Fostul premier Adrian Nastase afirma ca Traian Basescu face parte din primele randuri ale "sistemului ticalosit" cu care "se razboieste in vorbe de trei ani", sustinand ca numele acestuia se leaga de "cele mai spinoase probleme ale subdezvoltarii romanesti": autostrazile, flota, haitele de caini.
El face aceste aprecieri intr-o scrisoare deschisa adresata politologului Vladimir Tismaneanu, ca urmare a afirmatiei facute de acesta intr-un editorial publicat in 7 martie intr-un cotidian central, potrivit careia, prin victoria impotriva sa la alegerile prezidentiale din 2004, Traian Basescu "a dejucat scenariul mexicanizarii Romaniei".
"Cum a contribuit Traian Basescu la «demexicanizarea» tarii? Cu cinci mandate de ministru al Transporturilor si unu/ doua mandate de primar al Bucurestilor, el face parte din primele randuri ale «sistemului ticalosit» cu care se razboieste in vorbe de trei ani.
De numele lui sunt legate unele din cele mai spinoase probleme ale subdezvoltarii romanesti: autostrazile, flota, starea asfaltului, a canalizarii, haitele de caini fugariti pe hartie. De ce trebuia lumea sa rasufle usurata odata ajuns Traian Basescu la Cotroceni?", afirma Nastase in scrisoarea remisa, duminica, agentiei Mediafax. Pornind de la ideea ca, prin "mexicanizare", Tismaneanu ar intelege "un sistem politic dominat copios, decenii la rand, de un singur partid, care ajunge sa controleze discretionar resursele si institutiile", fostul premier atrage atentia ca acest model "pur si simplu nu a existat in Romania postcomunista", intrucat, cu exceptia primilor doi ani de dupa 1989, care au fost "de minima asezare institutional-constitutionala", ulterior a avut loc "o perfecta alternanta la guvernare".
Nastase se refera si la o alta afirmatie din editorialul lui Vladimir Tismaneanu, conform careia a inceput un "proces de purificare
politica si exorcizare istorica". "Aveti dreptate. Scena publica se doreste a fi curatata de «impuritati» cum ar fi partidele, parlamentul, magistratii cu minima deontologie sau ziaristii care nu contribuie la Marele Omagiu. Iar istoria recenta e zi de zi exorcizata de orice adevar inutil sau periculos de genul celor pomenite de mine mai sus. In fond, la un miting de sustinere a politicii persoanei de care vorbim, s-a scandat «Jos Parlamentul», iar reprezentanti ai societatii civile «oficiale» au cerut in mai multe randuri «purificatorului» sa scape Romania de blestemul parlamentului", raspunde Adrian Nastase. El sustine ca accesul la resurse si institutii se face dupa aceleasi reguli, dar "cu o nesimtire din ce in ce mai mare, generata de criza de autoritate a unui stat aflat in criza perpetua" si ca "grupurile de interese au ajuns pana in curtea palatului prezidential - atunci cand presedintele insusi nu trece strada ca sa ia masa
cu ele".
Conform fostului premier, ambasadorii sunt numiti in functie de "semnaturile depuse pe hartie de adulare a Liderului Maxim", televiziunea publica este populata doar de oameni ce "rostesc aproape simetric aceleasi fraze desprinse din corurile reunite ale epocii de curand desecretizate", iar politicile externe si de securitate "sunt facute de cele doua Palate mai ales pe baza principiilor caragialiene ale lui «ba pe a mamii dumneavoastra»". "Daca ne mai bucuram, mult timp
, ca am scapat de «mexicanizarea» lui Nastase, nu vom putea gasi o iesire din "peronismul" latent al lui Basescu decat, eventual, in Congo", sustine el.