luni, 17 august 2009

Rusia va recunoaşte certificatele de calitate ale vinurilor din R. Moldova, susţine Tudor Copaci

Experţii serviciului sanitar rus Rospotrebnadzor vor recunoaşte certificatele de calitate
ale vinurilor emise de laboratoarele din Republicii Moldova, a declarat directorul Agenţiei agroindustriale, Tudor Copaci, marţi, 21 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit lui Copaci, recunoaşterea certificatelor moldoveneşti va contribui la reducerea costurilor producţiei vinicole exportate în această ţară.

Totodată, Copaci a informat că nu deţine în prezent informaţii cu privire la inspectarea întreprinderilor vinicole moldoveneşti de către experţii serviciului Rospotrebnadzor. „Suntem la curent că partea rusească a anunţat despre această intenţie, dar pe noi încă nimeni nu ne-a informat”, a menţionat directorul Moldova-Vin.

Copaci remarcat că în cadrul întrevederii cu Ghenadie Onişenco a prezentat două liste suplimentare cu 69 de întreprinderi din vinificaţia primară şi 34 de întreprinderi exportatoare de vin îmbuteliat şi în vrac. „Am prezentat aceste liste pentru a mai fi selectate întreprinderi care vor putea să livreze producţie vinicolă în Rusia”, a explicat Copaci.

Potrivit datelor oficiale ale Agenţiei agroindustriale Moldova-Vin, în prezent 46 de întreprinderi vinicole moldoveneşti sunt certificate să exporte vin pe piaţa rusească, dintre care doar 33 efectuează exporturi. Şase întreprinderi dintre acestea pot să exporte vin în vrac.