luni, 20 iulie 2009

Putin ameninta: Europa, prima care va avea de pierdut de pe urma instalarii scutului antiracheta american

uropa va fi prima care va avea de pierdut de pe urma instalarii scutului antiracheta american in Polonia si Republica Ceha, a declarat luni premierul rus Vladimir Putin, citat de RIA Novosti si Agerpres. "Nu se stie cine va castiga din aceste actiuni, dar este clar ca Lumea, in general, si Europa, in special, vor pierde", a afirmat premierul rus in cadrul unei conferinte asupra dreptului umanitar ce are loc la Sankt Petersburg, potrivit RIA Novosti.
Vladimir Putin a respins argumentele invocate de SUA pentru desfasurarea scutului lor antibalistic, si anume posibilele atacuri din partea unor tari precum Iranul, subliniind ca proiectul american vizeaza potentialul strategic al Rusiei si ca Moscova va reactiona cu "masuri adecvate".
In acelasi context, fostul lider de la Kremlin a subliniat ca Rusia este pregatita sa renunte la masurile de retorsiune, daca viitoarea administratie de la Casa
Alba, a democratului Barack Obama, va renunta la desfasurarea scutului antiracheta american in Europa.
La 5 noiembrie, in primul
sau discurs despre starea natiunii, presedintele Dmitri Medvedev anunta ca Rusia va desfasura in enclava rusa Kaliningrad, la Marea Baltica, rachete Iskander, capabile sa neutralizeze tinte aflate la o distanta maxima de 300 de kilometri, ca raspuns la scutul american antiracheta in Europa.