luni, 20 iulie 2009

Israelieni neo-nazişti, condamnaţi

Opt tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani, au fost găsiţi vinovaţi de atacarea mai multor evrei practicanţi, homosexuali şi dependenţi de droguri, şi de profanarea unei sinagogi, scrie cotidianul "The Telegraph".

Grupul, compus din imigranţi în Israel din fosta Uniune Sovietică, au fostz condamnaţi la sentinţe cuprinse între unul şi şapte de închisoare. Unul dintre condamnaţi este nepotul unui supravieţuitor al Holocaustului.

Instanţa de judecată a constatat că mai mulţi membrii ai bandei, stabilită în oraşul satelit al Tel Avivului, Petah Tikva, plănuiau să sărbătorască ziua de naştere a liderului nazist german Aldolf Hitler într-o ţară înfiinţată ca refugiu pentru evrei, după Holocaust.

Judecătorul Tsvi Gurkinkel a clasificat atacurile ca fiind "un fenomen grav, şocant şi oribil, care ne reaminteşte de clipele întunecate ale Nopţii de Cristal", adăugând că "faptul că sunt evrei din fosta Uniune Sovietică şi faptul că simpatizau indivizi care cred în reorii rasiste este groaznic". În noaptea dintre 9 şi 10 noiembrie 1938, cunoscută şi ca Noaptea de Cristal, au fost efectuate mai multe atacuri împotriva evreilor din mai multe oraşe germane.

Liderul bandei, Erik Bonite, cunscut sub numele de "Ely Nazistul", a fost condamnat la şapte ani de închisoare. Judecătorul Gurkinkel a spus că nu este posibil să "dea un verdict mai blând, pentru că cetăţenii israelieni nu pot accepta fenomenul înfricoşător relevat de aceste acţiuni".

Banda, cunoscută sub numele de Patrol 36, a activat între anii 2005 şi septembrie 2007, când a fost oprită de poliţie. Acuzaţii au filamt o parte din atacuri şi le-au plasat pe internet. Clipurile video, arătate în mod repetat de presa israeliană, arată câţiva tineri care lovesc oameni fără adăpost, dependenţi de droguri şi evrei practicanţi.

În urma percheziţilor desfăşurate în casele
suspecţilor, poliţia a descoperit portrete ale lui Adolf Hitler, cuţite, arme şi explozibili.