sâmbătă, 21 februarie 2009

PNL si PD incearca sa-si salveze casnicia

Calin Popescu-Tariceanu si Emil Boc au discutat despre posibilitatea ca PD si PNL sa continue impreuna la guvernare

Calin Popescu-Tariceanu si Emil Boc au avut vineri seara o incercare de a ajunge la o intelegere politica. Potrivit unor surse liberale si democrate, cei doi au discutat telefonic despre posibilitatea ca PD si PNL sa continue impreuna la guvernare.

Principalul lucru convenit de Tariceanu si Boc a fost sa se pastreze actuala formula guvernamentala cu PNL, PD si UDMR. In ceea ce priveste restructurarea, cei doi s-au inteles sa fie desfiintate doar posturile de ministri delegati. Primul-ministru s-a aratat de acord ca democratii sa-si pastreze acelasi numar de portofolii, ba chiar sa mai primeasca ceva in plus
. Tariceanu a mai cerut ca Adrian Cioroianu sa fie acceptat ca ministru de externe, fara a primi insa un raspuns.

In aceeasi discutie, premierul a mai cerut ca democratii sa nu sprijine o eventuala motiune de cenzura a opozitiei promitand in schimb ca PNL nu va sustine in parlament suspendarea presedintelui Basescu.

Discutii despre liste comune la euroalegeri

Potrivit acelorasi surse, premierul a incercat sa negocieze cu Boc si o intelegere privind candidatura pe liste comune la euroalegeri. In prima instanta, raspunsul lui Boc a fost ca deja s-a luat decizia candidaturilor separate si nu mai poate fi schimbata.

In replica, Tariceanu a spus ca au mai existat si alte decizii care nu au fost respectate. Exemplul dat a fost tocmai decizia ca PD si PNL sa nu se mai atace. Se pare insa ca Boc a acceptat ideea de a negocia liste comune la euroalegeri. Propunerea lui Tariceanu a fost ca PD si PNL sa aiba o pondere egala pe liste. In aceasta privinta, contraoferta democratilor a fost aceea ca ponderea locurilor PD si PNL pe liste sa fie stabilita in baza unor sondaje, adica de doi democrati la un liberal.

Liberalii, greu de convins

Tariceanu nu negociaza doar cu democratii. Chiar in propriul sau partid are probleme cu radicalii care il preseaza sa elimine PD din guvern. Desi nu a acceptat inca aceasta idee, mai multi lideri liberali au iesit la rampa cu declaratii despre iminenta unui cabinet restructurat. Varujan Vosganian a declarat ca PNL va incepe saptamana viitoare negocieri cu toate partidele pentru a gasi o majoritate pentru „o formula guvernamentala”.

La randul sau, Teodor Atanasiu a apreciat sambata ca in „doua-trei zile” premierul va lua o decizie. Si Puiu Hasotti este convins ca premierul va veni in „trei-patru zile cu un guvern restructurat”.

Liberalii au lasat sa se inteleaga faptul ca ar putea fi vorba atat de un gu-vern minoritar PNL, cat si de pastrarea formulei PNL-PD-UDMR. De partea cealalta, democratii au afirmat raspicat ca nu vor iesirea de la guvernare. „Un singur om are cheia: primul-ministru. PD nu poate face nimic. Butonul nu e la noi”, a declarat Adriean Videanu.

Acesta considera ca premierul trebuie sa hotarasca daca vine cu o formula de cabinet minoritar, fara PD, sau doreste continuarea actualei formule.Pentru mentinerea PD in guvern, Tariceanu trebuia sa-i convinga si pe liberali, cu care urma sa se intalneasca ieri-seara. (Au contribuit Clarice Dinu si Feri Predescu)