luni, 17 august 2009

Romii vor semna in fata sediului UDMR din Bucuresti protocolul ''Cele 11 porunci pentru maghiari''

Mai multe organizatii ale romilor vor protesta, joi, in fata sediului UDMR din Bucuresti
, unde vor semna si un protocol intitulat "Cele 11 porunci pentru maghiari", transmite NewsIn.
Intr-un comunicat de presa transmis de organizatiile neguvernamentale ale romilor - Asociatia Sanse Egale, Asociatia "Roma Acces Tomis" Constanta, Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca, Agentia pentru Dezvoltare Comunitare Impreuna, Centrul Romilor Amare Rromentza si Romani Cris-, se anunta ca joi, 23 iulie, va avea loc un protest in fata sediului UDMR din Bucuresti, in cadrul caruia va fi semnat protocolul "celor 11 porunci pentru maghiari".
"In ultimele doua luni, in judetul Harghita au fost semnalate doua conflicte interetnice, in localitatile Sanmartin si Sancraieni. Pe fondul unei tensiuni crescande, acuzand romii de savarsirea unor diferite acte antisociale, maghiarii au avariat casele
, au distrus bunuri
, au omorat caini si cai ai romilor. In data de 4 iunie 2009, o locuinta a romilor a fost incendiata. In acea zi, romii din Sanmartin si-au parasit locuintele
si au innoptat in padure sau in alte sate. Nici acum, cel putin 50 (25 dintre ei sunt copii cu varstele sub 7 ani) dintre cei aproximativ 170 de romi din localitate nu au revenit deloc in sat, de teama de a nu fi atacati. Ei dorm in padure sau sub un pod in Miercurea Ciuc de aproape sase saptamani", se arata in comunicat.
In document
este mentionat faptul ca, timp de aproximativ o luna de zile, cetatenii de etnie maghiara s-au strans aproape zilnic, in grupuri de 100-200 de persoane, si s-au deplasat la casele romilor, amenintandu-i. "In ultimele doua saptamani, maghiarii au agreat ca se vor strange in fiecare luni seara si se vor deplasa la casele romilor (insotiti de politie), pentru a "monitoriza" punerea in aplicare a "protocolului" stabilit in data de 8 iunie 2009", apare in comunicat.
Potrivit documentului, in vederea respectarii egalitatii de sanse si a promovarii respectului reciproc, protocolul care va fi semnat joi contine 11 prevederi pentru minoritatea maghiara, cu cerinte specifice, la fel de clare si de "neincalcat" precum cele din Sanmartin si Sancraieni.