Raportul nu a fost destinat să acopere întreaga problematică a sistemului judiciar din România, ci numai patru probleme specifice: în domeniul sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei. Critica raportului pe motiv că nu acoperă toată problematica sistemului judiciar din România ignoră conţinutul şi sfera de aplicare a deciziei CE şi este neîntemeiată. Raportul este rezultatul unei monitorizări permanente a situaţiei din România prin prin raportări tehnice periodice şi ad-hoc făcute de Ministerul Justiţiei, de misiunea CE la Bucureşti, întâlniri bilaterale la nivelul Comisiei şi misiunile periodice de evaluare. Declar că nu avem nicio rezervă în privinţa profesionalismului şi echidistanţei evaluatorilor atât în 2008, cât şi în 2009", a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Cătălin Predoiu a spus că agenda europeană a instituţiei pe care o conduce nu se reduce la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ci cuprinde şi cooperarea judiciară în plan european.
Ministrul a subliniat că raportul are o latură preponderent tehnică, dar surprinde şi contextul socio-politic general al reformelor.
Potrivit lui Predoiu, conluziile cele mai importante sunt: Guvernul Rom, inclusiv Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, DNA şi DIICOT au făcut progrese în ceea ce priveşte obiectivele monitorizate, eliminând perspectiva activării clauzei de salvgardare. Din punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, adoptarea codurilor reprezintă cel mai notabil obiectiv aflat pe agenda noastră. Acum este important să continuăm munca pentru adoptarea codurilor de procedură şi pentru evaluarea impactului lor în sistem