sâmbătă, 21 februarie 2009

Neclintiti de cutremur

Japonezii au evacuat fara panica mii de locuinte dupa seismul de ieri.

Un seism violent, de magnitudine 6,9, a provocat ieri moartea a cel putin unei persoane si ranirea altor 162, din care 12 sunt in stare grava, precum si importante pagube materiale pe coasta vestica a Japoniei, arata un bilant provizoriu oficial. Miscarea telurica, produsa la ora locala 9.42 (3.42, ora Romaniei), a antrenat prabusirea a numeroase imobile si avarierea multor cai rutiere.

Potrivit AFP, epicentrul a fost localizat la 11 kilometri adancime si aproximativ 40 de kilometri in largul Marii Japoniei, in zona pitorestii peninsule Noto (300 de kilometri nord-vest de Tokyo).

In orele care au urmat s-au succedat aproximativ 100 de replici seismice, dintre care cea mai puternica a avut magnitudinea 5,3. Potrivit Agentiei nipone pentru gestionarea situatiilor de criza, singura victima cunoscuta pana acum, o femeie in varsta de 52 de ani, a murit ucisa de caderea unui felinar din piatra, un obiect decorativ traditional. Cea mai mare parte a ranitilor au fost, si ei, loviti de obiecte in cadere sau taiati de cioburi.

Fara panica

Municipalitatea din Wajima, oras cu 25.000 de locuitori situat in centrul zonei afectate cel mai grav, a anuntat ca a procedat la evacuarea din case a 1.093 rezidenti, din motive de siguranta. 25 de imobile au fost complet distruse, alte 108 fiind pe jumatate surpate.

Aproximativ 3.000 de resedinte au fost private de alimentarea cu apa curenta. „Zguduiturile au fost cu adevarat teribile”, a apreciat Masahiro Onishi, functionar municipal, adaugand insa ca nu au existat situatii de panica in randul populatiei. „Mai simtim inca replici (seismice), dar oamenii se comporta intr-o maniera ordonata”, a mai spus el.

Traficul
feroviar a fost complet intrerupt in cele doua regiuni afectate de cutremur, Ishikawa si Toyama. Circulatia pe mai multe artere rutiere a fost intrerupta in urma surparii unor portiuni de carosabil.

Inaintea seismului din Japonia, o alta zona din sudul Pacificului - arhipelagul Vanuatu a fost zguduita de un cutremur si mai puternic (magnitudine 7,3), dar nu s-au inregistrat victime si nici pagube materiale.

Un seism la cinci minute

In Japonia, tara asezata pe „inelul de foc” al vulcanilor care incercuiesc partial Bazinul Pacific, se produc aproximativ 20% din cutremurele cu magnitudinea peste 6 inregistrate pe glob. In aceasta tara, frecventa seismelor este de cel putin unu la fiecare 5 minute. 2.000 dintre acestea sunt suficient de puternice pentru a fi simtite de oameni.

Cea mai devastatoare miscare telurica din regiune s-a produs
pe 16 ianuarie 1953, cand un cutremur de magnitudine 7,9 a provocat moartea a peste 140.000 de oameni in zona Tokyo. Seismologii niponi spun ca un seism la fel de puternic ar putea lovi zona Tokyo-Yokohama, unde traiesc 35 de milioane de oameni.