi de 7,1 mil. lei (2,2 mil. euro) inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.
Fondurile BT au investit 3 mil. lei in Forconcid
Principalele detineri ale fondului de actiuni BT Maxim au fost in primul semestru titlurile SIF Oltenia care au atras 9,8% din activele de 57,6 milioane de lei, SIF Moldova cu 9,1% si SIF Banat-Crisana cu 8,8% din active, potrivit raportului semestrial de administrare emis de societate. De pe piata RASDAQ, titlurile companiei de constructii Forconcid din Ramnicu Valcea au atras peste 4% din activele fondului, in timp ce actiunile Armax Gaz Medias reprezinta 3,2% din activele fondului.
Profitul Petros a urcat cu 44% in primele sase luni
Profitul din primele sase luni l-a depasit cu 48% pe cel bugetat de companie pentru aceeasi perioada.
Cifra de afaceri a Petros s-a majorat in primul semestru cu 18,3%, ajungand la 47,3 mil. lei (20,3 mil. dolari), nivel cu 22% peste cel bugetat, de 16,6 mil. dolari. Rezultatele bune inregistrate de compania de servicii petroliere au venit pe fondul contextului favorabil de pe piata la nivel mondial, caracterizat prin cotatii ridicate la hidrocarburi, in special petrol si gaze naturale, care au daterminat companiile petroliere sa-si intensifice programele de investitii pe segmentul de explorare si extractie.
Scadere de 40% a castigurilor obtinute de Compa Sibiu
Cifra de afaceri a Compa s-a majorat in primele sase luni din 2008 cu 11,5%, la 17,1 mil. lei (46,8 mil. euro), pe fondul avansului comenzilor venite de la principalii parteneri externi, respectiv Honeywell, Bosch, Koyo, Daikin, Delphi, se arata in raportul semestrial al companiei.
Totusi cresterea afacerilor a fost cu 11,5% sub cea previzionata la inceputul anului, din cauza reducerii dramatice fata de anii anteriori a cererii de piese pe piata interna, in special pentru autocamioanele Roman, potrivit aceluiasi raport.
Totodata, a scazut si cererea din partea companiilor americane si europene pentru echipamente de mare livraj. Productia fizica de componente auto a Compa s-a majorat in prima parte a anului cu 4,8% comparativ cu primele sase luni ale anului trecut. Profitul mai redus din primul semestru al anului a fost cauzat in mare parte de accentuarea pierderilor financiare ale companiei. Acestea s-au majorat cu 52% in primele sase luni, ajungand la 4,1 mil. lei (1,5 mil. euro) si au fost determinate in principal de influenta a cursului de schimb.
In acelasi timp, profitul din exploatare al producatorului de componente auto s-a redus in perioda similara cu 11%, la 10 mil. lei (2,7 mil. euro), ca urmare a avansului mai important al costurilor cu amortizarea si a altor cheltuieli din activitatea curenta, respectiv cu rebuturile, dar si cu reparatiile.
In trimestrul al doilea, afacerile Compa s-au cifrat la 88,1 mil. lei (24 mil. euro), mai mari cu 14,6% fata de intervalul aprilie-iunie din 2007. Profitul net al companiei s-a redus in aceeasi perioada cu 45%, la 1,8 mil. lei (0,5 mil. euro). Imobilizarile financiare ale Compa s-au diminuat cu 4,2 mil. lei, acestea reprezentand actiuni detinute de companie la firma Styria Arcuri, care a decis sa reduca capitalul societatii si sa-l restituie catre actionari.
duminică, 23 noiembrie 2008
Ca sa vinzi bine, trebuie sa platesti mult
i patrati, incluzand centrul comercial Orhideea si hipermarketul Cora, va fi imediat absorbita. In consecinta nivelul chiriilor, desi destul de mare, se pare ca nu va scadea pe parcursul anului 2003", se arata intr-un studiu de piata al companiei imobiliare Eurisko.
Pe termen mediu insa, se estimeaza ca piata imobiliara sa creasca, daca aderarea la NATO si Uniunea Europeana va determina crearea unui mediu economic stabil, ceea ce ar atrage noi investitori si comercianti din Europa si America de Nord, apreciaza Eurisko.
"Chiriile in Bucuresti sunt intr-adevar la un nivel foarte ridicat, din cauza structurii destul de atipice a proprietatii de spatii comerciale, adica foarte multe spatii comerciale nu au functionat pe criterii de piata", spune Marius Ghenea, director general al retelei de magazine electrocasnice Flanco.
El apreciaza ca, in lipsa unor oferte bune, multi retaileri au acceptat chiriile ridicate, fie si numai pentru a fi prezenti pe o artera comerciala cunoscuta sau intr-un centru comercial cu trafic mare.
Practic, putem vorbi despre o piata a proprietarilor, cel putin in ceea ce priveste principalele artere comerciale din Capitala - Bulevardul Magheru si Calea Victoriei - unde spatiile eliberate isi gasesc aproape instantaneu noi chiriasi. Si acest lucru in conditiile in care cele doua strazi ocupa locul 37 (din peste 200) in clasamentul pe 2002 al celor mai scumpe artere comerciale din lume, intocmit de firma de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Healey & Baker. Potrivit acestui top, chiria anuala pe aceste strazi este de circa 720 $/mp.
Romanii vor la mall
In acelasi timp, in Bucuresti nu s-au construit prea multe complexuri comerciale de dimensiuni mari, din cauza resurselor financiare limitate, dar si a finantarii foarte scumpe (legata de nivelul dobanzii din Romania si de riscul de tara). Ca urmare, "developerii au solicitat chiriasilor preturi relativ mari, calculand perioade de recuperare a investitiilor nerezonabil de mici (mergand pana la 3-5 ani in anumite cazuri", mai spune Ghenea.
Analistii companiei imobiliare CB Richard Ellis apreciaza ca in acest an gradul de ocupare al centrelor comerciale moderne (Bucuresti Mall si Unirea Shopping Center) va fi de 100%. "In conditiile in care se schimba comportamentul consumatorilor, acestia preferand sa-si faca toate cumparaturile in acelasi loc, comerciantii s-au vazut nevoiti sa-si adapteze strategiile. De aceea, retailerii isi muta magazinele de pe strada in centre comerciale moderne", afirma Denis Sadic, Associate Director Valuation&Consultancy la CB Richard Ellis.
Pe de alta parte, oferta limitata de spatii moderne va face dificila misiunea retailerilor de a gasi solutii potrivite. Ca urmare, in conditiile unei cereri ridicate, chiriile in locatiile importante vor ramane mari, iar ratele de neocupare reduse, apreciaza Sadic.
"La chiriile mari a contribuit si emergenta business-ului de retail in Bucuresti, situatie in care multe operatiuni de comert en-detail nu au avut niste planuri de afaceri foarte atent studiate si nu si-au facut nici macar calcule elementare, cum ar fi calculul chiriei ca procent din vanzarile estimate, in relatie cu o anumita marja bruta propusa", este de parere Ghenea.
Proiecte sunt, mai trebuie si realizate
Chiar daca se previzioneaza o crestere a ofertei, aceasta va fi imediat absorbita de cererea mare de pe piata, adica preturile vor ramane ridicate, insa se va remarca o tendinta de preinchiriere a spatiilor comerciale.
Practic, desi pe piata s-au anuntat mai mult de zece proiecte de complexuri comerciale de tip mall, nu se vor concretiza decat maximum patru, apreciaza operatorii, dar nici unul nu va fi gata in acest an.
"Atrasi de potentialul mare al pietei de retail din Bucuresti, atat retailerii internationali, cat si cei locali, vor sa dezvolte diverse proiecte in zona Bucurestiului. In prezent, sunt mai multe proiecte de mall-uri si alte centre comerciale, care ar urma sa fie terminate in urmatorii doi ani, insa trebuie remarcat faptul ca, din toate aceste proiecte, numai cateva vor fi incepute, avand in vedere ca unele au probleme de finantare sau de obtinere a autorizatiilor", spune Denis Sadic de la CB Richard Ellis.
"In continuare, estimam ca situatia nu se va schimba pe termen scurt, insa pe termen mediu ar putea aparea elemente noi si spectaculoase care sa duca la o scadere semnificativa a chiriilor in Bucuresti. Noile dezvoltari de tip hipermarket, cash-and-carry sau centre comerciale integrate (mall, department store sau galerii comerciale) ar putea face ca o parte dintre spatiile de retail traditionale sa fie redundante, situatie in care chiriile vor fi substantial diminuate pentru pastrarea unor chiriasi", spune Ghenea de la Flanco.
Timpul adevarului e tot mai scump
vineri, 19 septembrie 2008
AS: Romania, marea ghinionista a tragerii la sorti
“Nationala Romaniei este, fara indoiala, marea ghinionista a tragerii la sorti pentru grupele de la EURO 2008, fiind, la prima vedere, cenusareasa grupei C. Cu toatea acestea, campania de calificare avuta ne contrazice si ne face sa nu o credem eliminata inca de pe acum. Au fost primii in preliminarii, inaintea Olandei, avand o singura infrangere, in Bulgaria”, se scrie in presa iberica.
Jurnalistii spanioli mai spun ca prima reprezentativa a Romaniei ar putea fi adversarul perfect, in cazul in care “tricolorii” s-ar califica din aceasta grupa dificila, iar Spania ar ocupa primul loc in grupa ei.
duminică, 25 mai 2008
Roddick-Gasquet
Hewitt-Djokovic
Berdych - Bjorkman
Roddick-Gasquet
Marcos Baghdatis v Nikolay Davydenko
Baghdatis- Davydenko
Baghdatis-Davydenko
Roger Fererer - J C Ferero
Tomas Berdych - Jonas Bjorkman
Venus Williams - Ana Ivanovic
Williams V. v Ivanovic A.
Henin J. v Bartoli M.
Tomas Berdych - Rafael Nadal
Nadal - Berdych
Djokovic N. v Baghdatis M. [Total
Vicente-Dudi Sela
Djokovic v Baghdasis
T. Sun
Roddick A. - Gasquet R.
Nadal R. - Berdych T.
Djokovic N. - Baghdatis M.
Henin-Bartoli
Nadal R. - Berdych T.
Djokovic - Baghdatis
Nadal - Berdych
Nadal vs Berdych
Venus Williams - Marion Bartoli
M. Bartoli -V.Williams
vineri, 4 aprilie 2008
marți, 4 martie 2008
Pariuri Gratis
Bine ai venit pe situl nostru, locul unde vei afla totul despre pariuri online, agentii de pariuri sportive, poker, jocuri de casino, table, bingo, totpot, supertoto, moneybookers, bonusuri, carduri si multe alte informatii care ar trebui sa le detina orce jucator sau pur si simplu orice parior care vrea sa faca bani din acest hobby.
De asemenea va punem la dispozitie un serviciu de livescore (rezultate live din fotbal, tenis, baschet, handbal, hochei) si statistici sportive cu clasamente la zi pentru o gama variata de sporturi si competitii, atat din tara cat si din strainatate.
Puteti sa va inspirati din alegerile tipsterilor nostrii profesionisti atunci cand luati decizia importanta de a plasa un pariu, printr-un simplu click la sectiunea Biletul Zilei.
vineri, 29 februarie 2008
Atalanta - AC Milan
Inter - Juventus
Herenveen - VVV Venlo
Ajax - Utreht
duminică, 24 februarie 2008
marseille-paris st.germain
duminică, 17 februarie 2008
WENGER: "GAZONUL DE PE OLD TRAFFORD E O RUSINE!"
"Veţi vedea o echipă Arsenal într-o formă foarte diferită când vom juca pe un alt teren. Acest gazon este o ruşine. Sunt jucători care valorează 20 sau 25 de milioane de lire sterline şi nu pot să pasese o dată fără ca mingea să sară", a spus Wenger.
UMILITI!
Dupa 1-2 pe teren propriu, cu o echipa aflata la opt puncte de liga a treia, Liverpool îsi ia adio de la Cupa Angliei.
Cum titlul este destul de departe, iar din Cupa Ligii Angliei erau deja eliminati, jucatorii lui Rafa Benitez mai puteau spera doar la Cupa pentru un trofeu pe plan intern. Adversarul? Unul slab cotat, venit din liga a doua engleza. Echipa? In afara de doua rezerve, toti ceilalti “cormorani” aruncati în lupta sunt titulari obisnuiti. Scor la pauza 1-0, gol Kuyt. A venit însa partea secunda, cu un final total neprevazut. Oaspetii de la Barnsley au egalat prin Foster (57), pentru ca în ultimul minut al jocului ei sa produca surpriza. Howard a punctat pentru 2-1, trimitându-si echipa în sferturile competitiei.
Antrenorul lui Liverpool, Rafa Benitez, a folosit urmatoarea formula: Itandje - Finnan, Hyypia, Carragher, Riise - Benayoun, Lucas (75 Gerrard), Alonso, Babel (69 Kewell) - Crouch, Kuyt.
Dorel Stoica injurat de suporteri
In sase meciuri amicale disputate în aceasta iarna, Craiova a marcat doar de doua ori, prin Costea si Prepelita.
Dar asta nu i-a împiedicat pe craioveni sa vina ieri pe arena Extensiv, pentru a-i vedea la lucru pe favoriti în prima partida din tara în 2008. Cu toate acestea, cei 5.000 de fani prezenti în tribune, adica jumatate din capacitatea stadionului Extensiv, nu au vazut niciun gol, Universitatea Craiova remizând, 0-0, cu divizionara secunda FC Drobeta Turnu-Severin. “Juvetii” n-au aratat mare lucru si au dezamagit, cei mai multi dintre suporteri fiind îngrijorati de lipsa de eficienta a atacantilor. “Eu sunt multumit de cum am jucat. Vorba aceea, am scos un punct, iar în Italia se zice ca la egal ai câstigat un punct, nu ai pierdut doua. E îmbucurator ca lumea vine la stadion, adica nu stiu câte echipe au 5.000 de suporteri la un amical si probabil ca s-a facut o alegere excelenta sa jucam pe Extensiv. Imi place cum se misca jucatorii promovati de la Primavara, Gaman, Barbu, Gângioveanu sau fratele lui Costea, si sper ca ei sa lupte cu aceeasi daruire, pentru ca acum au o sansa. Nu are rost sa vorbim de ce ar fi fost si ce s-ar fi întâmplat. Noi nu putem face transferuri si mergem înainte cu lotul actual. Acum ne ramâne sa ne gândim strict la meciul cu cei de la CFR Cluj”, a declarat antrenorul Nicolo Napoli.
Dorel Stoica, înjurat de suporteri
In minutul 72, când a fost schimbat si s-a îndreptat spre vestiare, capitanul “juvetilor”, Dorel Stoica, a avut un schimb dur de replici cu mai multi fani de la tribuna I. “Dorele, ne miscam, tata, si noi mai cu talent?”, “Dorele, batem si noi pe cineva anul asta?”, erau câteva dintre întrebarile adresate fotbalistului. Dupa ce a încercat sa discute cu câtiva fani, Dorel s-a lasat pagubas, parasind terenul într-un cor de înjuraturi. Altfel, Florin Costea vrea sa dea marea lovitura în prima etapa din 2008: “Sper sa producem o surpriza la CFR Cluj. Ei sunt favoriti în partida directa, dar nu tot timpul cei mai buni câstiga”.
MANSOUR: "IN ROMANIA DACA ESTI DE CULOARE, ESTI MAIMUTOI"
"In tara asta, daca esti de culoare, esti maimutoi. Aici nimeni nu respecta pe nimeni, mai ales daca esti de alta etnie. Cei de la Poli au spus ca nu mai sunt jucatorul lor, cu Dinamo nu m-am inteles. Asta inseamna ca sunt jucator liber, nu? Nu ma intereseaza de LPF sau FRF, eu stiu ca exista FIFA si acolo mi se va da dreptate", spune senegalezul
Jucatorul este dezamagit si de atitudinea antrenorului Dusan Uhrin jr, dar si de cea a presedintelui Marian Iancu. "Mi-a promis ca vorbim, ca ma va suna, eu am vrut sa joc la Poli, la echipa mare. E neserios, nu m-a sunat. Nu am mai vorbit cu nimeni de la Poli. Iancu da declaratii despre mine cum ca am jignit pe toata lumea, ca nu respect culorile. Pai, ce am facut? L-am injurat? Care culori? Ale lui Dinamo sau ale lui Poli? Eu intotdeauna am jucat cu sufletul la Poli si cand am avut oferte, nu am plecat" a incheiat, suparat, fotbalistul african