vineri, 27 martie 2009

Ţepe şi credite cu acte false

Ofiţerii BCCO au reţinut un grup de persoane, condus de o avocată din Craiova, care, împreună cu o funcţionară a unei bănci, se ocupa de obţinerea de credite cu acte false.


Grupul infracţional format din 17 persoane a fost supravegheat de lucrătorii Biroului de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova aproape şase luni, timp în care s-a stabilit modul de operare şi s-au strâns probe. Un membru al grupului, David Leontin Popescu, zis Ducu, a fost reţinut luni, pe Aeroportul Băneasa din Capitală, atunci când acesta încerca să fugă din ţară. A fost prezentat Tribunalului Dolj, care a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Joi au fost reţinute încă trei persoane, printre care Elena Alina Răducan, o avocată din Craiova, lidera grupului, Lucian Tuţă, zis Ness, şi Florentin Florea, poreclit Directoru’ Florică. Poliţiştii au stabilit că grupul infracţional a obţinut, în ultimele şase luni, credite cu acte false de la o filială din Craiova a unei bănci, în valoare de aproximativ 500.000 de lei.

Reţeaua falsificatorilor

Anchetatorii au stabilit, în urma cercetărilor, că grupul care obţinea credite cu acte false îşi împărţise atribuţiile. David Leontin Popescu şi Lucian Tuţă se ocupau cu racolarea persoanelor, care proveneau în majoritatea cazurilor din mediul rural şi nu aveau venituri. De la aceste persoane obţineau cartea de identitate şi diferite facturi. Documentele erau predate lui Florentin Florea, care se ocupa de falsificarea actelor, printre care adeverinţe de salariu, contracte de muncă, cărţi de muncă. Pentru falsificarea documentelor, Florea folosea ştampile false ale firmelor SC Guardo Am Bucureşti şi SC AruxTrans Călăraşi, dar şi o ştampilă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

După ce documentele necesare obţinerii creditelor erau falsificate, acestea erau predate avocatei Elena Alina Răducan. Aceasta racolase o funcţionară de la o bancă din Craiova, pe Luminiţa Mureşanu, care întocmea dosarul fără să mai facă verificările impuse de unitatea bancară. Ulterior, cei pe numele cărora fuseseră întocmite actele se prezentau la ghişeu şi ridicau banii. Conducerea BCCO Craiova e explicat că nu au fost încă finalizate cercetările în cazul funcţionarei băncii. „Se fac cercetări în ceea ce o priveşte pe funcţionara băncii. Se pare că în acest caz sunt implicaţi mai mulţi angajaţi din acea sucursală“, a menţionat comisarul-şef Gheorghe Bică, şeful BCCO Craiova.