sâmbătă, 21 februarie 2009

Tanara pianista Maria Sumarev a prezentat un concert de exceptie la Budapesta

La 23 martie, la Budapesta, a avut loc un concert al tinerei pianiste din Republica Moldova, Maria SUMAREV. Concertul a avut loc in cadrul Festivalului de Muzica, care se desfasoara traditional primavara.
Pianista Maria SUMAREV s-a nascut la 27 octombrie 1986, la Chisinau. A inceput sa studieze muzica la virsta de 5 ani la Scoala de muzica nr. 5 din Chisinau. In anii 1994-2004 a studiat la liceul republican de muzica “Ciprian Porumbescu”. La virsta de 10 ani a cistigat premiul unu la Festivalul international „Pro piano” din Bucuresti. Este laureata mai multor concursuri si competitii internationale printre care: 2001 – Premiul unu la Concursul international “Karl Filtsch”, Sibiu, Romania; 2002 - castigatoarea Concursului international “M. Oginskii”, Smorgoni, Belarusi; 2002 – medalia de aur la Competitia internationala a Jocurilor Delfice, Breansk, Rusia; 2002 - laureata a premiului municipal in arta, Chisinau; 2004 - detinatoarea titlului “Cel mai bun solist al anului concertistic 2003-2004”, Chisinau.
In cadrul concertului au evoluat compozitiile lui Bach, Shumann, Scriabin, precum si a compozitorului moldav Ghenadie Ciobanu si a celui maghiar Bartok Bela.
La concert au fost invitati reprezentanti ai Ministerului Culturii si Invatamintului al Republicii Ungaria, reprezentanti ai diasporei moldovenesti in Republica Ungaria, precum si ai tineretului din Moldova care studiaza la Universitatile din Budapesta.