luni, 17 august 2009

Bonusurile plătite bancherilor sunt o ruşine absolută

Ministrul francez de Finanţe condamnă practicile unora dintre cele mai mari bănci din lume de a oferi bonusuri garantate pe mai mulţi ani unor angajaţi, pentru ca aceştia să nu demisioneze.

„Este o ruşine absolută că aceste bonusuri pot fi încă plătite, că unii vor să revină la vechile obiceiuri de compensare nejustificată prin performanţe corespunzătoare şi gestionarea adecvată a riscului”, a declarat ministrul francez al Finanţelor, Christine Lagarde, într-un interviu acordat Financial Times.

Ministrul francez a celor liderilor celor mai puternice state a lumii şi a statelor emergente să ia măsuri imediat pentru a stopa revenirea la vechile obiceiuri. Decizia privind introducerea de restricţii severe asupra politicilor salariale care încurajează angajaţii din sectorul bancar
să-şi asume riscuri exagerate în cadrul summit-ului G20 din luna septembrie.

„Acum cunoaştem regulile. Nu se pune problema reinventării roţii şi nu trebuie să stăm pe gânduri. Se pune problema să aplicăm un set de reguli care au fost adoptate de Consiliul de Stabilitate Financiară. Această chestiune trebuie să beneficieze de cel mai ridicat grad de prioritate”, a declarat Lagarde.