luni, 20 iulie 2009

Cel mai bogat chinez a dispărut în mijlocul unui scandal de corupţie

onform ziarelor din China, cel mai bogat chinez din lume, omul de afaceri Huang Guangyu, a dispărut, el fiind anchetat de poliţie pentru încălcarea protocolului de tranzacţionare al acţiunilor, scrie "Times Online".

Compania pe care o deţine a anunţat că nu mai are nicio veste despre magnat de câteva zile. Tranzacţionarea acţiunilor companiei
deţinute de Huang, Gome Electrical Appliances Holdings, a fost sistată astărzi la bursa de la Hoing Kong. Compania a emis un comunicat în care anunţa că face "cercetările necesare" pentru a afla ce s-a întâmplat cu fondatorul şi acţionarul său majoritar.

În comunicat se preciza că afacerile companiei vor continua şi că nu aceasta nu a primit nicio înştiinţare din partea autorităţilor chineze despre locaţia lui Huang Guangyu. O sursă apropiată companiei Gome a declarat că niciun departament guvernamental nu a contactat compania şi că nu au primit nici o înştiinţare despre despre o investigaţie legală asupra activităţilor sale.

"Afacerile se derulează normal. Directorul general al companiei, Chen Xiao, conduce compania şi le spune furnizorilor că totul este în regulă", a spus sursa pentru "The Times".

Ziarlele din China au semnalat faptul că Huang a fost interogat de poliţie pentru manipularea preţurilor acţiunilor companiei Shandong Jintai Group Co, un producător de medicamente listat la bursa din Shanghai, despre care se crede că ar fi controlată de fratele său, Huang Jinshi. Tranzacţionarea acţiunilor companiei au fost suspendate astăzi la Shanghai.

Nu este pentru prima oară când Huang este cercetat de poliţie. În 2006 a fost pus sub cercetare, alături de fratele său, pentru nereguli financiare
în folosirea unui împrumut în scopul speculei imobiliare
, el fiind eventual eliberat.

Huang, în vârstă de 39 de ani, poreclit "Prinţul Măcelar", este primul în clasamentul celor mai bogaţi chienzi Hurun, cu o avere estimată la 6.3 milioane de doalri, proveniţi din acţiunile pe care le deţine la unul dintre cele mai mari companii de retail cu echipamente electronice şi din imperiul său imobiliar
aflat în plină dezvoltare.