luni, 20 iulie 2009

Târgul Gaudeamus, ediţia Manolescu

tiraj al „Istoriei critice a literaturii române“ a fost epuizat.

Această ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus, care s-a încheiat ieri, a înregistrat două recorduri: peste 100.000 de vizitatori, care au trecut pe la Romexpo în cele patru zile de expunere, şi vânzări de 3.000 de exemplare pentru „O istorie critică a literaturii române“, de Nicolae Manolescu. Istoria criticului literar editată de Paralela 45 rămâne cartea Târgului Gaudeamus.

„Tot tirajul de 3.000 de exemplare a fost epuizat după primele trei zile“, a declarat, pentru EVZ, Călin Vlasie, directorul Editurii Paralela 45. „Cartea a făcut să avem vânzări mai mari cu 20% faţă de ediţia anterioară, adică încasări de peste 600.000 de lei“, a precizat Călin Vlasie. Următorul tiraj al „Istoriei“ va apărea pe 3 decembrie. „Cererea a întrecut toate aşteptările“, a precizat Vlasie. Editura Paralela 45 a mai vândut „Galateea“, din seria Miguel de Cervantes, şi „Filosofia formelor simbolice“, de Ernst Cassirer, în câte peste 200 de exemplare.

Liiceanu a vândut 1.400 de „Scrisori“

Editurile sunt mulţumite de organizarea târgului de către Radio România şi declară vânzări mărite faţă de ediţia trecută a târgului cu 20% până la 50%. La Humanitas, cel mai bine s-au vândut „Scrisorile către fiul meu“ - 1.400 de exemplare, urmate de cartea lui Neagu Djuvara, „Războiul de şaptezeci şi şapte de ani şi începuturile hegemoniei americane“, vândută în 920 de exemplare, şi „Confesiunile unui cafegiu“, de Gheorghe Florescu, în 470 de exemplare.

De la Humanitas Fiction s-a vândut „Poveste despre dragoste şi întuneric“, de Amos Oz, în 300 de exemplare. Grupul Humanitas declara ieri la prânz vânzări de peste 400.000 de lei
. La Humanitas Fiction, s-a mai vândut foarte bine ““Dansatoarea de Kabuk” de o mare scritoare niponă, Sawako Ariyoshi ( 260 de exemplare), carte ce reînvie povestea adevărată a dansatoarei Okuni din Izumo, creatoarea teatrului Kabuki, Sorgul roşu”, de chinezul Mo Yan (240 de exemplare) şi albumul “Noaptea sexuală” de Pascal Quignard, un regal de imagine şi text, două sute de reproduceri din mari muzee ale lumii şi din colecţii particulare, al căror erotism este potenţat de splendidul eseu al laureatului Premiului Goncourt.

„Memoriile“ lui Anania, la mare preţ

La Polirom cel mai bine s-au vândut „Memorii“, de Valeriu Anania, în 1.100 de exemplare, urmată de „Zilele Regelui“, de Filip Florian, şi „Dicţionarul comunismului“, de Stéphane Courtois (coordonator), şi „Jurnalul fericirii“, de Nicolae Steinhardt. La Cartea Românească, cele mai căutate au fost: „Iluziile literaturii române“, de Eugen Negrici (450 de exemplare), „Cetăţeanul Kane. «Romanul» unui film“, de Tudor Caranfil, şi „America! America!“, de Marius Oprea. Poliromul declara ieri vânzări de peste 500.000 de lei.

“Ediţia din acest an a Târgului de carte Gaudeamus a fost mult mai bine mediatizată de către organizatori, fapt care a atras foarte muli vizitatori la standul nostru, încă din primele două zile de târg. Spaţiul de expunere a cărţilor a fost mai generos, îmbunătăţind accesul vizitatorilor. Am constatat o creştere substanţială a vânzărilor faţă de ediţia precedentă. În mod surprinzător, deşi vorbim despre un târg de carte de învăţătură, interesul vizitatorilor a fost stârnit de cărţile specializate şi de cele de ficţiune, în egală măsura. Gaudeamus 2008 a fost, aşadar, o ediţie foarte productivă pentru Polirom şi Cartea Românească, atât din punctul de vedere al vânzarilor, cât şi ca imagine”, spune Claudia Fitcoschi, din partea Polirom.

Cel mai bine vândut la RAO a fost o carte a lui Christopher Paolini, „Brisingr“, în 800 de exemplare. „Publicul s-a orientat spre fantasy şi istorie alternativă“, au declarat reprezentanţii RAO. Unul dintre liderii spirituali ai momentului, Eckhart Tolle, a vândut la Curtea Veche „Un pământ nou
. Trezirea conştiinţei umane“, în 800 de exemplare. „Lebăda Neagră“, de Nassim Nicholas Taleb, s-a vândut în 600 de exemplare, iar „Ultima prelegere“ a lui Randy Pausch, profesor de informatică la Carnegie Mellon University, s-a vândut în 500 de exemplare.

“Tot la standul RAO, cititorii români au avut ocazia să-i întâlnească pe faimosii autori britanici ai cărţii „Misterul templierilor”. Lynn Picknett şi Clive Prince, care şi-au lansat „Măştile lui Hristos:. Pentru prima oară atâtea teorii şi date istorice privitoare la viaţa lui Isus sunt adunate între copertele unei singure cărţi, iar Picknett şi Prince şi-au sprijinit teoriile formulate în acest volum senzaţional pe cele mai recente descoperiri făcute de cercetătorii evangheliilor, pe descoperiri arheologice şi pe xaminarea diverselor teorii lansate de specialişti de-a lungul timpului”, spune Alina Bratu de la RAO. Editura a mai vândut bine cartea de debut a lui Serdar Ozkan, “Trandafirul dispărut”. Romanul, considerat “o călătorie fantastică în care se îmbină misticismul din “Alchimistul” şi magia “Micului Prinţ”, este un succes: datorita lui, autorul se situează pe locul al treilea în topul celor mai bine vânduţi scriitori turci din toate timpurile, după Yasar Kemal şi Orhan Pamuk.