sâmbătă, 21 februarie 2009

Doi jurnalisti si un istoric au convins Parlamentul sa renunte la emiterea in direct a sesiunilor Parlamentului

Astazi Parlamentul R.Moldova a votat cu 58 de voturi pro (din totalul de 101) pentru sistarea transmiterii in direct a sesiunilor parlamentare pe posturile la TeleradioMoldova. Pentru aceasta initiativa au votat doar deputatii comunisti si cativa deputati PPCD. Unul dintre deputatii PPCD si-a dat demisia din cauza acestui vot al formatiunii sale
.

Sistarea emiterii sedintelor legislativului a fost pusa in discutie la propunerea lui Iurie Rosca, deputat PPCD, jurnalist, si vicepresedinte al Parlamentului; Victor Stepaniuc, deputat communist, presedinte al Comisiei pentru mass-media, istoric de profesie si Stefan Secareanu, deputat PPCD, presedinte al Comisiei pentru Drepturile Omului, jurnalist.

Initiativa celor trei deputati a starnit dezbateri active ale reprezentantilor opozitiei, care au mentionat in cel putin 10 luari de cuvant ca sistarea emisiei va prejudicia accesul cetatenilor R.Moldova la informatie libera si necenzurata. In finalul dezbazterilor, deputatul Gheorghe Susarenco, a declarat ca se va retrage din PPCD daca aceasta formatiune va vota pentru aceasta propunere legislativa.

Victor Stepaniuc si Iurie Rosca si-au aparat initiativa, acesta de la urma adresand cuvinte de ocara de genul “pana acuma ati grohait, iar acum tropaiti” celor care si-au exprimat dezacordul cu acest document.

Dupa cateva ore de dezbateri, documentul a fost votat cu 58 de voturi. Mentionam ca in Parlament sunt actualmente 56 de deputati comunisti si deja doar 8 deputati PPCD, printre care 4 jurnalisti. Contactat de Ziarul de Garda, deputatul Gheorghe Susarenco a declarat ca isi mentine hotararea de a parasi formatiunea PPCD dupa votul de astazi.