luni, 17 august 2009

CE: Gripa A(H1N1) se va propaga mai rapid în timpul verii, iar mortalitatea va creşte în toamnă

Gripa porcină se va propaga mai rapid în UE în timpul verii, din cauza turismului, care antrenează mişcări ale populaţiei, iar mortalitatea va creşte în toamnă, când pandemiei i se va adăuga gripa sezonieră, a avertizat astăzi Comisia Europeană, citată de AFP.


"Un consiliu extraordinar de miniştri UE a fost convocat a începutul lunii octombrie" pentru a adopta dispoziţiile necesare, a anunţat comisarul sănătăţii Androulla Vassilou într-o conferinţă de presă.

"Ne aşteptăm la o creştere a numărului de cazuri în timpul verii, din cauza mişcării (populaţiei - n.red.) pentru turism", a explicat ea.

"Apariţia gripei sezoniere în octombrie-noiembrie, adăugată pandemiei, va avea ca efect o accelerare a ritmului propagării virusului A(H1N1) şi o creştere a ratei
mortalităţii", a subliniat ea

"Pandemia se propagă rapid
în lume. La ora 9.00 în această dimineaţă (miercuri, 10.00 ora României), erau diagnosticate 17.189 de cazuri în UE, 29 de decese în Marea Britanie şi patru în Spania", a precizat comisarul.

Circa "149.364 de cazuri au fost diagnosticate şi 810 decese au fost înregistrate în afara UE", a adăugat ea. "Aspectul pozitiv este că rata
mortalităţii este relativă mică", a insistat Vassiliou.