vineri, 18 septembrie 2009
Ministrul Industriilor ii cere primarului Basescu sa grabeasca contorizarea
Daca municipalitatea nu va urgenta contorizarea scarilor de bloc cu bani de la buget, RADET va permite, din ianuarie 2003, ca asociatiile de locatari sa-si monteze contoare pe cheltuiala proprie. Ministrul Industriilor, Dan Ioan Popescu, care a controlat ieri impreuna cu prefectul Gabriel Oprea pregatirea CET-urilor si a RADET pentru iarna, i-a cerut primarului Traian Basescu sa urgenteze contorizarea consumului de energie termica la scarile de bloc din Capitala. "Primarul general trebuie sa ia masuri cat mai rapid pentru contorizare. Ceea ce a depins de Ministerul Industriilor am facut", a spus Popescu. "Ca ministru, mi s-a parut ca este corect sa sprijinim producatorii romani. De aceea am si incercat sa sprijinim acel consortiu. Dar daca primarul general a dorit sa apeleze la alte surse, este optiunea domniei sale", a mai spus Popescu, referindu-se la faptul ca licitatia internationala organizata de Primaria Capitalei a fost castigata de firma daneza Kamstrup. "Am discutat cu ambasadorul danez si am convenit ca trebuie grabit procesul contorizarii. Dupa parerea mea, in acest an se vor putea monta cateva mii de contoare. Asta doar daca primarul general nu va ataca hotararea Consiliului municipal prin care se aproba folosirea creditelor BEI pentru contorizare si realizarea de retele edilitare pe strazile periferice. De altfel, am discutat chiar luni seara cu primarii de sector, care mi-au spus ca locuitorii Capitalei agreeaza mai mult ideea alocarii banilor pentru strazi, si nu pentru parcaje subterane sau pasaje supraterane, cum vrea primarul general", a mai spus ministrul. La randul sau, directorul RADET, Gheorghe Dabela, a precizat ca, daca neintelegerile dintre consilierii majoritari PSD si primarul Traian Basescu privind alocarea fondurilor BEI vor continua, el va fi nevoit sa permita din nou asociatiilor de proprietari sa contorizeze scarile de bloc cu firmele agreate de RADET. "Daca se intarzie mai mult de doua luni cu contorizare prin credite BEI, vom fi nevoiti, la presiunea asociatiilor de locatari, sa reluam actiunea de contorizare cu fonduri ale asociatiilor, pe care apoi sa le decontam scazandu-le treptat din factura", a spus Dabela. El a mai precizat ca RADET a facut eforturi sa inlocuiasca retelele vechi, cum sunt cele din cartierele Berceni si Militari, ai caror locuitori (contorizati) vor plati facturi mai mici cu 20-25 la suta in aceasta iarna.
Valer Dorneanu, invitat sa se implice in rezolvarea crizei din CNSAS
Vicepresedintele Comisiei Juridice, deputatul Emil Boc, a solicitat, printr-o scrisoare trimisa presedintilor Camerei si Senatului, convocarea de urgenta, intr-o sedinta comuna, a Comisiilor Juridice si a Comisiei SRI pentru a gasi o solutie in privinta blocajului de la CNSAS. "Cele trei comisii reunite trebuie sa-si exercite controlul asupra CNSAS si SRI si sa le determine sa respecte Legea 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica", spune Emil Boc. Vicepresedintele Comisiei Juridice afirma ca, in cazul in care se constata ca unii membri ai conducerii CNSAS nu vor sa aplice prevederile legii, atunci cele trei comisii parlamentare trebuie sa aplice sanctiuni mergand pana la inlocuirea din functie a acestora. Intentia a trei dintre membrii conducerii CNSAS, Andrei Plesu, Mircea Dinescu, Horia Roman Patapievici. de a-i deconspira pe ofiterii de Securitate care au facut politie politica, a declansat o grava criza la nivelul CNSAS. Presedintele Gheorghe Onisoru este contestat acum de majoritatea membrilor conducerii CNSAS, care considera ca seful consiliului impiedica deconspirarea Securitatii ca politie politica. Ca urmare, Gheorghe Onisoru si inca doi dintre sustinatorii sai nu mai participa la sedintele CNSAS de frica sa nu fie schimbati din functie. In lipsa cvorumului, conducerea CNSAS nu poate lua nici o decizie, activitatea institutiei fiind complet blocata.
Transparenta in administratie, ascunsa in spatele intereselor politice si economice
Deputatii au adoptat, ieri, Legea privind transparenta decizionala in administratia publica, lege care obliga autoritatile sa supuna dezbaterii publice orice act normativ, cu 30 de zile inainte de adoptarea lui. Totusi, deputatul PD Emil Boc a avertizat ca legea prevede exceptii care ar putea sa o faca inoperabila. Astfel, de exemplu, poate emite ordonante de urgenta fara a le supune in prealabil dezbaterii opiniei publice si in special asociatiilor oamenilor de afaceri care sunt direct interesati. Boc a aratat ca Guvernul nu este obligat sa motiveze aceste decizii luate intr-o presupusa situatie de urgenta, ceea ce face imposibil ca ele sa poata fi atacate ulterior in contencios administrativ. In plus, teoretic, legea prevede ca sedintele institutiilor publice, de la ministere la consilii locale, sa fie deschise, dar daca aici se discuta chestiuni politice sau economice, acestea vor fi inchise. Boc a spus ca, practic, orice dezbatere dintr-o institutie publica are si un caracter politic sau economic si a cerut eliminarea acestei restrictii, dar fara succes, intrucat PSD s-a opus. Legea transparentei in administratia publica, asa-numita "sun shine law", este prevazuta inclusiv intr-un acord cu Banca Mondiala, pentru a imbunatati predictibilitatea mediului de afaceri din Romania.
Parlamentarii agramati, amenintati de Legea Pruteanu cu milioane de lei
"Ar trebui ca cineva sa stea cu chitantierul pentru amenzi la usa Parlamentului", a avertizat ieri deputatul liberal Cornel Stirbet, care a aratat ca Legea Pruteanu privind folosirea limbii romane prevede amenzi de pana la 10 milioane de lei pentru orice greseala gramaticala dintr-un text scris sau vorbit, "avand caracter de interes public". Potrivit raportului de mediere la Legea Pruteanu, "normele academice in vigoare" sunt cele care stabilesc daca cineva a utilizat gresit limba romana si, in consecinta, trebuie amendat. Raportul de mediere este ambiguu si in ceea ce priveste definirea textelor de interes public, adica cele care intra sub incidenta Legii Pruteanu. Acestea sunt definite drept "orice text care in cazul unor atributii de serviciu este afisat, expus, difuzat sau rostit in loc public sau prin mijloace de informare in masa, avand ca scop aducerea la cunostinta publicului a unei denumiri, a unei informatii sau a unui mesaj, cu continut direct sau indirect publicitar". Opozitia a sustinut ca, prin aceasta definitie, practic orice text difuzat in public intra sub incidenta legii, iar cei care fac greseli gramaticale vor primi, in loc de un patru la limba romana, o amenda de cateva milioane de lei, dublul contraventiei aplicate soferilor care trec pe rosu. Camera Deputatilor nu a reusit sa finalizeze, ieri, adoptarea raportului de mediere la Legea Pruteanu intrucat, dupa ce prin votul PSD se adoptasera jumatate din textele supuse medierii, s-a decis brusc chemarea initiatorului legii pentru ca acesta sa explice unele prevederi. Potrivit deputatului PD Emil Boc, exista posibilitatea ca, in cazul in care Senatul si Camera Deputatilor adopta acest raport in forme diferite, sa se amane la nesfarsit votarea unei solutii finale, asa cum s-a procedat in cazul Legii Pascu privind dreptul la replica.
Senatorii si-au bagat mutrele intr-un album de arta de sute de milioane
Hartie lucioasa si fina, de cea mai buna calitate, grafica impecabila, 124 de pagini cu aspect de album de arta care costa, la sala Dalles, milioane de lei. Asa arata numarul doi al "Revistei Senatului Romaniei", tiparita pe bani grei de secretariatul general al institutiei si conceputa de seful Biroului de presa, Mircea Hamza. Opera de protocol, publicatia este viu colorata si incarcata cu poze. Pe coperta, acvila cu crucea in cioc din stema nationala pluteste amenintator pe deasupra cladirii Senatului, fotografiata intr-o zi cu soare. In interior, Nicolae Vacaroiu sta drepti la prezidiu, cu privirea atintita spre viitor, iar senatorii isi fac de lucru prin banci sau la mesele comisiilor permanente. Componenta Senatului este prezentata pe grupuri parlamentare, membrilor Biroului Permanent fiindu-le dedicata o pagina speciala. Fiecare ales apare cu cate o fotografie a lui pe fond albastru, imagine capturata parca de pe genericul serialului "Tanar si nelinistit". In deschidere, Nicolae Vacaroiu face, in cifre, un pomelnic al activitatii legislative a celor doi ani scursi din mandat. Liderii grupurilor parlamentare si sefii de comisii isi dau si ei cu parerea despre munca senatoriala, revista fiind inchisa de consideratiile secretarului general, Constantin Sava. Acesta nu spune nimic despre eforturile sale continue de a ascunde cheltuiala banului public, dar vorbeste de "proiectele de fluidizare a relatiei cu presa". Pentru tiparirea luxoasei publicatii in 1.500 de exemplare, Constantin Sava a scos din bugetul Senatului 418.993.050 de lei, adica aproape 300.000 de lei pe bucata. Seful Biroului de presa, Mircea Hamza, ofera date exacte: "Pentru aceasta suma, nu s-a organizat licitatie. Am primit cinci-sase oferte si am ales-o pe cea mai convenabila, de la firma Universal din Pitesti-Arges (judetul reprezentat de presedintele Vacaroiu - n.red.). Fiecare senator va primi cate trei bucati, iar membrii Biroului Permanent cate zece. Pe urma, vom mai distribui pe la alte institutii ale statului: Camera Deputatilor, Guvern, Presedintie, prefecturi. Doua sute au intrat in magazie pentru protocol, sa le dam delegatiilor straine, iar 60 de bucati le-am pastrat pentru presa. "Acesta a fost numarul doi. Numarul unu l-au tiparit cei din fosta guvernare, la sfarsitul mandatului. Ei, noi ne-am gandit s-o facem la jumatate. Personal, am propus sa scoatem revista o data pe sesiune, deci de doua ori pe an. Sigur, poate nu in conditiile acestea grafice exceptionale...". Tocarea unui miliard din banii publici pe reviste de protocol nu ar avea justificare practica. In fiecare luna, secretariatul general al Senatului scoate, oricum, un buletin informativ cu date complete despre activitatea institutiei. E drept, insa, ca buletinul e doar putin mai mare decat un pasaport, nu contine fotografii realizate artistic, fiind scos, pe hartie ordinara, chiar la tiparnita Senatului. (Alin BOGDAN) Deputatii isi editeaza carte despre ei insisiConducerea Camerei Deputatilor a decis, in sedinta de ieri, sa editeze o carte cu informatii despre forul legislativ, in care sa fie prezentati toti membrii Camerei. Tudor Mohora, secretar in Biroul Permanent, a precizat ca inca nu s-a stabilit suma necesara acestui proiect editorial. S-a hotarat, totusi, ca volumul sa fie distribuit contra cost deputatilor si cateva sute de exemplare sa fie pastrate pentru protocol.
Mihailescu a inceput sa elimine "lipitorile guvernamentale"
Dupa scandalul Pavalache, secretarul general al Guvernului, Serban Mihailescu, a devenit foarte grijuliu cu anturajul sau, in special cu grupul de consilieri adunati in structura SGG. La cateva zile dupa arestarea lui Fanel Pavalache, Mihailescu era primul demnitar care anunta ca renunta la 3 consilieri ai sai, depistati ca aveau afaceri. I-a ramas, totusi, un "supravietuitor", un consilier propus de UDMR in baza protocolului de colaborare cu PSD, pe care doar Uniunea il poate convinge sa se retraga pe motiv de conflict de interese. Mihailescu declara dupa acest scandal ca este surprins de anvergura afacerilor care se deruleaza folosind ca deschizator de usi cartea de vizita sau legitimatia guvernamentala. Asa cum aratam in Adevarul, una din practicile curente pentru recompensarea clientului de partid era plata din banii publici a "colaboratorilor externi", care nu figurau ca angajati guvernamentali, ceea ce nu-i impiedica insa sa practice nestingheriti traficul de influenta. Ieri, Mihailescu a dispus anularea a 52 de legitimatii de colaboratori externi, seful SGG limitand acum si intrarile in Palatul Victoria, refuzand sa mai aprobe legitimatii de acces.
Sefii clasei muncitoare merg in paradisul Puterii
Deputatii au respins, marti, la dezbaterea raportului de mediere privind legea sindicatelor, propunerea Senatului conform careia demnitarii si cei care detin functii de conducere in administratia publica nu pot fi, in acelasi timp, lideri de sindicat. Sindicatele vor plati, pentru sediile de stat, chirii similare celor achitate de partidele politice, au decis, de asemenea, deputatii. Angajatorii au obligatia sa invite sindicatele la consiliile de administratie in care se discuta probleme de interes profesional, economic, social sau sportiv, se arata in raport. Liderii de sindicat au primit si dreptul de a se ocupa, intre trei si cinci zile pe luna, in timpul programului, de problemele organizatiei, fara afectarea drepturilor salariale. In plus, liderul sindical nu va mai trebui sa lucreze in unitatea in care este constituit sindicatul, ci va putea fi ales si angajat ca orice alt expert. Cei mai inversunati sustinatori ai articolului care permite unui lider sindical sa ocupe si demnitati publice au fost sindicalistii-deputati PSD promovati in Parlament de catre CNSLR-Fratia si BNS. Reamintim numele lor: Pavel Todoran - fost presedinte CNSLR-Fratia, in prezent consilier al actualului presedinte - Minica Boaja - fost trezorier al CNSLR-Fratia, in prezent presedinte al federatiei sindicatelor din unitatile de utilitate publica -, Ioan Andrei - presedintele federatiei sindicatelor din Telecomunicatii -, Ioan Radoi - fost presedinte al Uniunii Sindicatelor Libere Metrou -, si Dumitru Chirita - presedinte al federatiei "Energia Mileniului III". Reamintim, de asemenea, ca de numele primilor patru lideri de mai sus sunt legate dosare groase. Astfel, Pavel Todoran si Milica Boaja au facut pasul spre Parlament fara a lamuri problema televizoarelor Daewoo raspandite in reteaua sindicala fara a fi platite integral, Ioan Andrei a facut concurenta Romtelecomului cu o firma privata care traia din contractele si angajatii Romtelecom, iar Ioan Radoi si-a alimentat uniunea cu banii incasati de la buticurile ce desfaceau marfa in incinta Metroului. Uniunea lui Radoi a anuntat pentru astazi o conferinta de presa in care se va explica de ce este bine pentru o tara ca un lider sindical sa aiba dreptul de a fi si demnitar.
Postasii din Capitala ies astazi in strada
Postasii din Bucuresti se aduna astazi la ora 17.00 in fata sediului Companiei Nationale Posta Romana de unde vor pleca in mars spre sediul Ministerului Comunicatiilor. In ceea ce priveste motivele protestului citam dintr-o adresa transmisa conducerii companiei, de catre Sindicatul de Posta Bucuresti, organizatorul mitingului: "In Directia de Posta Bucuresti, in fiecare zi pleaca salariati ale caror locuri de munca nu se mai ocupa si a caror activitate este redistribuita celor care, inca, au mai ramas. Suntem amenintati cu evacuarea din oficii, suntem obligati sa lucram in conditii pe care nici o posta din Europa nu le mai are, trebuie sa ne procuram zilnic formularistica postala absolut necesara, sa inlocuim din salariile modeste tot ceea ce se uzeaza la locurile de munca: becuri, clante, detergenti etc. Toate acestea nu fac decat sa ne aduca pe noi la disperare si sa-i streseze
Festivalul deszapezirii
Prima ninsoare din judetul Suceava a inghitit toti banii pentru deszapezire. Plangi ca un copil, citind aceasta stire! In Maramures, Bistrita, Botosani, Iasi, Neamt, ninge viscolit. Or avea autoritatile locale tot ce le trebuie ca sa faca fata? S-or fi mobilizat - era sa zic autosesizat - numeroasele comandamente antidezastru, mai ales ca prin vara organizasera niste simulari destul de reusite? Iata cateva intrebari pe care esti obligat sa ti le pui, ingrijorat, cand te loveste primul fulg de nea. Sosele blocate, oameni inghetati in vehicule, ambulante intepenite in omat, cu bolnavii pe targa - incepe dansul si suntem abia la inceputul lui noiembrie. Stim ce ne asteapta: vor iesi cohorte de responsabili judeteni in fata presei, lopatand cu limba justificari si scuze; in jurul lor, troienele vor creste. Ne vor explica stiintific de ce nu pot porni tractoarele fara motorina, de ce nu se urnesc grederele, de ce nu ies cu screberele. Vor urca apoi in Leganzele lor dotate cu lanturi antiderapante si se vor intoarce in birourile cu termopane, mobilier masiv, plante tropicale, continuandu-si munca la bifarea acquis-ului comunitar, caci trebuie sa ne integram in Europa cu iarna cu tot. Oamenii acestia sunt ocupati rau. Munca de teren pe tot mapamondul le mananca o groaza de timp. Unde mai pui infratirile si incuscririle. Un primar din Negresi s-a dus sa-si infrateasca localitatea cu Chicago si i-a luat un an pana sa se intoarca. E acelasi aparat administrativ umflat sa plesneasca, mii de functionari fuduli, de la prefect la presedintele consiliului judetean, vicepresedinti, prim-vicepresedinti, vicepresedinti de rezerva, primari, viceprimari, consilieri, viceconsilieri, bagatori de seama, caratori de serviete, primitori-distribuitori de spagi, amploaiati mai mari sau mai marunti, o intreaga clientela politica careia (cacofonia e de neocolit) i s-a gasit un loc in schema cu pretul de-a o face ferfenita, fiecare a apucat un os de ros. Ce face toata aceasta armata de functionari din administratia publica locala? Face cabale politice, pesederizeaza la sange, aduna bani pentru partid intr-asa un iures incat uita sa-si plateasca amaratele de cotizatii si, finis coronat opus, organizeaza mari sarbatori populare. Contribuabilii sunt chemati sa uite de umilintele, jignirile, dispretul indurat pe la usile autoritatilor si sa se prinda in hora. Cei care stiu pe pielea lor cate drumuri trebuie sa faca pentru un petic de hartie care sa adevereasca cum ca exista, cei care stiu cate sarsanale si in cate locuri trebuie sa cari pentru ca sa obtii o autorizatie ca sa darami closetul din curte, cei care stiu cate aprobari si paraaprobari, cate luni de asteptare inseamna demersul de a-ti ridica, nu o vila P+ cat te tine betonul, ci un sopron pentru gaini, cei care stiu cata energie se consuma, cati nervi ca sa primesti acceptul de a nu mai primi caldura, toti acestia - care, in visata Europa, se cheama contribuabili si sunt respectati si serviti ca niste stapani - sunt chemati sa faca figuratie pe la diverse manifestari de suflet - Festivalul spritului, Zilele urbei, Sarbatoarea gargarei etc., etc. Ai zice ca toata armata de sefi si sefuleti din administratia publica locala e menita anume sa mai sfinteasca cate-o bucata de asfalt pana nu se exfoliaza, sa mai asiste la o taiere de panglica, sa mai produca un discurs despre sarma. Maharii din administratia publica locala sunt inca si mai inventivi decat cei de la centru. Niste cozmanci din Ploiesti obliga cetatenii debransati sa plateasca, totusi, jumatate din cheltuieli, pe motiv ca... conductele trec prin pereti. Dupa aceeasi logica, aurolacii vor fi pusi in curand sa plateasca taxe de canal. Daca acestor personaje, tatici de localitati urbane si rurale, viata le apare ca o chermesa continua, dinspre Uniunea Europeana, spre care fac temenele de cinci ori pe zi ca mahomedanii spre Mecca, lucrurile stau mult mai putin roz. Ultimul raport al Comisiei Europene referitor la reforma administratiei publice din Romania a cazut ca o ghilotina: birocratie excesiva, lipsa de transparenta, capacitate limitata de executare a programelor. Amin! Daca putem intelege ca in economie reforma a pornit caznit si, din cand in cand, se mai opreste ca sa-si ia avant, si-apoi se mai opreste iarasi ca sa-si traga sufletul, nu exista aparent nici o justificare ca reforma in administratie - in afara unei legislatii confuze si uneori contradictorii - n-a demarat inca. Explicatii sunt, totusi, si cea mai teribila s-a vadit de curand, cand premierul Adrian Nastase a indraznit sa arunce balonul de incercare cu regionalizarea Romaniei. Pana si presedintele a sarit ca ars pe motiv ca... orice noua organizare inseamna dezorganizare. Politician abil, Ion Iliescu a dres-o destul de repede, salutand finalmente ceea ce era, in fond, o cerinta europeana, calificand-o cum a si fost gandita, ca un "instrument de crestere a eficientei, care trebuie analizata in termeni de costuri si beneficii pentru cetatean". Numai ca primul-ministru a fost obligat, la presiunile din teritoriu, sa linisteasca prefectii: regionalizarea nu inseamna desfiintarea judetelor, va avea fiestecare de mancat cate o paine de sef, in continuare. Cetateanul va plati din buzunar, in continuare, acest aparat sufocant, va fi in continuare batjocorit, bani se vor gasi din ce in ce mai putini, dar se vor inmulti festivalurile, iar de aceasta iarna care incepe spectaculos scapa cine poate. La inchiderea editiei inca o veste proasta: la Botosani, unde troienele cresc, vistieria e goala de cateva luni. Aici nu se mai poate intampla decat o minune: un sobor de demnitari, in frunte cu prefectul, subprefectul, presedintele consiliului judetean, primarii, viceprimarii si consilierii cu prapori, sa iasa in procesiune, rugandu-se ca maine dimineata sa dea Dumnezeu sa inflo
Topul celor mai bogati romani - topul scandalurilor financiare
100 cei mai bogati romani". Asa se numeste un nou supliment al revistei Capital, ce a fost lansat, ieri, la hotelul Intercontinental din Bucuresti. Conform declaratiilor realizatorilor, dupa 13 ani de tranzitie, un top al celor mai bogati romani era un lucru inedit, dar si "absolut necesar" intr-o tara care tinde spre normalitate. Din acest motiv clasamentul oamenilor avuti de la noi s-a dorit a fi o imitatie a clasamentului miliardarilor lumii publicat de revista americana Forbes. Din pacate, la noi, tranzitia nu s-a incheiat, asa ca unele din criteriile folosite peste Ocean nu s-au putut aplica in Romania. In primul rand, e vorba de faptul ca "regii" economiei subterane n-au putut fi prinsi in top, desi aceasta economie acopera 30 la suta din PIB. Clasamentul cuprinde numai oameni care au afaceri si conturi bancare cat de cat "la lumina". Dar si aici aprecierile sunt destul de aproximative, dintr-un motiv simplu. La americani, unde mai toate companiile sunt cotate la bursa, evaluarea marimii unei averi se face foarte exact inmultind numarul de actiuni detinute de o persoana cu valoarea la zi a actiunilor. In Romania, unde doar 20 de companii sunt cotate la bursa, acest lucru este imposibil. De aceea, desi calculul s-a facut folosind "trei surse", de baza s-au dovedit chiar declaratiile proprii ale celor intervievati de redactorii revistei. Si, fireste, multi au plusat, declarand mai mult, iar altii s-au subevaluat. Chiar si asa, in unele cazuri, aproximarile sunt grosolane. Astfel, Iosif Constantin Dragan, actionarul majoritar al grupului de companii ButanGas, omul care e considerat a fi cel mai bogat din Romania, are o avere "intre 700 si 900 de milioane de dolari". La fel, locul doi e ocupat de Ion Tiriac, care are 600 - 700 de milioane de dolari. De asemenea, exista o mare deosebire intre continutul clasamentelor de acest fel din Vest si cel aparut la noi. In Occident, cei care au reusit intr-un domeniu, dezvoltand afacerea de la inceput, sunt desemnati cu sintagme de genul "regele ciocolatei", "baronul chibriturilor" sau "contele otelului". In Romania nu prea avem nobili de acest fel, adica oameni care au dezvoltat o afacere numai cu munca sustinuta si talent. Fratii Ioan si Viorel Micula cu a lor European Drinks, care ocupa locul trei cu 500- 600 de milioane de dolari, pot fi socotiti un fel de printi ai bauturilor racoritoare, dar, la fel de bine, pot fi etichetati ca niste regi ai reesalonarilor de datorii catre stat. In mod similar, cei trei Paunesti, George, Valentin si Viorel, sunt, in mod clar, niste "baroni ai Bancorex-ului". Si tot asa, cam unul din doi milionari din top isi are asociat numele cu un mare scandal financiar. Exemplele sunt numeroase, incepand cu Sorin Ovidiu Vantu - FNI, Dinu Patriciu, Gigi Becali - terenuri MApN, Catarama -SAFI, Dinel Staicu, Cristian Burci etc. Topul cuprinde si numerosi oameni politici, de la fratii Sechelariu, Culita Tarata, Iosif Armas, pesedisti cu zeci de milioane de dolari, pana la mai modestul Verestoy Attila, poreclit si "Drujba lui Dumnezeu", care n-a strans din afacerile cu cherestea si mobila decat 10 milioane de dolari. Politicienii cu functii lipsesc pentru ca, teoretic, ei n-au mari averi. Dar redactorii au compensat aceasta lipsa cu un top al oamenilor influenti, care e deschis de premierul Nastase si cuprinde nume ca Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea sau Dan Ioan Popescu de la Industrii. Probabil datorita asocierii numelor lor cu diverse scandaluri, fericitii detinatori ai locurilor de frunte din top s-au ferit sa dea ochii cu presa. Astfel, la lansarea suplimentului revistei Capital a aparut un singur milionar in dolari, mare si lat. Era vorba de "omul de la pagina 75", adica de Cornel Tabacaru, care zice ca a strans 10-15 milioane de dolari din comert exterior. Omului i-a dat mana sa apara in fata presei, pentru ca banii a inceput sa-i faca cu sucuri aduse din Canada. Dupa aia a facut afaceri in Uzbekistan, iar in Romania s-a adaptat la piata. Acum e asa bine adaptat, incat poarta in piept o insigna a PSD-ului, desi nu e membru de partid. Dar, vorba lui, "asa merg mai usor afacerile in tara asta".
SGG va plati peste 100 miliarde de lei pentru sediile PNA si ale instantelor din Palatul de Justitie
Secretariatul General al Guvernului va aloca peste 110 miliarde lei, din bugetul pe 2003, pentru plata contravalorii imobilelor destinate sediilor Parchetului National Anticoruptie si celor patru instante judecatoresti care isi desfasoara activitatea in Palatul de Justitie din Bucuresti. Imobilul destinat sediului PNA, format din doua corpuri de cladire cu doua etaje si o suprafata totala de teren de circa 800 de metri patrati, mijloace fixe si obiectele de inventar aferente (ascensoare, centrala termica, centrala telefonica), este evaluat, potrivit unor date anexate ordonantei, la aproximativ 33 de miliarde de lei.
Un boschetar a murit printre ruinele din centrul vechi al Capitalei
In mijlocul Bucurestiului se traieste ca in Evul Mediu. Cateva familii traiesc printre daramaturile fostelor case de pe strada Lipscani, in centrul vechi al Capitalei. Dorm printre fecalele lor, in corturi de cartoane vechi ridicate sub resturile acoperisurilor caselor vechi. Se incalzesc cu lemne de furat si mananca resturile aruncate in gunoaiele din buricul targului. Ieri dimineata, un om a murit in timp ce isi aduna lemne de foc din paragina unui fost han de pe Gabroveni. Barbatul - care voia sa-si incalzeasca fetita de doua luni - s-a urcat pe o pasarela pentru a rupe din stalpii care sustineau resturile de ziduri. Pasarela, abandonata demult, a cedat din cauza lemnului putrezit, iar Dan Stanescu, de 33 de ani, s-a prabusit in gol. A cazut vreo 10 metri, iar impactul a fost fatal: capul s-a zdrobit intr-o bara de fier. Echipelor de interventie le-a luat ceva timp ca sa dea de "casa" lui Dan Stanescu - fundatura era mascata de vanzatorii de pe Lipscani, loc unde nici maidanezii nu aveau tupeu sa vina. Intrarea se face prin locul unde vara trecuta era o terasa. Pe urma, trebuie sa sari peste o jumatate de zid, iar ca sa ajungi la "domiciliul" familiei Stanescu trebuie sa te strecori printre resturi si excremente. Un lighean e pe post de leagan al copilului de doua luni, iar un pat murdar tine loc de usa pentru coliba din cartoane. Cineva a tras aici electricitate - firul duce pe blocul de vizavi. Averea familiei - cateva rupturi de haine si sticle - e tinuta intr-un frigider ros de rugina. Tavanul fostului han tine si de acoperis. Cineva din familie spune ca, din cand in cand, bucati de moloz si caramizi mai cad peste ei. "E bun, ca nu trece apa peste noi asa cum era cand stateam pe strada". O femeie - care zice ca "este soacra mortului" - povesteste ca familia ei locuieste ultracentral de aproape doi ani: "Suntem zece insi din care doi batrani, doi copii handicapati si o nou-nascuta". Mai zice ca pana acum au trait din "spagi" la munca de o zi sau din resturi. S-au obisnuit cu casa in aer liber chiar daca pentru incalzire trebuiau sa faca pe acrobatii pentru a smulge barnele de lemn care propteau restul de han. Cert este ca nimeni nu s-a interesat de soarta lor. Ei spun ca nici o autoritate nu a venit sa-i intrebe de viata si au trait in pace, fiindca "nimeni nu ne-a dat somatie sa ne scoata din daramaturi". Doar vara trecuta cei care au ridicat terasa din apropiere i-au mutat pe amarati mai in interiorul ruinei.
Senatorii recurg la fals si uz de fals
Parlamentarii dovedesc din nou ca sunt neintrecuti in a incalca legea in folosul personal. Ultima gaselnita la Senat - incasarea ilegala a diurnei cuvenite parlamentarilor din provincie care locuiesc in Bucuresti doar pe perioada sedintelor. Schema e simpla: senatorul X din Calarasi, spre exemplu, primeste diurna in valoare de 230.000 de lei pentru cele patru zile petrecute in Bucuresti, la lucru. Uneori, treburi importante reclama prezenta senatorului X in circumscriptia care l-a trimis in Parlament, desi are alocate doua zile, vineri si sambata, pentru a rezolva astfel de probleme. Ce face insa senatorul X daca trebuie sa plece de miercuri? Isi cumpara bilet de avion sau de tren si paraseste mai devreme lucrarile Senatului, avand grija sa se asigure ca nu pierde diurna. Pentru asta, are nevoie de complicitatea colegilor senatori, care "sa-l acopere", adica sa-l semneze "prezent" la comisii. La sedintele de plen prezenta se inregistreaza electronic, pe baza cartelei de vot, asa ca sistemul din mana-n mana functioneaza fara gres. Astfel ca senatorul X poate lipsi linistit, cu diurna in buzunar. Rationamentul de acest tip, care inseamna practic furt din banii contribuabililor si fals in acte publice, a mers o buna bucata de vreme, pana la recentul control al Curtii de Conturi. Controlorii financiari au constatat ca unii senatori decontau cu tupeu bilete de avion sau transport pentru deplasarea in teritoriu si figurau, in aceeasi zi, ca prezenti la lucrari, primind, deci, diurna aferenta. Presedintele Sectiei de Control Financiar Ulterior din cadrul Curtii de Conturi, Iordan Anghel, ne-a declarat ca, in urma controlului finalizat in septembrie, au fost gasite "astfel de abateri de la lege" ale unor senatori din toate grupurile parlamentare. Controlorii au intocmit o lista pe care au prezentat-o conducerii Senatului. "Mai departe, noi n-am avut ce sa facem, pentru ca, la fiecare caz in parte, senatorii veneau si spuneau ca, desi aveau bilete de avion pentru teritoriu, veneau totusi la lucrari cu mijloace personale, cu masini de la firme si altele. Noi nu puteam dovedi ca nu e asa si puteam fi acuzati de calomnie. Nu am trecut aceste lucruri in raport, pentru ca noi lucram cu certitudini", afirma Anghel. Singurul lucru pe care l-au putut face reprezentantii Curtii de Conturi a fost sa ceara Senatului sa remedieze problema si sa evite astfel de posibile incalcari ale legii. Si Senatul s-a conformat, caci Biroul Permanent a decis ca parlamentarii nu isi vor mai lua diurnele decat dupa ce isi fac decontul deplasarilor in teritoriu. Mai mult, senatorii in culpa s-au trezit ca trebuie sa dea inapoi banii pe care i-au incasat ilegal. "E vorba de o dispozitie din Codul Muncii, privind drepturile salariale necuvenite, care trebuie returnate", dupa cum ne-a explicat Iordan Anghel. Luand o astfel de decizie, Senatul confirma fraudele comise de alesi. Suspecta este tacerea in jurul acestei chestiuni. Vicepresedintele Senatului, Doru Ioan Taracila (PSD), sustinea, ieri, ca nu stie precis cine sunt cei in culpa, dar ca "e vorba de sume mari" si de parlamentari din legislatura trecuta. Ne-am adresat apoi oficial, in scris, Secretariatului General al Senatului, solicitand, in baza Legii accesului la informatiile de interes public, date despre numarul si numele senatorilor implicati, precum si sumele pe care acestia trebuie sa le returneze. Raspunsul a fost scandalos: secretarul general Constantin Sava ne-a transmis ca ne va pune la dispozitie raportul Curtii de Conturi. Cu tupeul deja celebru, Sava ne-a asigurat ca nu vom gasi aceste date in raport, dar ca este tot ceea ce poate face. Pe langa cinismul acestei atitudini, Sava incalca practic Legea accesului la informatiile publice, pentru ca refuza sa faca publice date care tin de banii stransi din taxele si impozitele cetatenilor. Constantin Sava stia foarte bine ca reprezentantii Curtii de Conturi nu au inscris aceste informatii in raportul lor, tocmai pentru ca nu puteau sa le probeze. Mai mult, Curtea de Conturi nu putea sa stie cine sunt senatorii carora le sunt retinuti banii, acest lucru fiind de competenta exclusiva a Senatului. Secretarul general al acestei Camere sfideaza astfel o lege cu care partidul care l-a propulsat si mentinut in functie s-a impaunat ca fiind un pas decisiv spre transparenta ceruta Romaniei de catre NATO si UE.
Tarifele la energia electrica se reduc cu 0,6%
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a hotarat sa reduca cu 0,6%, incepand de sambata, tarifele pentru energia electrica furnizata populatiei si agentilor economici, ca urmare a reactualizarii cursului leu/dolar, a declarat, marti, agentiei Mediafax, Alexandru Sandulescu, director in cadrul ANRE. Noul curs de schimb avut in vedere este 33.300 lei/dolar, fata de 33.500 lei/dolar in luna iunie, cand a avut loc ultima majorare a pretului energiei electrice. Sandulescu a adaugat ca societatea Electrica a solicitat ANRE sa treaca, in cazul tarifului social, la o facturare zilnica de 2 kilowati la un pret de 1.331 de lei, fata de consumul lunar de 60 de kilowati calculat la o valoare de 1.339 lei/kWh. Pentru consumatorii casnici care depasesc transa de 2 kilowati, Electrica va percepe un tarif de 5.724 lei/kWh, in scadere cu 35 de lei fata de cel practicat in prezent. In cazul in care consumul lunar nu depaseste 40 kWh, tariful este mai redus cu 15% fata de cel social.
Turcul Yalcin Caklci - noul director al Centrului SECI
Centrul Regional SECI pentru Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere are, de ieri, pentru o perioada de doi ani de aici inainte, o noua conducere. Directorul centrului este domnul Yalcin Caklci, din Turcia. Ca director adjunct a fost ales dl. Ferenc Banfi, din Ungaria. Doamna Snejana Nenova, din Bulgaria, a fost aleasa in functia de sef al Departamentului Juridic si Administrativ. Reamintim ca membrii Comitetului Comun de Coordonare ai Centrului sunt reprezentanti la nivel inalt ai Politiilor si Administratiilor Vamale din cele 11 state membre, respectiv Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Republica Macedonia, Moldova, Romania, Slovenia, Turcia si Ungaria. Timp de doi ani, de la infiintare si pana ieri, directorul Centralei SECI a fost dl. general Alexandru Ionas.
76,6 ani de inchisoare pentru asasinii liderului de sindicat Virgil Sahleanu
Ieri la pranz, un complet de judecata al Tribunalului Satu Mare a pronuntat in sedinta publica sentintele in dosarul privind asasinarea fostului lider de sindicat al Tepro SA, ing. Virgil Sahleanu. "Lotul Sahleanu", compus din noua inculpati, a primit, cumulat, 76 de ani si sase luni de inchisoare, cuantum fara pedepsele a doi dintre inculpati, care au fost exonerati de orice vina prin achitare. Astfel, fostul director general al Tepro SA si reprezentant atunci al actionarului majoritar (firma ceha Zelezarny Veseli a.s.), ing. Victor Balan (48 de ani), considerat a fi unul dintre autorii morali ai asasinatului comis la 7 septembrie 2000, a primit 6 ani de inchisoare. Cetateanul ceh Franmtisek Priplata, patron al Movas SA Vaslui, a primit aceeasi pedeapsa, gasit vinovat de comiterea infractiunii de instigare la instigare la infractiunea de vatamare corporala grava si asociere in scopul savarsirii de infractiuni. 23 de ani de puscarie a primit faptasul crimei atroce, Ioan Tofan (26 de ani), cel care a impuns cutitul in trupul liderului de sindicat. Infractor de drept comun eliberat din penitenciar cu putin timp inainte de a-i aplica "corectia" lui Virgil Sahleanu, Tofan a fost gasit vinovat de omor calificat si asociere in scopul savarsirii de infractiuni. Irinel Claudiu Bahna (27 de ani), coautor la omor calificat, a primit 21 de ani de puscarie; Constantin Ciubotaru (32 de ani), asociat al Protect SRL Vaslui, are de executat 12 ani de puscarie; Nelu Vartolomei (29 de ani), fost agent de paza la Protect SRL, a primit 5 ani de inchisoare, iar Gelu Alexandru Spuma (31 de ani), sef al filialei Iasi a Protect SRL Vaslui, a primit 3 ani si sase luni de puscarie. Desi acuzat de complicitate la infractiune de omor calificat si asociere in scopul savarsirii de infractiuni, Valentin Blanita (30 de ani) - director al filialei Iasi a Protect SRL - a fost achitat, iar Constantin Sergiu Serbotei - angajat al fostului Fond al Proprietatii de Stat Bucuresti - a fost achitat. "Majoritatea sindicalistilor sunt nemultumiti ca fostul presedinte al comisiei de negociere, Sergiu Serbotei, a fost achitat. Tot raul de azi de la el se trage. Suntem nemultumiti si de cuantumul pedepselor date lui Victor Balan si Franmtisek Priplata, care au luat jumatate decat un alt autor moral, Catalin Ciubotaru", ne-a declarat Constantin Rotaru, liderul sindicatului "Virgil Sahleanu". Instanta a admis pretentiile materiale si morale ale Marietei Sahleanu, sotia fostului lider de sindicat.
Circul - la moda
Rita Onisca Muresan si-a boteza colectia prezentata luni seara la Circul Globus "Spirit sacru". O asemenea asociere de cuvinte, potrivita mai degraba unei seri literare, a produs suficienta valva in viata mondena a Capitalei, de vreme ce de la circ nu a lipsit mai nimeni, de la fotbalisti la milionarii autohtoni. Alegandu-si ca tema de inspiratie indienii americani, lucru justificat pana la un punct si de tendintele internationale in domeniu, creatoarea si-a asumat din start riscul unei colectii destul de dificil de realizat. Trecand peste deja inerentele momente jenante, in care ziaristii sunt asezati undeva in randurile din spate, anume, probabil pentru a vedea cat mai putin, si peste intarzierea de o ora si jumatate, prezentarea in sine a debutat total neinspirat. Am asistat, pentru inceput, la o bulversare asigurata de un fundal sonor cu claxoane, sirene, aparitia unui cal negru cu o manechina calare in chip de indianca. Defilarea propriu-zisa a starnit ceva admiratie datorita incaltamintei, semnate Mihai Albu, iar aparitia pe podium a Simonei Haraga si a lui Catrinel Menghia poate fi socotita senzatia serii. Revenind la colectie, designerul ne-a propus cateva piese vestimentare inspirate din cultura indiana, dar nu a reusit suficient sa puncteze la originalitate, la armonia cromatica, la combinatiile de materiale si, nu in ultimul rand, la utilitate. Atmosfera tribala insa a avut destul de mare efect, socotind dupa aplauzele asistentei, mai ales cand pe scena si-a facut aparitia Pepe, in rol de sef de trib. Locatia, Circul Globus, a fost si ea o alegere destul de potrivita pentru ceea ce ne-a propus de aceasta data Rita Muresan.
Trei sferturi din banii Sanatatii se duc pe medicamente
Dr. Daniela Bartos, ministrul Sanatatii si Familiei, a prezentat raportul "12 ani de tranzitie: bilantul sistemului de sanatate ca sector social", in cadrul conferintei Focus, care se desfasoara in Elvetia. "Sanatatea este o tema speciala, influentata de aspectele socioeconomice. Ea reflecta educatia si alte grupe de factori determinanti", a declarat dr. Daniela Bartos. In documentul prezentat de ministrul Sanatatii, se recunoaste ca incidenta crescuta a bolilor transmisibile "poate fi asociata cu scaderea conditiilor socioeconomice ale populatiei". Totusi, anul acesta speranta de viata a romanilor a reinceput sa creasca. In 1998, la acest capitol, Romania se afla pe ultimul loc din Europa. Incidenta tuberculozei a crescut de la 61 cazuri la 100.000 de locuitori, in 1991, la 105,5 in anul 2000. La copii, numarul imbolnavirilor de TBC s-a dublat.
Consiliul municipal ii obliga pe debransati sa plateasca 50% din caldura venita "prin pereti"!
Cand este vorba sa ia bani cu japca din buzunarul cetateanului, inventivitatea celor din administratia publica locala nu are limite. Cel mai bun exemplu este o decizie aberanta a Consiliului Local Ploiesti, care se amesteca in mod abuziv in deciziile asociatiilor de proprietari. Astfel, din aceasta iarna, ploiestenii sunt obligati sa plateasca jumatate din factura de caldura a unui apartament, chiar daca nu beneficiaza de serviciile comunale de termoficare. Speriati de numarul tot mai mare de cereri de debransare de la reteaua comunala de termoficare, edilii orasului n-au gasit alta solutie decat o norma de pe vremea lui Ceausescu, aplicata celor care cereau debransarea de la sistem pentru cateva luni, cat mergeau in vizita la rude in Occident. Aplicata cu succes de comunisti pentru descurajarea plecarilor in strainatate, norma incearca acum sa descurajeze debransarile de la un sistem - ramasita a comunismului. N-a contat pentru alesii PSD-isti, majoritari la Ploiesti, nici macar faptul ca cererile de debransare veneau din disperarea oamenilor care stiu ca nu pot acoperi pierderile regiei si salariile functionarilor. In loc sa caute solutii pentru eficientizarea serviciilor, alesii Ploiestiului, in frunte cu viceprimarul Nicolae Oprea, au promovat si adoptat un "regulament privind contorizarea consumurilor de apa rece, apa calda si caldura, precum si repartizarea costurilor individuale la apartamentele din cadrul asociatiei de locatari/proprietari". La articolul 4 (Repartizarea costurilor), se precizeaza: "Consumul total de caldura (energie termica) va fi defalcat tinandu-se cont de transferurile termice prin peretii interiori (intre spatiile incalzite si mai putin incalzite), coloane, conducte de distributie etc, astfel: 20-50 la suta - comun - proportional cu suprafata utila a apartamentelor, inclusiv pentru cele debransate total (sau partial) sau care au centrala proprie pe gaze; 80-50 la suta - propriu - proportional cu consumurile proprii stabilite prin citirea repartitoarelor si prin programul de calcul." Adica, alesii locali decid sa descurajeze debransarile celor care nu vor sa se lase furati de stat, dar o fac ca pe vremuri: prin obligarea tuturor locatarilor de la bloc sa suporte cel putin 50 la suta din factura de incalzire a unui apartament. Ce daca Ceausescu nu a indraznit, prin acea norma, sa fure mai mult de 20 la suta? PSD isi permite. Important este sa fie mentinut monopolul care inghite cu nemiluita bani de la buget. "Asta este metoda pumnului in gura", spune Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania. "Obligarea la plata a 30 la suta este enorma. Pentru ca prin tevile de coloana neizolate si prin pereti nu se poate face un transfer de caldura mai mare de 10 la suta. Este o metoda violenta, care tine de reflexele comuniste. In loc sa caute o solutie pentru ca oamenii sa nu mai vrea sa se debranseze, ei aplica elemente coercitive. Vor sa mentina un sistem aberant care vinde en-gros un produs - energia - mai scump decat costa en-detail (cu centrala proprie de apartament). N-are nici o legatura cu economia de piata", a conchis Opaina.
Cea mai veche biserica din Targu Mures - sparta de hoti
Cea mai veche biserica din Targu Mures (secolul al XV-lea), cunoscuta sub numele de Biserica din Cetate, a fost sparta de hoti, care au furat toti banii din cutia milei si au distrus un dulap in care preotii pastrau Biblii si carti religioase datand din anii 1700, transmite corespondentul Mediafax. Jaful a fost descoperit luni, cand unul dintre enoriasi, care voia sa-si recupereze palaria uitata, duminica, in biserica, a observat ca usa lacasului de cult era fortata. Barbatul a anuntat imediat preotii si Politia, care au stabilit ca usa fusese sparta cu o ranga, hotii furand, dupa ce au reusit sa intre in biserica, toti banii din cele doua cutii ale milei, aproximativ un milion de lei. De asemenea, hotii au distrus un dulap in care preotii pastrau Bibliile si mai multe carti religioase. Preotii spun ca paguba morala provocata prin spargerea bisericii este mai mare decat cea materiala, care a fost estimata la circa trei milioane de lei.
Iugoslavia recunoaste apartenenta vlahilor din Valea Timocului la minoritatea romaneasca
Prin acordul privind minoritatile, semnat, luni, la Belgrad, de catre presedintii Ion Iliescu si Voislav Kostunita, statul iugoslav recunoaste dreptul apartenentei la minoritatea romaneasca din Iugoslavia al celor aproape 120.000 de vlahi (cifra neoficiala), care traiesc in Valea Timocului, in Serbia de Rasarit. Reprezentantii romanilor din Iugoslavia, profesori, ziaristi, scriitori, i-au multumit, ieri, la Pancevo, sefului statului pentru aceasta intelegere cu guvernul de la Belgrad. Acordul este considerat de importanta istorica pentru romanii din Valea Timocului, care, din timpul lui Iosip Broz Tito, traiesc fara drept la invatamant si viata religioasa in limba materna, practic nerecunoscuti ca etnie. "Nu vom face ca fostul regim, sa numim noi care sunt minoritatile nationale sau sa stergem cu guma alte minoritati", a spus, ieri, Rasim Ljajic, ministrul sarb pentru minoritati, la intalnirea de la Pancevo a presedintelui cu romanii din Iugoslavia. Deocamdata, statul iugoslav nu a recunoscut prin lege statutul vlahilor de pe Valea Timocului, insa de-acum va acorda acestora dreptul la optiunea etnica, va permite, in decembrie, constituirea Consiliului Reprezentantilor Romani si va participa in Comisia mixta romano-iugoslava la monitorizarea problemelor minoritatilor sarba si romana din cele doua state. In Iugoslavia traiesc cateva sute de mii de romani. Presedintele Ion Iliescu s-a angajat, ieri, pentru o politica mai activa privind romanii din afara granitelor: "Avem mari datorii fata de romanii care traiesc in afara granitelor. Autocritic vorbind, nu ne-am facut intotdeauna datoria. De dragul de a nu afecta relatiile noastre cu vecinii, am fost mai retinuti, mai prudenti in a sustine cauza romanilor din statele vecine. (...) Ungurii ne dau lectii din acest punct de vedere", a spus presedintele, precizand ca romanii trebuie sa-si apere cauza "pe baza de buna intelegere".
Pavalache n-a scapat de arest
Fostul consilier guvernamental Fanel Pavalache, acuzat de trafic de influenta, ramane in arest. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins, ieri, ca nefondat, recursul formulat de aparatorul lui Pavalache prin care se contesta legalitatea ordonantei de arestare preventiva a fostului consilier. Avocatul lui Pavalache a sustinut in fata instantei de apel ca Parchetul National Anticoruptie nu era competent sa dispuna arestarea clientului sau, ordonanta emisa de procurori fiind lovita de nulitate. In plus, avocatul consilierului guvernamental a aratat ca nu exista indicii de savarsire a infractiunii de trafic de influenta retinuta in sarcina lui Pavalache, motiv pentru care clientul sau ar trebui cercetat in stare de libertate. In contradictoriu, procurorul de sedinta a pledat pentru mentinerea starii de arest a invinuitului, aratand ca lasarea acestuia in libertate ar pune in pericol ordinea publica. Prezent in sala, cu un balonzaid aranjat peste brate, ca sa-i camufleze discret catusele, Fanel Pavalache si-a spus si el ultimul cuvant: "Nu am avut intentia de a savarsi fapta". Deliberand, instanta a dispus cercetarea sa in stare de arest, considerand ca in cauza exista indicii temeinice care probeaza vinovatia fostului consilier. Fanel Pavalache a fost arestat in 19 octombrie pentru ca ar fi cerut unei persoane 4 milioane de dolari, lasand sa se inteleaga faptul ca ar avea influenta asupra unor magistrati pentru obtinerea unor hotarari judecatoresti favorabile in procesul de lichidare a BIR.
Lista figurantului Ponta - o poanta dezumflata
Victor Ponta a contabilizat consilierii de la cabinetele ministrilor, i-a insiruit intr-un tabel cu doua coloane si a tras linie. Rezultatul a fost prezentat, ieri, in conferinta de presa a partidului: 236 de consilieri, din care 49 sunt asociati, actionari, administratori sau cenzori la diferite firme. Realizarea sefului de control se opreste aici. Demnitarul pesedist spune ca deocamdata nu stie despre ce firme e vorba, nici care este proportia de actiuni detinute de aceia care sunt actionari si nici daca cercetarile sale se vor extinde si asupra membrilor de familie ai consilierilor, pentru ca nu are "o situatie foarte clara a procedurilor". Victor Ponta nu a facut altceva decat sa stranga adresele trimise de fiecare ministru in parte, urmand ca ulterior sa efectueze cercetari, nu mai inainte insa de a prezenta tabelul in sedinta de joi a guvernului, pentru ca Executivul sa ia decizia politica. "Este un prim pas, urmatorul va fi adoptarea Legii privind conflictul de interese", s-a aratat increzator Ponta, intr-o incercare de a explica de ce actiunea s-a limitat doar la o anumita categorie de consilieri. Seful corpului de control are, se pare, lista nominala a consilierilor care au participatiuni la diverse societati, dar nu a dorit sa dezvaluie nici un nume inainte de reuniunea saptamanala a cabinetului. La fel de secretos a fost si in privinta situatiei de la cabinetul primului-ministru, structura care lipseste de pe lista lui Ponta. Cei 236 de consilieri sunt doar cei care isi desfasoara activitatea in zona de varf a ministerelor, fiind incadrati in ceea ce se numeste, in organigrama, "cabinetul demnitarului". In afara lor, o alta armata de sfatuitori graviteaza in jurul secretarilor de stat si al directorilor din ministere, dar Ponta nu s-a dumirit inca daca ii va lua si pe acestia in vizorul sau, asteptand semnalul de la seful sau direct, Adrian Nastase.
Metroul usor a ingreunat traficul auto in patru cartiere pana la paralizie
Ca sa ajungi cu masina de la Casa Presei Libere in cartierul Ghencea iti trebuie aproape 60 de minute. Daca prinzi o ora "de varf", mai rapid e mersul pe jos. "Metroul usor" a transformat vestul Capitalei intr-un haos cu strazi blocate, intersectii pline de masini si cozi de cate un kilometru la care asteapta zeci de "ghinionisti". Bucuresti, 5 noiembrie, ora 13: primul obstacol pe traseul Piata Presei Libere-cartierul Ghencea e un nou semn de "interzis" fixat in apropiere de Facultatea de Agricultura. Soferii se bulucesc pe variantele existente - doua stradute inguste cu stopuri la care stai 5 minute. Pe Bulevardul 1 Mai deja exista trei sensuri de circulatie. Soferii RATB-ului au gasit solutia: merg pe contrasens sau pe linia de tramvai, autobuzele aruncandu-i pe ceilalti soferi in buza trotuarelor. In apropiere de Podul Grant, o traversare seamana cu o cursa de atletism: pietonii sar balustradele mai ceva ca la o suta metri garduri. Dupa ce scapi de pod si de parapetii inalti care incadreaza linia metroului, dai in ambuteiajul de la Piata Crangasi, acolo unde drumul se ingusteaza. Moto-ul intersectiei e: "Baga-te, ba adormitule, baga-te-as eu...". Te mai tarai cativa zeci de metri si dai de coada de masini care asteapta la semaforul aflat tocmai la Pasajul Lujerului. Adica la o departare de un kilometru. Mergi "la pas", in timp ce, pe langa tine, ceilalti soferi se inghesuie unul in celalalt pana fac schimb de vopsele. Altii "isi taie fata", se injura sau urla din claxoane. Pasajul Lujerului e ca o grota plina de fum prin care se vad zeci de luminite rosii - stopurile celor care au avut ghinionul sa intre si sa ramana blocati in trecerea subterana. Uneori motoarele fierb, iar coloana face slalom printre masini cu luminile de avarie puse. Toate intersectiile de pe acest traseu inseamna un ambuteiaj care intra in panica atunci cand apare tramvaiul pe post de metrou. Atunci poti asculta un nou cor de injuraturi si blesteme. Cele mai multe cad pe capul lui Basescu. Primaria Generala se scuza, dand vina pe Consiliul General. In mai, cand au demarat lucrarile, in valoare de 15 milioane de dolari, se stia ca soferii vor ramane fara o banda de circulatie, edilii sustin ca au cerut sa se lipeasca de proiectul metroului de suprafata si modernizarea strazilor aferente. De bine, de rau, tramvaiul rapid a fost pus pe sine. Largirea strazilor n-a mai trecut insa de Consiliul General. "Am incercat sa largim carosabilul si am si demarat cateva lucrari pe portiunile de langa peroanele statiilor", ne-a declarat dl Gheorghe Udriste, directorul Directiei Transporturi din cadrul Primariei Capitalei. "Din cauza ca ne lipsea finantarea, i-am convins pe constructori sa lucreze pe datorie. Numai la CCCF avem de achitat 12 miliarde de lei." Pana sa se aprobe un nou buget, a venit iarna, asa ca blocajele vor deveni o permanenta, minimum sapte-opt luni de zile. Cele cateva minute pe care le economisesc calatorii cu metroul usor ii "costa" aproape jumatate de ora si multa benzina in plus, dar si o groaza de nervi, pe soferii care folosesc acelasi traseu.
Romania - gatuita de prima ninsoare
Jumatatea de nord a Moldovei a fost calamitata Iasi: Ieri in zori, sapte drumuri judetene erau blocate pe un singur sens, iar 67 de sate erau deconectate de la reteaua de distributie a curentului electric. Cele 12 echipe de interventie ale Comisiei de Prevenire a Dezastrelor din cadrul Consiliului judetean lucrau de zor pentru a indeparta de pe carosabil stratul de zapada de 10 cm. Interventiile erau dificile din cauza zapezii imbibate cu mari cantitati de apa. La pranz, 111 localitati (din 23 de comune) nu aveau curent electric din cauza ca "mai multi conductori au fost culcati la pamant de vantul puternic, iar liniile de tensiune au fost rupte ca urmare a densitatii zapezii si a crengilor de copaci cazute", dupa cum a precizat Lucian Luca, inginer in cadrul FDRE Iasi. Izolat, precipitatiile sub forma de lapovita si ninsoare au atins cantitatea de 20 l/mp. Dupa orele amiezii, echipajele incercau sa deblocheze ruta Targu Frumos-Ruginoasa, unde se circula cu greutate pe un singur sens. In comuna Voinesti, doi copaci s-au rupt si au blocat traficul rutier mai multe ore. Pana la ora 16, s-au inregistrat circa 20 de accidente rutiere soldate, din fericire, fara victime. Un autobuz cu elevi din clasele I-IV, plecati intr-o excursie, a derapat in comuna Grajduri, incident fara urmari. Deoarece ambulantele nu au putut ajunge, o gravida in luna a IX-a a fost adusa pentru o interventie chirurgicala cu autobuzul, iar bolnavii cu afectiuni renale din Mironeasa au ajuns la Iasi cu masini "de ocazie". Neamt: La Dealul Marului (pe DN 15D), la 10 km est de Roman, aproximativ 30 de autovehicule au fost blocate ieri, intre orele 9-14, din cauza drumului impracticabil. 66 de sate au ramas fara energie electrica dupa ce doua linii de medie tensiune, cu 149 posturi de transformare, au fost avariate. Patru localitati au ramas fara linii telefonice, echipe specializate lucrand si dupa-amiaza la remedierea defectiunilor. La ora 14, nici un drum national sau judetean nu era blocat traficului rutier. Drumarii lucrau cu 12 utilaje pe 14 tronsoane de drum. Suceava: Zapada s-a acumulat in strat intre 10 si 30 cm. Circulatia rutiera se desfasura anevoios in tot judetul, cu precadere in comunele Iacobeni si Stroiesti, unde masinile rulau pe un singur sens. Luni noaptea, drumarii au intervenit pe 17 trasee de drumuri judetene. Pentru a preintampina ambuteiaje sau accidente cu victime, prefectul Ioan Cusnir a interzis, ieri la pranz, ca autovehiculele neechipate corespunzator pentru iarna (cu lanturi antiderapante, lopata si ladita de nisip) sa paraseasca localitatile. Pe DN 17A (intre Campulung Moldovenesc si Sucevita) si DN 17 (intre Stroiesti si Ilisesti) s-a circulat anevoios pana in prezent, iar pe DE 576 (intre Paltinoasa si Stroiesti) s-a format un sir de TIR-uri, masini incarcate cu cherestea si autoturisme. Prima victima a iernii a fost Varvara Andronache (63 de ani), din comuna Iacobeni, ranita grav dupa ce un autoturism marca Audi A6 (inmatriculat SV-20-NOT) a derapat. Masina, condusa de Dorina Rotaru (35 de ani), a acrosat femeia in timp ce aceasta se deplasa regulamentar pe marginea drumului. Vaslui: Cele mai insemnate cantitati de lapovita si ninsoare au cazut in sudul judetului. In nord, stratul de zapada a atins 15 cm. 40 l/mp de precipitatii s-au inregistrat in comuna Banca, 36,7 l/mp la Maraseni (comuna Stefan cel Mare), 29 l/mp la Barlad si 28 l/mp la Rosesti. Traficul rutier s-a desfasurat anevoios in localitatile Tanacu si Dragomiresti. Drumarii au lucrat mai ales luni noaptea, decongestionand traficul rutier. Vremea defavorabila nu a creat ambuteiaje si nu a lasat in bezna sau fara telefoane satele vasluiene. Botosani: Ninsorile abundente si vantul puternic au avariat trei linii de inalta tensiune si doua lunii de tensiune medie, lasand fara curent electric satele din 19 comune, unde 52 puncte de transformare au fost defectate. La ora 14, se lucra pentru reluarea furnizarii cu energie electrica in aceste localitati, lucrari ingreunate de copacii doborati sub povara zapezii imbibate cu apa. Stratul de zapada atingea 18 cm in comuna Nicolae Balcescu si oscila intre 8 si 12 cm in restul judetului. Autoturismele surprinse peste noapte fara echipament de iarna au ramas blocate in rampa accentuata din comuna Hudum. Temperaturile scazute au diminuat presiunea la gaz metan in municipiul Botosani, iar circuitele telefonice au fost intrerupte temporar in mai multe sate. De luni noaptea, Ninsori abundente in HarghitaIn cursul noptii de luni, in judetul Harghita a nins abundent. Pana marti dimineata, stratul de zapada atinsese 30 de centimetri grosime pe DN 12, intre Sancraieni - Baile Tusnad si pe DN 12A, in zona Miercurea-Ciuc - Comanesti si aproape o jumatate de metru pe DN 12, in zona muntilor Buciu si Gheorgheni. Si in zonele Toplita, Odorheiul Secuiesc si Izvorul Muresului, stratul de zapada a depasit 30 de centimetri. Insotita si de viscol, ninsoarea a dat peste cap traficul rutier, circulatia fiind intrerupta temporar pe cateva portiuni de pe DN 12 si DN 12A, unde mai multe autotrenuri au derapat si s-au pus de-a curmezisul drumului ori au ajuns in sant. Urmare ordinului prefectului Mircea Dusa - prezent in cursul noptii in cateva puncte critice - dupa miezul noptii au intrat in functiune utilajele de deszapezire, pe sosele au fost imprastiate materiale antiderapante, iar echipajele Politiei Rutiere Harghita patruleaza si ele nonstop. Marti dimineata, circulatia fusese restabilita pe toate arterele rutiere din judet, dar traficul era ingreunat de zapada care continua sa cada inca la orele dupa-amiezei. Ieri dupa-amiaza a inceput sa fulguiasca si in Covasna si Brasov, comandamentele de iarna de pe langa prefecturile celor doua judete fiind puse in stare de alerta. La Gheorgheni nu exista combustibil pentru incalzirea blocurilorAproximativ 10.000 de locuitori din orasul harghitean Gheorgheni tremura de frig in apartamentele lor, din cauza ca Societatea de Gospodarire Comunala GOSA nu a inceput inca furnizarea energiei termice, din lipsa de combustibil. Directorul GOSA, Nagy Attila, a declarat, marti, ca societatea nu dispune inca de un stoc suficient de combustibil lichid usor (CLU) cu care functioneaza cele cinci centrale termice din localitate. Din acest motiv, societatea furnizeaza incalzire doar scolilor, gradinitelor si spitalului din localitate, iar locatarii nu beneficiaza decat de apa calda. Nagy Attila a afirmat ca in urmatoarele zile va incepe furnizarea incalzirii si catre populatie, daca Petrom Harghita va dispune alimentarea cu CLU a Societatii de Gospodarire Comunala. In orasul Gheorgheni se inregistreaza anual temperaturi foarte scazute, iar autoritatile locale se confrunta periodic cu lipsa combustibilului lichid usor, care este mult mai scump decat gazul metan. In anii precedenti au existat situatii in care locuitorii orasului au ramas fara incalzire chiar in perioada sarbatorilor de iarna. Blocaje pe drumurile nationale din Bacau Stratul de zapada in judetul Bacau atinsese, marti, 10-15 centimetri, ningand inca dupa-amiaza, iar pe mai multe drumuri nationale si judetene s-au semnalat blocaje in trafic, pentru fluidizarea circulatiei fiind necesara interventia echipelor si utilajelor de la SC Drumuri SA Bacau. S-au inregistrat blocaje pe DN 11, care face legatura intre Bacau si Brasov, pe DN 2G (Bacau-Moinesti), pe DN 2F (Bacau-Plopana) si pe DJ 116 (Targu Ocna-Slanic Moldova). Nu s-au semnalat accidente grave, ci doar tamponari usoare. Tot din cauza zapezii, un autobuz al Autogarii Bacau a ramas blocat la Parincea, iar pasagerii au asteptat aproape o ora sosirea unui utilaj de deszapezire. De asemenea, marti dimineata au ramas fara curent electric sapte localitati, dupa ce intre comunele Slobozia si Nicolae Balcescu au cazut 16 posturi de transformare. Pe tronsonul Milcov-Bijghir au fost avariate zece puncte de transformare, care alimenteaza trei localitati. Gerul inchide doua scoliCei aproximativ 750 de elevi ai Scolii Profesionale de Prestari Servicii din Bacau au fost trimisi in vacanta fortata, din cauza frigului din salile de clasa, in prezent lucrandu-se la montarea unei centrale termice in sediu, iar aceeasi situatie se inregistreaza si la Scoala profesionala "Dimitrie Leonida", unde se asteapta o decizie de intrerupere a cursurilor. La Miercurea-Ciuc Zapada a venit inaintea licitatiei de deszapezire Prima ninsoare abundenta din acest an a luat prin surprindere autoritatile locale din Miercurea Ciuc, strazile din partea de nord a municipiului fiind acoperite, marti, de zapada framantata, din cauza ca nu s-a finalizat licitatia pentru deszapezirea zonei, iar Primaria nu dispune de utilajele necesare pentru aceasta actiune. Viceprimarul Erdei Istvan a declarat ca abia luni, 11 noiembrie, se vor incheia discutiile si se va finaliza licitatia pentru aceasta zona. Si trotuarele din Miercurea Ciuc, care apartin de Consiliul Local, sunt in continuare inzapezite, din cauza ca licitatia nu s-a putut organiza din lipsa de ofertanti. Erdei Istvan afirma ca trotuarele vor fi curatate, deocamdata, cu fortele proprii ale Primariei. Marti, in Miercurea Ciuc, stratul de zapada atinsese 17 centimetri. Cinci copii omorati de "bolile frigului"Sezonul rece face primele victime in randul copiilor din Botosani. Nu mai putin de 5 copii din acest judet au murit in ultimele doua saptamani ca urmare a bolilor respiratorii capatate datorita temperaturilor scazute. Victimele aveau intre 2 si 7 ani si au fost internate prea tarziu in Spitalul de Pediatrie "Cuvioasa Parascheva" din Botosani, dupa contactarea bolilor. Cei 5 copii decedati provin din mediul rural, din comune in care accesabilitatea la un medic este extrem de redusa. Vremea rece din ultimele saptamani a facut ca saloanele spitalului botosanean sa fie la aceasta data umplute cu pacienti minori, care sufera de afectiuni respiratorii. Numarul internarilor zilnice este de peste 30, de la inceputul lunii noiembrie, iar medicii estimeaza ca aceasta medie s-ar putea dubla in aceasta saptamana ca urmare a ninsorilor cazute in tot judetul Botosani.
marți, 8 septembrie 2009
Kaiserul planuia sa invadeze America
Dorind sa cucereasca lumea, Kaiserul Wilhelm II, ultimul imparat german, a luat la un moment dat in considerare, spre sfarsitul secolului XIX, posibilitatea de a trimite o armata de 100.000 de soldati pentru a ataca New York-ul si Bostonul. Documentele militare din acea vreme, date acum publicitatii, prezinta in detaliu modalitatile in care Kaiserul planuia sa atace orasele de pe coasta de est a Statelor Unite. Unul dintre planuri presupunea lansarea unei mari ofensive navale impotriva noului rival aparut pe scena mondiala, fortandu-l, astfel, sa recunoasca suprematia imperiului german. Kaiserul respinsese ideea unei blocade navale sau a unei batalii pe mare, fiind in favoarea unei invazii a nord-estului Americii. In 1897, un tanar locotenent, Eberhard von Mantey, a fost insarcinat cu relizarea planului. Principalele tinte erau orasele Norfolk, Hampton Roads si Newport. "In aceste puncte sensibile pot fi usor lovite Statele Unite, obligandu-le sa accepte pacea", scria von Mantey. Provocarea din partea Americii i-a parut imparatului german si mai mare dupa victoria din razboiul cu spaniolii, cand SUA si-au instaurat influenta in Cuba, Puerto Rico si Filipine. Raspunsul german a fost un al doilea plan al locotenentului von Mantey, care numea New York-ul ca principala tinta. Profesorul John Rohl, autor a numeroase carti despre Kaiser, a declarat ca documentele reprezinta o dovada a lipsei de realism a imparatului, precum si a ambitiilor nemasurate ale acestuia. "Planurile sunt tipice pentru imprevizibilitatea Kaiserului si dovedesc dorinta acestuia de a face din Germania o superputere. Era o idee nebuneasca", afirma Rohl. Pe masura ce Germania si-a dezvoltat flota navala, sub indrumarea lui Wilhelm II, tot mai multe planuri de a invada America au fost elaborate. Un atasat militar la Ambasada Germaniei din Washington incepuse deja sa cerceteze zonele in care flota germana ar fi putut debarca, cand un ofiter cu rang inalt a pus in garda asupra sanselor de reusita ale misiunii. Ultima tentativa de atac a fost abandonata in 1906, cand germanii au inceput sa inteleaga riscurile unei confruntari directe cu o din ce in ce mai puternica America. Ziarul "Die Ziet", care publica extrase din aceste documente, punand in lumina un capitol putin cunoscut din istoria militara a Germaniei, sustine ca ambitiile expansioniste ale nazistilor isi au radacinile in dorinta ultimului imparat german de a cuceri lumea. Precum Kaiserul cu 40 de ani inainte, si Hitler a dorit sa-si asume riscul unei ultime batalii cu Statele Unite pentru cucerirea lumii.
Nou-nascutii alaptati la san - mai inteligenti decat cei hraniti cu biberonul
Un nou-nascut alaptat la san ar putea deveni un adult mai inteligent decat in cazul unui bebelus hranit cu lapte de vaca sau lapte praf, sustin cercetatorii de la Centrul danez de Epidemiologie din Copenhaga, care, in colaborare cu experti americani, au analizat rezultatele unui studiu efectuat pe 3.253 de danezi. Ei au constatat ca tinerii de 20 de ani care au obtinut un punctaj bun la testele de inteligenta au fost alaptati la san in primele noua luni de viata. In general, subiectii alaptati la san de la sapte pana la noua luni au obtinut cu sase puncte mai mult la testele de inteligenta decat cei care au fost alaptati mai putin de o luna. Specialistii considera ca elementele nutritive continute de laptele matern au efect asupra creierului aflat in crestere. Contactul fizic si psihologic dintre mama si copil in timpul alaptarii are, de asemenea, efecte benefice asupra puiului de om. Dupa varsta de noua luni, alaptarea naturala nu are influente asupra inteligentei bebelusului. In realizarea studiului au fost luate in considerare si alti factori, precum statutul social si economic, educatia si starea de sanatate a parintilor. Evidentiind importanta alaptarii la san, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a marit perioada recomandata pentru alaptarea naturala la sase luni.
Oficialii unei inchisori din Canada au "pierdut" un detinut periculos
Un detinut canadian, condamnat pentru crima, a fost dat disparut de oficialii inchisorii, care nu sunt, insa, siguri daca acesta a evadat sau se afla inca in incinta inchisorii. "Nu avem nici o dovada ca a evadat. Atata doar ca nu il gasim", a declarat Bob Lytle, asistentul directorului inchisorii din Drumheller. Raymond Tudor, care a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru uciderea a doi batrani, este considerat foarte periculos. O cercetare amanuntita a inchisorii Drumheller, situata la aproximativ 150 de kilometri nord-est de Calgary, nu a oferit nici un indiciu despre ce s-a intamplat cu detinutul. Exista o singura cale de acces in sectorul de maxima securitate in care lucra Tudor, iar gardurile erau dotate cu senzori de miscare. Daca detinutul a reusit sa evadeze, ar putea fi vorba de prima evadare de la Drumheller din 1994.
Cand presedintele Bush glumeste cu ziaristii
Dineul anual de la Casa Alba al Asociatiei Corespondentilor de Presa acreditati la Washington este, prin traditie, un prilej de glume, mai mult sau mai putin reusite, pe seama membrilor de seama ai guvernului, ca si a unor invitati, cu care presedintele in exercitiu isi impaneaza discursul, de asemenea traditional. Anul acesta, presedintele Bush si-a insotit discursul, rostit in fata unor ziaristi de vaza si a unor celebritati ale show business-ului, cu prezentarea unor diapozitive care au produs o mica senzatie. Unul dintre diapozitive il infatisa pe nr. 2 al Americii, vicepresedintele Dick Cheney, lasand impresia ca... ar urina pe usa celebrului Birou Oval. De fapt, gluma, de un umor indoielnic, era la adresa unuia din invitatii de marca, si anume cantaretul rock Ozzy Osborne. Cu doua decenii in urma, in 1982, acestuia i se interzisese accesul in statul Texas (al carui guvernator a fost Bush), dupa ce fusese surprins urinand pe monumentul in memoria unor eroi texani si arestat pe loc. Osborne se pare ca a priceput aluzia, de vreme ce s-a urcat imediat pe un scaun si a facut semnul victoriei, ceea ce l-a determinat pe Bush sa spuna: "OK, Ozzy, poate a fost o greseala", semn ca l-a iertat. Presedintele nu s-a oprit insa aici si a continuat sa prezinte auditoriului, care includea vedete ale Hollywood-ului, ca actorii Harrison Ford, Glenn Close ori Racquel Welch, si top-modeluri cum ar fi Christine Brinkley si alte diapozitive la fel de, cum sa le spunem, trasnite. Consiliera pentru problemele securitatii nationale, Condoleeza Rice, si una din colegele ei din personalul Casei Albe, Karen Hughes, puteau fi vazute uitandu-se prin gaura cheii in biroul presedintelui. Un alt diapozitiv il infatisa pe catelul prezidential Barney retragandu-se cu coada intre picioare din Biroul Oval. "Barney a facut-o de oaie", a comentat presedintele. "El s-a jucat, facand-o praf, cu lista locurilor secrete unde se afla presedintele si, ca atare, nu am mai stiut unde se afla Dick". E indeobste cunoscut ca, dupa atentatele din 11 septembrie, din motive de securitate, Dick Cheney si-a schimbat frecvent domiciliul, fiind cazat in locuri secrete... Hillary Clinton a fost tinta altei sageti a presedintelui. El a putut fi vazut, intr-unul din diapozitive, alaturi de o femeie imbracata din cap pana in picioare cu o burqa albastra, traditionalul vesmant care acopera trupul si fata femeilor afgane, lasand descoperiti doar ochii. "Din motive politice, a glasuit Bush, unele personalitati din Partidul Democrat prefera sa tina ascuns ca au legaturi cu un presedinte apartinand Partidului Republican si atunci se strecoara prin usa din spate, cum face in cazul de fata Hillary Clinton". Presedintele nu s-a crutat insa nici pe sine insusi. Una din imaginile proiectate il arata cazut pe spate dupa ce a scapat din mana mingea de popice. O alta o infatisa pe prima doamna, Laura Bush, proptindu-i sotului ei, cu mana intinsa, falca. "Laura ma ajuta in fel si chip", a explicat Bush. "Aici, de pilda, ma ajuta sa pronunt cuvantul Azerbaidjan". Asemenea glume sunt tipice pentru americani si se pare ca auditoriul s-a amuzat copios... Pentru europeni, acest tip de umor e, poate, mai greu de digerat.
Surprize la circ
Circul "Globus" invita publicul la un spectacol extraordinar cu multe atractii internationale. Ca noutate, "Surprizele circului" aduce in arena bucuresteana cea mai buna dresura de ursi din lume cu maestrii dresori Nelli si Renat Kasseevii de la Circul Mare din Moscova, alaturi de campionii acrobatiei mondiale (trupa Drobot din Ucraina), precum si de alte numere senzationale cu animale (caini, pisici, vulpe, magar, porumbei), acrobati (trio Ionescu, Elena Pokluda) si clovni de renume (Cristiano, Nicusor, Gheorghita, Wanda si Costica). O reprezentatie pentru toate gusturile si varstele.
"Om si sentiment", de Dan Hatmanu
In dupa-amiaza zilei de 7 mai, la Paris, a fost vernisata expozitia de pictura si grafica a maestrului Dan Hatmanu, intitulata "Om si sentiment". Lucrarile din acest ciclu au fost expuse, de-a lungul a peste trei decenii si jumatate, si in alte mari centre ale lumii si ale tarii, prima data in anul 1975, la Ciudad de Mexico. Tema "Om si sentiment" i-a impus artistului un alt stil si o alta tehnica de lucru. Este vorba - asa cum observa criticul Dan Grigorescu - de raportul omului cu Cosmosul, cu semenii sai si cu el insusi, transfigurate printr-un grafism care se desfasoara pe suporturi colorate. Humberto Schroder scria in cotidianul mexican "El Universal" ca pictorul roman "construieste in acest ciclu al sau o mitografie personala". Dupa Paris, expozitia "Om si sentiment", a lui Dan Hatmanu, va poposi, pentru mai bine de zece zile, la Rouen.
Emil Boroghina revine pe scena dupa 14 ani
A fost ani de zile "omul din umbra", creierul care pregatea si punea in valoare reusitele Teatrului National din Craiova, a fost managerul teatral luat ca etalon de toti cei care se ocupau de acelasi domeniu de activitate. In Nationalul condus de Emil Boroghina, actor si regizor care a stiut sa lase pe planul doi propria cariera pentru a asigura conditiile de afirmare pentru echipa pe care o conducea, s-a nascut fenomenul Silviu Purcarete. Felul in care directorul a stiut sa creeze conditiile de lucru pentru regizor, contactele pe care le-a stabilit cu festivaluri de pe toate meridianele, turneele pe care le-a organizat in ani, au facut un imens serviciu teatrului romanesc si nu mai putin imaginii tarii in lume. In toti acesti ani de directorat (1988-1999) Emil Boroghina a vorbit rareori despre dificultatile intampinate, preferand sa lase intacta bucuria reusitei, si aproape deloc despre renuntarile personale, a caror presimtire a avut-o inca din prima clipa: "In februarie 1988 atunci cand domnul Ion Traian Stefanescu m-a invitat in biroul domniei-sale pentru a-mi comunica hotararea pe care o luase de a ma numi director al Teatrului National din Craiova, lasandu-ma fara replica, a trait momente de reala cumpana. Stiam ca un teatru, mai ales unul de calitatea Nationalului craiovean, eu nu il voi putea conduce decat renuntand la a juca si la a pune in scena. Iubeam enorm profesia de actor, avusesem sansa de a juca cateva roluri dragi mie si visam sa pun in scena texte importante, dupa ce absolvisem un curs postuniversitar de regie. Dar n-a fost sa fie asa. E drept ca satisfactiile mele de director de teatru au fost dintre cele mai mari. Pentru aceste renuntari am primit, in compensatie, de la viata, cu mult mai mult decat as fi putut realiza si primi ca actor sau regizor". Si totusi, cum a rezistat tentatiei scenei, impunandu-si cu strictete ceea ce alti directori de teatru, de la noi si de aiurea, nu-si refuza niciodata : "rasfatul" de a juca sau de a monta in teatrul pe care il conduc? "Au fost momente in care mi-a fost greu sa rezist imboldului de a aparea pe scena. Un rol ca cel din Ucigas fara simbrie de Ionescu, ce mi-a fost propus de regizoarea Cristina Iovita, rol la care aspiram de multi ani sau Jaque Melancolicul din Cum va place, pe care l-am urmarit pas cu pas, stand la repetitiile Danielei Peleanu, ma faceau adeseori sa ma gandesc la scena. Dupa ce in 1999 am luat decizia de a ma retrage de la directia teatrului, marturisesc ca doream sa-mi inchei cariera de actor cu un recital Shakespeare pe care il si lucrez de ceva vreme si pe care l-as fi prezentat la editia de anul viitor a Festivalului Shakespeare de la Craiova, pe care l-am initiat. Dar a venit propunerea regizorului Nicolae Scarlat si invitatia directorului Mircea Cornisteanu de a-l juca pe Chirica din Omul cu martoaga de George Ciprian. Nu stiu daca am facut bine sau am gresit acceptand, daca este un curaj sau o aventura ca dupa 14 ani de renuntare autoimpusa sa revin la prima si marea mea dragoste, pe care am pastrat-o permanent in suflet. Stiu ca este o provocare si o sansa si nu pot decat sa multumesc pentru asta." Repetitiile pentru spectacolul cu Omul cu martoaga de G. Ciprian au inceput la Craiova chiar in aceste zile, premiera urmand sa deschida in toamna stagiunea 2002-2003 a Nationalului craiovean, Toti cei care au cunoscut performantele manageriale ale lui Emil Boroghina asteapta cu nerabdare sa-. cunoasca (sau sa-l revada) in ipostaza de actor.
Calatorii in timp
De aproape cinci decenii, numele ziaristei Madeleine Karakasian este intalnit in presa comunitatii armene din tara noastra si, deopotriva, in cea romaneasca. Nu a existat - de-a lungul acestui timp, personalitate a culturii armene traitoare in Romania sau care ne-a onorat vizitandu-ne despre care sa nu scrie, multi dintre ei fiind invitati sa depuna marturie, pe parcursul unor seducatoare dialoguri, despre radacinile si permanenta unei vechi spiritualitati. Lista este impresionanta. Catolicosul Vasken I, compozitorul Aram Haciaturian, scriitorul William Saroyan, colectionarul Krikor Zambaccian, cantaretii Garbis Zobian, David Ohanesian, Kallen Esperian, Eduard Tumageanian, cineastii Alexandru Tatos, Henri Verneuil, Paul Grigoriu si multi, multi altii. Nu a existat eveniment ce a marcat viata comunitatii careia ii apartine sa ramana in afara campului de observatie al publicistei ce si-a adunat acum intr-un volumul "Cu si despre armeni" (Editura "Ararat") o parte dintre articolele semnate din 1957 incoace. In prefata cartii, Vartan Arachelian aminteste, pe buna dreptate, spre cinstea profesiunii de ziarist: "Daca renasterea comunitatii armene in anii post-decembristi s-a petrecut cu o asemenea forta, meritul ii revine si colegei mele care ne-a tinut in stare de veghe apartenenta noastra armeana".
"Veniti, privighetoarea canta"
Maine, Societatea Romana de Radiodifuziune si Canalul Romania Cultural organizeaza, la ora 17, in studioul de concerte Alfred Alessandrescu, spectacolul "Veniti privighetoarea canta". Scenariul, inspirat din opera poetului Alexandru Macedonski, este realizat de Ana Maria si Marian Draghici, iar la spectacol vor participa actorii Irina Movila, Florian Pittis, Nicolae Pomoje si Eusebiu Stefanescu.
Luciano Pavarotti, scos din scena de guturai
Miercurea trecuta, capul de afis al Metropolitan Opera din New York a fost tinut de Luciano Pavarotti, care trebuia sa cante in Tosca. Din motive de sanatate, mai precis din cauza unei guturai, tenorul a fost nevoit sa-si anuleze prestatia. Multi dintre iubitorii lui Pavarotti mai sperau ca acesta sa se restabileasca pentru a putea aparea sambata, la spectacolul de gala. Din pacate, chiar daca a fost asteptat pana in ultimul moment, tenorul nu a putut evolua. Temerile celor care ar crede ca acest incident ar putea marca incheierea carierei lui Pavarotti sunt infirmate de turneele programate in Franta; tenorul este asteptat pe stadioanele din Marsilia, Lille si Nisa. Sambata seara, insa, la Metropolitan Opera din New York, un tanar tenor italian, Salvatore Licitra, in varsta de 33 de ani, a fost cel care a cantat in locul lui Pavarotti. Succesul de care s-a bucurat nu poate fi decat imbucurator pentru tanarul tenor, al carui debut la Metropolitan Opera nu era programat decat in primavara lui 2004.
O organizatie evreiasca militeaza pentru boicotarea festivalului de film de la Cannes
O organizatie evreiasca influenta incearca sa convinga personalitati de la Hollywood sa boicoteze prin neprezentare festivalul international de film de la Cannes, ce urmeaza sa se desfasoare in luna mai, motivul invocat fiind mai multe atacuri antisemite care au avut loc in Franta, informeaza "The Washington Post". Gruparea, care face parte din Congresul Evreilor Americani (AJC) a cumparat o pagina intreaga de spatiu publicitar in mai multe ziare financiare si a comparat situatia din Franta contemporana cu climatul existent in urma cu 60 de ani, cand la putere se afla regimul antisemit de la Vichy, iar Hitler teroriza intreaga Europa. Francezii au reactionat violent la acest anunt, pe care l-au calificat drept o distorsionare a situatiei din tara lor, comenteaza "The Washington Post". "Sunt satul pana peste cap de aceste acuzatii cum ca Franta este o tara antisemita (...) si de analogia cu cazul Vichy", a declarat Jean-Luc Sibiude, consulul general al Frantei la Los Angeles. Gary Ratner, director executiv al AJC a mentionat ca scopul materialului publicitar a fost acela de a determina cercurile de la Hollywood - unde evreii constituie un segment important al acestei industrii - sa se gandeasca de doua ori inainte de a se duce la festival, care se desfasoara in perioada 15-26 mai. "The Washington Post" aminteste ca in ultimele luni, in Franta au avut loc numeroase incidente, de la atacarea unor sinagogi si pana la scrierea unor sloganuri antisemite pe monumente funerare din cimitirele evreiesti, pe masura ce conflictul israeliano-palestinian s-a inrautatit. Violentele au avut loc, in cea mai mare parte, in cartierele sarace ale Frantei, locuite de imigranti musulmani.O organizatie evreiasca militeaza pentru boicotarea festivalului de film de la Cannes
Concert baroc la Palatul Sutu
Miercuri, 15 mai, ora 18, la Palatul Sutu-Muzeul Municipiului Bucuresti in cadrul stagiunii muzicale "Iosif Sava" a Fundatiei ACCUMM, Ansamblul Cameral "Dorin Teodorescu" va sustine un concert. Se vor interpreta lucrari de Bach, Tomaso Albinoni, Arcangelo Corelli, Vivaldi. Solistii acestei seri de muzica baroc, ce vine dintr-o vreme in care "dinastiile" Amati, Guarnieri si Stradivarius din Brescia si Cremona impuneau vioara in istoria muzicii, vor fi violonistii Leonard Simaku, Gianina Saveanu, Radu Chisu si oboistul Adrian Porumbaceanu. Transcriptia pentru orchestra de coarde a cunoscutului "Adagio" de Albinoni apartine lui Marius Didu.
Alifantis, Andries si Pasarea Colibri, tandrete fara frontiere
"Muzici noi, tandreturi mici, intr-o lume de amici... pentru doamne si gagici". Cine ar fi putut sa se incumete la un astfel de experiment decat niste gentlemani cu acte in regula? Pe scena Salii Palatului vor urca (si vor munci, asa cum bine stiu sa o faca) Nicu Alifantis & Zan, Alexandru Andries & Electric Cotcodac, Pasarea Colibri & Band. Va fi un concert in care "tandrete" este cuvantul-cheie: astfel se poate defini relatia cu ascultatoarele si, totodata, fanele artistilor; tandra este, se pare, si prietenia care ii leaga, de trei decenii incoace, pe acesti muzicieni. "Cea mai frumoasa zi", "Inscriptie pe un inel", "Esarfa in dar", sau "Cantec soptit" sunt tot atatea mostre de tandrete muzicala, care vor nimeri din plin tinta: sufletele spectatorilor. Concertul de joia viitoare se anunta ca un eveniment singular in perimetrul autohton, o demonstratie de virtuozitate, umor fin si sensibilitate, plus o densitate apreciabila de vedete adevarate pe metrul patrat. "Sa fie sinceri cu ei si exigenti cu noi" (Nicu Alifantis), "Sa zambeasca la sfarsitul spectacolului" (Mircea Baniciu), "Sa se bucure" (Marius Batu), iata cam ce asteapta de la cei din sala cei de pe scena. De la protagonistii concertului va puteti astepta la tot ceea ce este obisnuit in aparitiile lor: muzica de categoria I, versuri pentru urechi, inima si zambet, energie pozitiva si tinerete fara batranete. Si la cateva premiere: Pasarea Colibri va evolua pentru intaia data alaturi de o trupa de acompaniament; Mircea Baniciu isi va prezenta oficial noua chitara, cumparata tocmai din Statele Unite; Nicu Alifantis va canta cateva piese din urmatorul sau album, care "sta sa apara". Hit-uri mai vechi sau mai proaspete, intr-o atmosfera relaxata, un concert intre prieteni si pentru prieteni este ceea ce veti primi la Sala
Un fost inspector la Primaria Sectorului 5 a incercat sa se sinucida
Un fost inspector de la Primaria Sectorului 5 a incercat sa se sinucida, fiind salvat in ultimul moment de politistii de la Sectia 18. Ieri dimineata, in jurul orei 9, politia a fost anuntata ca un cetatean incearca sa-si puna capat zilelor, intr-un apartament situat in blocul de pe Soseaua Viilor nr. 94. Sinucigasul lasase doua bilete de adio, dintre care unul in autoturismul sau si un altul lipit de usa apartamentului. Un echipaj de la Sectia 18 a ajuns in zona dupa cateva minute. Politistii au fortat butucul usii de acces, gasind victima in stare de inconstienta. Leontin Medar, fost inspector la Serviciul Relatii Internationale din cadrul Primariei Sectorului 5, a fost transportat la Spitalul "Gh. Marinescu", unde a primit ingrijiri medicale de specialitate. Surse judiciare ne-au declarat ca Medar este la a cincea tentativa de suicid. Potrivit acestor surse, Leontin Medar a inghitit mai multe pastile dintr-un flacon gasit in locuinta sa.
O suceveanca s-a aruncat de la etajul trei ca sa scape de viol
O tanara dintr-o comuna suceveana s-a aruncat de la etajul trei al unui bloc din Radauti pentru a nu fi violata si a cazut intr-un balcon de la primul etaj al imobilului, fiind ulterior internata in Spitalul Municipal Radauti, cu multiple leziuni. Inspectoratul Judetean de Politie Suceava a informat, luni, ca o tanara de 18 ani, din comuna suceveana Arbore, a fost acostata, duminica seara, de Danut Carstean (40 de ani), fara ocupatie, cu antecedente penale, care a condus-o cu forta la domiciliul sau din Radauti, cu scopul de a intretine relatii sexuale cu ea. Carstean a fost refuzat, iar tanara s-a aruncat peste balcon de la etajul al treilea al blocului si a plonjat intr-un balcon situat la etajul intai. Proprietarul apartamentului de la etajul intai a sesizat Politia Municipiului Radauti ca in balconul sau a cazut o tanara care are nevoie de ingrijiri medicale. Tanara a fost internata in Spitalul Municipal Radauti, cu multiple leziuni, iar Carstean a fost retinut de politisti pentru cercetari, urmand sa se stabileasca imprejurarile in care s-a petrecut incidentul.
Filiera de calauze anihilata de politistii de frontiera
La sfarsitul saptamanii trecute, politistii mehedinteni au descoperit una dintre cele mai mari filiere de calauze care actiona pe frontiera de sud-vest. Politistii de frontiera au prins in flagrant mai multi cetateni turci care incercau sa treaca ilegal in Iugoslavia si de acolo catre Europa de Vest. In noaptea de joi spre vineri, politistii au prins in flagrant 6 persoane care doreau sa urce la bordul unei ambarcatiuni sosite dinspre sarbi. Au fost trase focuri de arma pentru a-i face pe fugari sa se predea. Ulterior, cu ocazia anchetei, cei retinuti au recunoscut ca fac parte dintr-o retea de calauze care scot ilegal din tara cetateni turci. In acest fel, in orasul Caransebes au fost descoperite doua moteluri unde se ascundeau peste 20 de turci ce asteptau sa fie trecuti in Iugoslavia. Locotenent-colonelul Ion Iovanescu, seful sectorului de politie Drobeta-Turnu Severin, ne-a declarat: "De cateva luni am fost invadati de acesti turci care incearca sa treaca ilegal peste granita. Cu acelasi fenomen se confrunta si colegii de la Timis si Caras-Severin".
Zeci de suspecti - ridicati cu dubele politiei
Zeci de suspecti au fost ridicati din strada cu dubele politiei, in urma unei actiuni desfasurate de Sectia 11 din Capitala. Oamenii legii au prins doua persoane urmarite general, un urmarit local si sapte prostituate. Pe strada Troscotului, din sectorul 3, a fost depistata Nedelcu Marcela, de 31 ani, din comuna Independentei, judetul Calarasi, data in urmarire generala pentru executarea unui mandat. Cozma Anca Ionela, de 18 ani, din Maramures, data si ea in urmarire generala dupa ce pe urmele ei a fost eliberat un mandat de executare a pedepsei de inchisoare contraventionala, a fost introdusa in arestul Politiei Capitalei. In urma actiunii, 26 de suspecti au fost amprentati si fotografiati, pentru a intra in baza de date a politiei. Cinci autori de infractiuni au fost prinsi, doi dintre ei fiind retinuti pentru cercetare. Boboc Daniel, de 22 ani, a fost depistat in timp ce jefuia o masina parcata pe raza sectorului 3. Colonelul Nicolae Zidarescu, adjunct al sefului Sectiei 11, ne-a declarat ca actiunea, desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute, in zona strazilor Rm. Sarat, Rm. Valcea, Piata Nicolae Pascu, a avut ca scop prevenirea si combaterea comiterii de infractiuni. Razia a avut in vedere in mod special prinderea infractorilor dati in urmarire locala si generala, a proxenetilor si prostituatelor, executarea mandatelor contraventionale si combaterea cersetoriei.
Cronica neagra
Fratii Burac din Botosani - cautati pentru un omor comis in Hunedoara Doi frati din comuna Baluseni - judetul Botosani, Burac Mihai si Burac Daniel, de 25 si, respectiv, 24 de ani, au omorat in bataie un hunedorean. Botosanenii au intrat in ograda lui Munteanu Daniel, de 49 de ani, din Bretea Romana si, dupa ce s-au luat la cearta cu acesta, l-au agresat fizic, provocandu-i leziuni interne care au dus la deces. Cercetarile sunt continuate de ofiterii IPJ Hunedoara pentru stabilirea imprejurarilor exacte in care s-a petrecut evenimentul si pentru prinderea autorilor faptei, care au disparut din localitate. Paznic injunghiat in post de doi infractoriAflat intr-un post de paza, Berar Doru, de 44 de ani, din Arad, a surprins doi indivizi care incercau sa patrunda fara aprobare in imobilul pe care-l avea in grija. Cand au fost intrebati ce treburi au in zona, cei doi indivizi au aplicat paznicului mai multe lovituri de cutit in zona gatului si a abdomenului, provocandu-i leziuni care i-au pus viata in pericol. Actionand cu operativitate, politistii locali au reusit sa-i identifice pe autori in persoana numitilor Lingurar Iosiv-Vasile, de 31 de ani, si Lipitor Constantin, de 29 de ani, din municipiul Arad. Cei doi sunt cunoscuti cu antecedente penale. Ei sunt cercetati in stare de retinere. Adolescent - electrocutat de firele electrice cu care voia sa prinda pesteUn baiat de 15 ani din localitatea aradeana Milova a murit electrocutat, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce a incercat sa pescuiasca folosind curent electric. Daniel Carnaru a plecat de acasa spunandu-i mamei lui ca merge pe camp. Pe drum, insa, baiatul s-a intalnit cu un vecin si au hotarat sa mearga impreuna la pescuit pe Valea Milovei. Celor doi li s-a alaturat un alt localnic, care neaga, insa, ca ar fi pescuit folosind curent electric. Cei doi localnici sustin ca adolescentului i s-a facut rau dupa ce a consumat bauturi alcoolice, insa medicii legisti au stabilit ca Daniel Carnaru a murit electrocutat. Zece ciobani din Maramures au ajuns la spital dupa ce au fost loviti de trasnet Zece ciobani din Maramures au ajuns la spital, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce au fost loviti de trasnet. Ciobanii sarbatoreau Sambra Oilor, in cadrul careia proprietarii animalelor masoara laptele pentru a sti cat cas vor primi la vara. Ei se adaposteau de ploaie sub un copac atunci cand au fost loviti de trasnet. Materialele sintetice din hainele cu care erau imbracati ciobanii s-au topit. Ajutati de vecinii care au scapat nevatamati, cei zece oieri, printre care si trei copii, au ajuns la spital. Medicii sunt surprinsi de faptul ca ciobanii au scapat cu leziuni usoare si spun ca evolutia sanatatii lor este buna, acestia urmand sa fie externati in curand.
Mafiot italian urmarit international - prins la Timisoara
nca un italian cautat de autoritatile din Peninsula a fost prins pe teritoriul Romaniei. Politistii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Timisoara au reusit, duminica dimineata, in urma unei actiuni-fulger, capturarea lui Gazzo Giuseppe, de 37 de ani, din Verona. Pe numele acestuia, autoritatile italiene au emis un mandat de urmarire internationala, deoarece, in 28.01.2002, Tribunalul din Torino l-a condamnat la 7 ani de inchisoare, sub acuzatiile de asociere criminala si contrabanda cu tigari. In urma colaborarii cu ofiterul italian de legatura de la Bucuresti, Paulo Sartori, politistii de la Crima organizata au reusit, in noaptea de sambata spre duminica, sa identifice in Arad masina cu care se plimba urmaritul international. Autovehiculul Alfa Romeo era parcat in fata restaurantului Gio, din centrul Aradului, dar italianul nu era printre clienti. Politistii au blocat toate strazile din zona si, in jurul orei 3, l-au prins pe Gazzo pe cand acesta se intorcea cu o tanara la masina. Italianul n-a apucat sa mai faca nici un gest, deoarece a fost incatusat. Gazzo sustine ca este nevinovat: "Nu am facut niciodata contrabanda cu tigari. Fumez destul, dar am bani sa mi le cumpar". Conform propriilor declaratii, italianul avea o firma, dar se pregatea sa-si deschida o alta pentru producerea de panouri din tabla zincata in zona Arad. Ieri, italianul a fost audiat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, urmand sa i se emita mandat de arestare preventiva, in timp ce autoritatile italiene vor trimite documentele pentru inceperea procedurilor de extradare.
Magazinul unei benzinarii - cuprins de incendiu
Magazinul unei benzinarii din localitatea timiseana Giulvaz a fost cuprins de un incendiu, pompierii reusind sa localizeze focul inainte ca flacarile sa se extinda la pompele de combustibil sau la locuintele satenilor. Locuitorii din apropierea statiei de benzina au fost treziti, in noaptea de duminica spre luni, de explozia unei butelii incarcate cu gaz. Focul a izbucnit in magazinul benzinariei, in apropierea caruia se aflau cateva zeci de butelii, una dintre ele sarind in aer. Oamenilor le-a fost teama ca incendiul de proportii s-ar putea extinde la casele lor, insa pompierii, alertati de paznicul benzinariei, au reusit sa localizeze in timp util incendiul. Din primele cercetari a reiesit ca focul ar fi putut izbucni din cauza unor cabluri neizolate de la congelatoarele aflate in magazin. Pagubele nu au fost, deocamdata, evaluate.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)