sâmbătă, 21 februarie 2009

În R. Moldova democraţia este sugrumată!

După alegerile parlamentare din martie 2005, climatul politic din R. Moldova a continuat să se înrăutăţească, se spune în Declaraţia Biroului
Permanent al Mişcării social-politice Acţiunea Europeană (MAE). Acest fapt a determinat constituirea Grupului de Iniţiativă pentru MAE, care întruneşte în rândurile sale
reprezentanţi de vază ai intelectualităţii basarabene, altor pături sociale şi care şi-a propus drept scop politic întărirea democraţiei în R. Moldova, consolidarea statului de drept, diminuarea maximală a corupţiei, admiterea R. Moldova în NATO şi în Uniunea Europeană.

La 22 octombrie 2006, a avut loc Congresul de constituire a MAE, iar la 20 noiembrie 2006, conducerea MAE a depus la Ministerul Justiţiei actele stabilite de lege pentru înregistrare. Pe data de 2 ianuarie 2007, Ministerul Justiţiei a înmânat conducerii MAE decizia de refuz de înregistrare, invocând drept motiv cum că „o parte semnificativă din semnăturile aplicate pe documente au fost falsificate”. Fără a concretiza sintagma „o parte semnificativă” şi fără a ţine cont de prevederile Legii cu privire la partide şi alte organizaţii social-politice, care indică conlucrarea dintre Ministerul Justiţiei şi solicitanţi, ministrul Justiţiei Vitalie Pârlog a sechestrat documentele MAE şi le-a remis Procuraturii Generale a R. Moldova „spre examinare”.

Conducerea MAE a acţionat în judecată Ministerul Justiţiei. În cadrul mai multor şedinţe, în prezenţa reprezentantului Ministerului Justiţiei (iar în situaţia când acesta a lipsit, şedinţa a fost amânată), după ce a examinat cazul dat în cele mai minuţioase aspecte, la 13 februarie 2007, Judecătorul Curţii de Apel Chişinău Mihai Ciugureanu a luat următoarea hotărâre:

„...A anula Decizia Ministrului Justiţiei nr. 66 din 29. 12. 2006 cu privire la refuzul înregistrării Statutului Mişcării social-politice „Acţiunea Europeană”; a obliga Ministrul Justiţiei să înregistreze Mişcarea social-politică „Acţiunea Europeană” şi să elibereze certificatul de înregistrare. Hotărârea poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie în termen de 20 zile...”.

De la 13 februarie până la 6 martie 2007 - perioadă de 20 de zile, stabilită de instanţa de judecată - Ministerul Justiţiei nici n-a făcut recurs la Curtea Supremă de Justiţie, şi nici n-a eliberat Certificatul de înregistrare a MAE. În conformitate cu legislaţia în vigoare, cel care trebuie să oblige îndeplinirea deciziilor judecătoreşti este... un departament din cadrul Ministerului Justiţiei! Adică, reprezentantul Departamentului dat trebuie să-l oblige pe superiorul său să execute decizia Curţii de Apel, ceea ce este firesc într-un stat bazat pe drept, dar de neimaginat într-un stat guvernat de o clică totalitaristă. Este evident că Ministerul Justiţiei, ministerul care ar fi trebuit să dea un exemplu de corectitudine în domeniul dreptului, încalcă flagrant legile şi nu se supune deciziilor luate de instanţa judecătorească.

În afară de acest act de ipocrizie de stat, la indicaţia Procuraturii Generale, organele de poliţie din R. Moldova anchetează membri ai MAE, intimidându-i şi pricinuindu-le traume psihologice.

Ţinând cont de cele expuse mai sus, atragem atenţia asupra următoarelor momente: refuzul de a înregistra formaţiunea noastră, care - în ciuda presiunilor nejustificate din partea autorităţilor comuniste de la Chişinău - îşi lărgeşte rândurile, numărând actualmente circa 10 000 de cetăţeni ai R. Moldova, înseamnă nu numai încălcarea dreptului la asociere, ci şi încălcarea dreptului de vot, pentru că mofturile Ministerului Justiţiei de fapt împiedică buna activitate a unei formaţiuni politice, implicate activ în soluţionarea gravelor probleme cu care se confruntă societatea moldovenească. Asta înseamnă împingerea MAE în afara cadrului legal, cu consecinţele respective.

Suntem îngrijoraţi de tergiversarea deliberată şi nejustificată a înregistrării formaţiunii noastre de către Ministerul Justiţiei, care creează condiţii inegale în competiţia elector