Guvernul vrea sa transfere discret, printr-o ordonanta de urgenta, Registrul Comertului de la Ministerul Justitiei la Camera de Comert. Miza: zeci de milioane de euro si informatii despre toate firmele din tara.
Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL) a publicat vineri, 28 martie 2008, pe site-ul sau o ordonanta de urgenta prin care cere primului-ministru sa transfere Registrul Comertului, institutia la care sint obligati sa se inscrie toti agentii economici, din subordinea Ministerului Justitiei in subordinea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, care este o organizatie neguvernamentala privata ce reuneste aproximativ unu la suta din totalul societatilor comerciale.
Ordonanta a fost elaborata si lansata dezbaterii publice fara ca ministrul Justitiei, in subordinea caruia se afla Registrul Comertului, sa stie ceva despre acest lucru.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ne-a declarat ieri ca a aflat despre intentia Guvernului si a colegului sau, ministrul Ovidiu Silaghi, abia vineri, direct de pe site-ul institutiei.
„Am luat act despre aceasta ordonanta de urgenta vineri. Tot vineri am cerut directiilor de specialitate din minister sa elaboreze un punct de vedere cu privire la aceasta ordonanta pe care o sa-l fac public luni. Pina nu vad acest punct de vedere al specialistilor nu comentez nimic. Intr-adevar, am aflat despre ordonanta de pe site-ul Ministerului pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii“, a precizat ministrul Catalin Predoiu.
Bogdan Gaurean, directorul general al Registrului Comertului, ne-a declarat ca si el a aflat despre aceasta ordonanta de urgenta tot vineri, tot de pe site-ul Ministerului pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii. „Nu am stiut nimic despre aceasta ordonanta pina vineri, cind am vazut-o pe site. Nu am fost consultati si nu mi se pare normal acest transfer. Nu comentez mai mult, lucram la un punct de vedere pe acest subiect“, ne-a declarat Bogdan Gaurean.
Ovidiu Silaghi, ministrul MIMMCTPL, ne-a explicat ca, in legatura cu elaborarea si supunerea dezbaterii publice a acestei ordonante de urgenta, ministerul pe care il conduce a procedat conform legii. „Din moment ce am afisat ordonanta de urgenta pe site-ul institutiei inseamna ca am informat opinia publica in legatura cu intentia noastra si totodata am supus dezbaterii publice aceasta ordonanta.
Dezbaterea publica e valabila si pentru ministrul Justitiei. Si el este cetatean al acestei tari, ca oricare altul“, ne-a declarat ministrul Silaghi. Intrebat in legatura cu motivul elaborarii unei ordonante de urgenta pentru transferarea Registrului Comertului catre Camera de Comert si Industrie, Silaghi a afirmat: „Registrul Comertului a fost infiintat de catre Camera de Comert si a fost in subordinea sa pina in 2002, cind, tot printr-o ordonanta de urgenta, guvernul Nastase a transferat Registrul Comertului la Ministerul Justitiei. Vrem sa reparam aceasta anomalie si sa revenim la o situatie normala“.
Un alt argument al ministrului Silaghi in favoarea transferului il constituie birocratia. „Noi dorim prin aceasta ordonanta sa apropiem Registrul Comertului de intreprinzatori. Vrem ca oamenilor de afaceri sa li se rezolve problemele rapid, sa eliminam birocratia care exista in momentul de fata. Acest lucru face parte din programul ministerului nostru“, ne-a explicat Silaghi.
Surse din cadrul Registrului Comertului ne-au declarat ca Guvernul a trimis saptamina trecuta trei inspectori de la Corpul de Control al primului-ministru pentru a lua la puricat intreaga activitate a institutiei. Sursele noastre sustin ca raportul inspectorilor de la Corpul de Control va iesi negativ, un motiv in plus
pentru Executiv sa decida transferarea Registrului Comertului catre Camera de Comert pentru un management mai performant.
In spatele acestei ordonante de urgenta se afla interese imense, deoarece Registrul Comertului incaseaza anual zeci de milioane de euro si este posesorul unei baze de date cu informatii despre toate firmele care activeaza pe teritoriul tarii noastre. Registrul Comertului a avut venituri in 2007 de 35 de milioane de euro, iar pentru anul acesta se preconizeaza incasari de aproximativ 48 de milioane de euro.
Actualul ministru al MIMMCTPL, Ovidiu Silaghi, este fost presedinte al Camerei de Comert si Industrie a judetului Satu Mare. In 2006, impreuna cu senatorul Viorel Arion de la PD-L, presedintele Camerei de Comert a judetului Hunedoara, Silaghi a elaborat un proiect de lege unde figura si un articol prin care cerea acelasi lucru: transferarea Registrului Comertului de la Justitie la Camera de Comert.
Votul a fost aprig disputat in cele doua Camere, reusind sa scindeze Alianta D.A. Pina la urma, initiativa deputatului Silaghi nu a avut succes. Daca lucrurile nu vor suferi modificari, initiativa lui Silaghi, care s-a izbit de Parlament, s-ar putea sa fie aprobata mult mai usor de catre Guvern, prin ordonanta de urgenta.
Daca ordonanta de urgenta va ajunge in Guvern, atunci sint sanse maxime ca aceasta sa fie votata, deoarece initiativa apartine unui ministru liberal, iar PNL are majoritatea in Executiv. Banii
incasati de Registrul Comertului vor fi gestionati tot „in familie“, deoarece presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei este Mihail Vlasov, socrul ministrului liberal al Internelor, Cristian David.
Macovei: „In UE, Registrul Comertului e gestionat de stat“
Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, in raportul sau prin care a argumentat, in 2006, de ce Ministerul Justitiei nu e de acord cu acest tranfer, a motivat prin faptul ca, in 24 din cele 26 de tari membre UE, Registrul Comertului se afla in subordinea directa a statului. „In 17 tari membre UE, Registrul Comertului se afla in subordinea Ministerului Justitiei sau a tribunalelor. In alte 17 tari, Registrul Comertului se afla in subordinea altui minister, cel al Finantelor sau al Economiei.
Doar in Italia si in Olanda situatia difera. In Italia, Registrul Comertului e in subordinea Camerelor de Comert, dar acestea sint institutii publice in cadrul administratiei publice locale, iar in Olanda, Camerele de Comert se afla sub controlul Ministerului Afacerilor Comerciale, care isi aproba bugetul de venituri si cheltuieli“, afirma Monica Macovei.
Santajul cu chiria
In momentul de fata, Ministerul Justitiei achita lunar aproximativ 500.000 de euro chirie pentru sediile Registrului Comertului din toata tara direct catre Camerele de Comert din judetele respective. Aceste chirii au fost marite in ultima perioada, ca o forma de presiune a Camerelor de Comert asupra Ministerului Justitiei. Daca Guvernul va aproba transferul, sursele noastre sustin ca sefii Camerelor de Comert au de gind sa reduca pretul chiriilor sau chiar sa le anuleze.