sâmbătă, 21 februarie 2009

Belarus promite reluarea importurilor de vinuri din Moldova deja până la finele lunii curente

Belarus va relua, până la finele lunii martie, importurile de vinuri din Republica Moldova, toate livrările în vrac urmând să fie operate de o singură companie mixtă moldo-belarusă Moldbelvin, a declarat directorul casei de comerţ Belgospisheprom, Leonid Senko, citat de Interfax.

El a precizat că întreprinderea mixtă a fost fondată recent de către compania moldovenească AgroVin Bulboaca şi Belgospisheprom din Belarus. Potrivit lui Senko, partea moldovenească deţine 80 la sută din fondul statutar al companiei mixte, iar părţii beraruse îi revine o cotă de 20%.

Oficialul de la Mensk a spus că Moldbelvin va livra vinuri materie primă "pentru toţi consumatorii din Belarus". Leonid Senko a mai adăugat că primul lot de vinuri materie primă va fi livrat către Combinatul de vinuri spumante din Mensk, compania contractând deja un lot de 900 mii decalitri de materie primă pentru producerea spumantelor.

Solicitaţi de BASA-press, reprezentanţi ai Agenţiei Moldova-Vin au refuzat să ofere comentarii pe marginea acestor informaţii. Anterior, Iurie Mudrea, purtător de cuvânt la Moldova-Vin, a asigurat că "în nici-un caz, întreprinderea mixtă nu va monopoliza exporturile de vinuri în vrac".

Belarusul a interzis, la începutul lunii martie, importul vinurilor îmbuteliate din R.Moldova ca răspus la o decizie de a Chişinăului de a stopa exporturile de vinuri în vrac. Întreprinderile din Belarus utilizează masiv vinurile moldoveneşti în vrac pentru îmbuteliere.

Belarus este a treia piaţă de desfacere pentru vinurile moldoveneşti, după Rusia şi Ucraina. Anul trecut, importatorii din această ţară au cumpărat produse
alcoolice moldoveneşti în valoare de 36 mln dolari, inclusiv vinuri îmbuteliate - 16,5 mln dolari şi vin materie primă (vin în vrac) - 16,2 mln dolari.